Een museum met strijkplanken, broodtrommels en pedaalemmers van Brabantia

1 juli 2021 om 12:11 • Aangepast 12 juli 2021 om 11:52
nl
Omroep Brabant gaat deze zomer op vakantie in eigen provincie. We nemen jou mee naar al onze 61 gemeenten en laten je leuke activiteiten en mooie verhalen zien. Deze keer staat de gemeente Waalre centraal. #VerrassendBrabant
Profielfoto van Marielle Bijlmakers
Geschreven door
Marielle Bijlmakers

In het Waalres Museum vind je een deel van de economische geschiedenis van de gemeente terug, met een hoog knus-gehalte. Decennialang had ieder huishouden in Nederland, maar toch vooral in het zuiden Brabantia-spullen in gebruik.

De strijkplanken, beschuitbussen, broodtrommels, pedaalemmers en alle andere spullen kwamen uit de fabriek in Aalst-Waalre. Nu zijn ze nog altijd te bewonderen in het Waalres Museum, net als de Simplexcollectie van speelgoedfabriek Steinmeier en Co.

Meer over Waalre
Waalre is een gemeente onder de rook van Eindhoven. Het is behoorlijk landelijk gelegen met het Dommeldal en Loon en de Omgeving Meeuwven. Vanuit café De Hut van Mie Pils (nog net in Heeze) kun je op je gemak door het gebied kuieren, waar de afwisseling van bos en heide een gevarieerde wandeling oplevert. Het Tongelreepdal ligt deels in Valkenswaard en deels in Waalre en is onlangs opgeknapt.

De gemeentelijke bossen liggen ten oosten van Waalre met verschillende mooie vennen. De natuurwerkgroep Waalre zorgt ervoor dat die open blijven. Van Valkenswaard naar Eindhoven loopt een fietspad door deze bossen, over het Oude Spoorbaantracé. Dan is het nog het Burgemeester Ossepark tussen Aalst en Waalre. Hier ligt ook het nieuwe gemeentehuis, Huis van Waalre.

Vorig jaar is de inwoners van Waalre gevraagd wat de toeristische trekpleisters zijn van de gemeente. Daaruit kwam met stip op 1 de natuur, op 2 kwam buurtschap 't Loon. Dat bestaat onder meer uit een beschermd dorpsgezicht met vijf langgevelboerderijen, die ook op de lijst van Rijksmonumenten staan. Ook hoog scoort het Gat van Waalre waar je met een vergunning kunt duiken.

De gemeente bestaat naast Waalre-dorp uit Aalst en heeft ruim 17.000 inwoners. Bekende Waalrenaren zijn bandeonist Carel Kraaijenhof, oud-zwemmer Pieter van den Hoogenband en voormalig tennisser Paul Haarhuis. Met carnaval heet Waalre het Keiengat.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.