Video

Voormalig Eindhovens hotel maanden illegaal bewoond door arbeidsmigranten

28 juni 2021 om 19:58 • Aangepast 6 juli 2021 om 12:18
nl
Een voormalig hotel aan de Leenderweg in Eindhoven wordt sinds december vorig jaar illegaal bewoond door zo’n negentig arbeidsmigranten. Het arbeidsbureau dat ze er plaatste, heeft zowel de gemeente als omwonenden met een groot probleem opgezadeld.
Profielfoto van Studio040
Geschreven door

Vanaf het moment dat de migranten er zitten, veroorzaken zij veel overlast in de buurt. Migranten houden zich volgens omwonenden geregeld (zowel overdags als ‘s avonds) op het achterterrein op, maken daar herrie, drinken en blowen er en laten er rommel achter.

Een bewoner die op het achterterrein uitkijkt, verhoogde onlangs zijn schutting om de geluidsoverlast tegen te gaan. Omwonenden willen niet met naam over de overlast in de publiciteit, uit vrees voor mogelijke gevolgen.

Geen woonbestemming
Het gaat om het voormalige Amrath-hotel aan de Leenderweg, dat ingeklemd ligt tussen diverse winkels, bedrijven en ook middenin een woonwijk ligt. Het pand wordt sinds december vorig jaar van Amrath gehuurd door de Covebo Group, een bedrijf dat migranten via arbeidsbureau Eurojob in Nederland aan werk en verblijf helpt. Hoewel het pand alleen een horeca- en dus geen woonbestemming heeft, wordt het dus sinds december vorig jaar al door ongeveer negentig migranten bewoond.

Wachten op privacy instellingen...

Logies
Covebo zelf stelt in een toelichting op de recente vergunningsaanvraag dat de bewoning wel degelijk in het bestemmingsplan past, omdat de migranten er steeds kort (maximaal vier maanden) verblijven en je daarmee van logies kan spreken. Bovendien past de huisvesting van arbeidsmigranten volgens Covebo bij de ambitie van de gemeente om deze groep op te vangen en hiervoor leegstaand vastgoed in te zetten.

Toen de gemeente Covebo op de hoogte bracht van de illegale situatie, vroeg het bedrijf in april alsnog een vergunning aan. Zonder resultaat: de aanvraag werd 15 juni geweigerd, waardoor het verblijf van de migranten nog altijd illegaal is.

Handhaven of niet?
Grote vraag is welke vervolgstappen de gemeente neemt, nu de vergunning geweigerd is. Die is door de actie van het arbeidsbureau voor een voldongen feit gesteld en moet nu maar zien hoe ze het probleem zo bevredigend mogelijk oplost. Het arbeidsbureau bestuurlijk dwingen om het pand te laten ontruimen, lijkt niet voor de hand te liggen. Daarmee zou een grote groep arbeidsmigranten ineens op straat komen te staan en het probleem voor de gemeente alleen maar groter worden.

Het ligt daarom voor de hand dat de gemeente samen met Covebo op zoek gaat naar een alternatieve locatie om de arbeidsmigranten onder te brengen. Covebo gaf volgens de gemeente al aan vooralsnog niet tegen de geweigerde vergunning in beroep te gaan en in te zetten op een gesprek met de gemeente. Of dat gesprek al heeft plaatsgevonden, is niet bekend.

Foto: Studio040
Foto: Studio040
Foto: Studio040
Foto: Studio040

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.