Video

Een doolhof waarin je nooit de weg kwijtraakt

1 juli 2021 om 11:26 • Aangepast 10 augustus 2021 om 10:27
nl
Omroep Brabant gaat deze zomer op vakantie in eigen provincie. We nemen jou mee naar al onze 61 gemeenten en laten je leuke activiteiten en mooie verhalen zien. Deze keer staat de gemeente Grave centraal. #VerrassendBrabant
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

Geen vestingstad is zó vaak veroverd en belegerd als Grave. Maar toch is er nog steeds genoeg historie en moois te zien. Zoals het Emmausklooster in Velp, een van de kernen van Grave. Je kunt hier het bijna magische lichtjeslabyrint lopen. Waarbij het goed is om te weten dat je in dit labyrint altijd je weg vindt .

Het Emmausklooster is het oudste kapucijnenklooster in Nederland, vernoemd naar de Bijbelse plaats Emmaüs. De laatste Kapucijnermonnik vertrok in 2012 en sindsdien woont in het klooster de leef- en werkgemeenschap Avant Spirit, een groep mensen die leeft in de geest van Franciscus van Assisi. Tot en met begin september zijn er iedere zaterdagmiddag om twee uur rondleidingen door het klooster, de kapel en de tuin van het klooster. Let op: je moet je hier wel vooraf voor aanmelden.

Als er nou één plek is om tot bezinning te komen of de waan van de dag achter je te laten, is het wel een klooster. Het Emmaüsklooster speelt hierop in door retraites te organiseren en allerlei vormen van mediatie, zoals een ‘stiltedag’ en een ‘stilteweekend’. Misschien wel de ultieme manier om na je vakantie weer uitgerust aan het werk te gaan. Ook voor pelgrims staat de deur open voor een overnachting en een maaltijd.

Tot slot is er elke maand de mogelijkheid om het lichtjeslabyrint te lopen in de binnentuin van het klooster. In dit labyrint vind je altijd je weg en als je je daaraan over kunt geven, kun je met meer vertrouwen en rust je eigen weg bewandelen, zo stellen de bedenkers. Het labyrint wordt gelopen bij kaarslicht. Echt magisch.

Kies je liever voor een heroïsche wandeling, denk dan eens aan de Sokkeltocht.

Meer over Grave
De gemeente bestaat uit de vestingstad Grave en de kernen Velp, Escharen en Gassel. De gemeente telt bijna 12.500 inwoners. Tijdens carnaval heet Grave Pothuusburg.

Bekende inwoners:

  • Anna van Egmond (1533-1558, de eerste echtgenote van prins Willem van Oranje) is geboren in Grave.
  • Peter van Uhm, commandant der Strijdkrachten, heeft er gewoond.

Op 1 januari 2022 wordt Grave opgeheven. Vanaf dat moment hoort de gemeente bij het Land van Cuijk.

Bekijk de Omroep Brabant-uitzending van Mooi Brabant over Grave:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.