Video

Enkele weken voor de bevrijding sloeg het noodlot toe

1 juli 2021 om 00:00 • Aangepast 11 augustus 2021 om 13:21
nl
Omroep Brabant gaat deze zomer op vakantie in eigen provincie. We nemen jou mee naar al onze 61 gemeenten en laten je leuke activiteiten en mooie verhalen zien. Deze keer staat de gemeente Steenbergen centraal. #VerrassendBrabant
Profielfoto van Marielle Bijlmakers
Geschreven door
Marielle Bijlmakers

Steenbergen is een oude garnizoensstad, wat inhoudt dat er eeuwenlang strategisch soldaten gelegerd waren. In de Eerste Wereldoorlog werden hier duizenden vluchtelingen uit België opgenomen. In de Tweede Wereldoorlog werd er flink gevochten. Beroemde Engelse militairen die hier sneuvelden zijn Guy Gibson en Jim Warwick.

Gibson leidde in 1943 Operatie Chastise, waarbij Duitse stuwdammen werden aangevallen. Hij zat in de eerste kist die met een eskader van 19 Lancaster-bommenwerpers naar het Ruhrgebied trok. Gibson gooide de eerste bom op de Möhnerdam, die geen doel trof. Hij zou hierna bij iedere aanval meevliegen naar het gebied om daarmee het afweervuur van de Duitsers aan te trekken. Hierdoor kon de werkelijke aanvaller makkelijker aanvliegen en beter richten. Deze actie leverde Gibson het Victoria Cross op, de hoogste Britse onderscheiding.

Enkele weken voor de bevrijding van Steenbergen sloeg het noodlot toe. De Havilland Mosquito waar Gibson met zijn navigator Jim Warwick in vloog, stortte neer op wat nu industrieterrein Reinierpolder I is. Ze waren op slag dood en werden begraven op het katholieke kerkhof van Steenbergen. Ieder jaar met Dodenherdenking trekt een stoet naar het monument voor de Witte Kerk en wordt er stilgestaan bij de graven van Gibson en Warwick.

Meer over Steenbergen
De stad heeft een waterrijke natuur, waar een hoop te beleven valt. Zo kun je in het water op een vlot kamperen, in de Steenbergse Vliet. Op landgoed Heenwerf is een wijngaard, waar ze zelf wijn maken en proeverijen houden. Ook Natuurgebied de Dintelse Gorzen, het sluizencomplex Beneden Sas en Fort Henricus met zijn robuuste uitkijktoren zijn de moeite meer dan waard.

Steenbergen heeft bijna 25.000 inwoners. Bekende (voormalige) inwoners zijn zanger Jan Boezeroen, wijlen Ella Vogelaar (ex-politica), oud-voetballer Pierre van Hooijdonk en acteur Nasrdin Dchar. Met carnaval heet Steenbergen Strienestad.

Zie ook de aflevering van Mooi Brabant over Steenbergen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.