Vrouwen voelen zich onveilig door machocultuur' op de KMA in Breda

28 juni 2021 om 11:02 • Aangepast 29 juni 2021 om 10:51
nl
Vrouwelijke cadetten voelen zich onveilig door een machocultuur op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. Dat blijkt uit een recent openbaar gemaakte scriptie van een cadet, Irina Tziamali (25), waarover het NRC schrijft.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Voor haar scriptie 'De KMA raad ik mijn toekomstige dochter niet eens aan' sprak Tziamali met zes mannelijke en zes vrouwelijke cadetten. Ook woonde ze meerdere groepsgesprekken bij. Alle cadetten geven aan dat zij hun toekomstige dochter niet naar de KMA zouden sturen.

'Sfeer op de academie is giftig'
Op de KMA, waar militairen worden opgeleid tot officier, zou sprake zijn van 'grensoverschrijdend gedrag' en 'sociaal onveilige situaties'. De sfeer op de academie wordt onder meer als 'giftig' omschreven. De ondervraagde cadetten geven in de scriptie anoniem tientallen voorbeelden die dit onderbouwen. Zo zouden mannelijke cadetten vrouwen al snel als 'prooi' beschouwen en zij zouden negatief staan tegenover de komst van meer vrouwen op de academie.

In een reactie in het NRC zegt de KMA dat ze werkt aan een actieplan voor sociale veiligheid. De bevindingen uit de scriptie 'onderstrepen het doel en de beoogde effecten van het actieplan', benadrukt de academie. Ook is naar aanleiding van het onderzoek een WhatsAppgroep aangemaakt met alleen vrouwen, waarin zij elkaar kunnen steunen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!