Video

In hogere sferen zonder zweverig te zijn

27 augustus 2021 om 12:52
nl
Omroep Brabant gaat deze zomer op vakantie in eigen provincie. We nemen jou mee naar al onze 61 gemeenten en laten je leuke activiteiten en mooie verhalen zien. Deze keer staat Gilze en Rijen centraal. #VerrassendBrabant.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

Wil je het in je vakantie in hogere sferen zoeken, dan kun je in Gilze en Rijen verschillende kanten op. Bijvoorbeeld door bij de Gilzer Luchtvaart Club Illustrious de sensatie van het zweefvliegen te ervaren. Als je liever met beide benen op de grond blijft zijn er twee alternatieven die bovendien leuk zijn voor het hele gezin. Het spotten van de vliegtuigen bij de militaire vliegbasis Gilze-Rijen en een bezoek aan museum ‘De Traditiekamer Vliegbasis Gilze-Rijen’.

Zweefvliegen komt simpel gezegd neer op vliegen in een vliegtuig zonder motor waarbij het vliegtuig met behulp van een lier of een sleepvliegtuig in de lucht wordt gebracht, Meestal tot een hoogte van zo'n 500 meter. Er komt heel wat kijken bij het halen van een brevet, maar bij Luchtvaart Club Illustrious is het mogelijk om ook zónder brevet de lucht in te gaan. Als je wilt ondervinden hoe het voelt om hoog boven het landschap te zweven, kijk dan op de website van de club.

Het kan natuurlijk net zo leuk zijn om vliegtuigen vanaf de grond te bewonderen. Ook dit kan in Gilze-Rijen op maar liefst zes locaties langs de vliegbasis. De site van de Gras Spotters (de Gilze-Rijen Aviation Society) staat boordevol informatie over deze luchtvaartvereniging. Je vind er alle locaties voor het vliegtuigspotten en hoe je er met de auto of fiets kunt komen.

De militaire vliegbasis Gilze-Rijen bestaat al ruim honderd jaar (sinds 1910) en heeft dus een lange geschiedenis. In het museum ‘De Traditiekamer Vliegbasis Gilze-Rijen’ ga je terug in de tijd. Van de eerste primitieve tweedekkers tot aan de Apache-helikopters die in Afghanistan de Taliban opspoorden. Het museum is iedere donderdagmiddag geopend van 13.00 tot 15.30 uur en de toegang is gratis.

Meer over Gilze en Rijen:
Gilze en Rijen is een gemeente ten zuidwesten van Tilburg. Er wonen ruim 25.000 mensen. Tijdens carnaval heet Gilze Dringersgat en Rijen Wringersgat.
Meteoroloog en voormalig weerman Erwin Kroll en oud-profwielrenner Jeroen Blijlevens zijn geboren in Gilze en Rijen.

In een van de hangars op de vliegbasis staan wrakstukken opgesteld van het neergestorte vliegtuig MH17. Op 25 juli 2019 had Gilze en Rijen een primeur: voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis werd het er warmer dan 40 graden (40,7) een nieuw Nederlands hitterecord.

Bekijk de Omroep Brabant-uitzending van Mooi Brabant over Gilze en Rijen:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.