LIVEBLOG

Coronanieuws: 107 nieuwe besmettingen in Brabant

30 juni 2021 om 06:33 • Aangepast 8 juli 2021 om 12:12
nl
In dit liveblog houden we je woensdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

Hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen liggen momenteel 43 coronapatiënten
  • Er kwamen sinds dinsdag 107 nieuwe besmettingen bij.
  • Het besmettingscijfer ging in de afgelopen week iets langzamer naar beneden dan daarvoor.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

23.00

Dit liveblog is afgesloten.

22.45

Jongeren in Jaarbeurs voor priknacht met dj en discolichten

In de Jaarbeurs in Utrecht worden woensdagavond en -nacht ruim 2400 mensen geprikt met het coronavaccin van Janssen. Dat gebeurt op een feestelijke manier met speciale ledlamppoorten, discolichten en een dj.

Vooral jongeren zijn op de priknacht afgekomen, die 'Dansen met Janssen' wordt genoemd door de GGD. In de hal is een dj opgesteld compleet met discolichten en een paarse loper, waardoor de aanwezigen meteen het gevoel hebben op een feestje te zijn beland. "De dj draait lekker en er heerst een gezellige sfeer, mensen hebben er zin in", zegt een woordvoerder van de GGD. "Voordat we begonnen stonden mensen al klaar." Het prikevenement duurt tot 01.00 uur. "Na afloop kunnen ze op een rustige plek nog een leuke selfie maken."

Alle plekken voor Dansen met Janssen in de Jaarbeurs waren woensdag volgeboekt. Ook voor donderdag zijn alle plekken al vergeven. Voor volgende week kunnen mensen wel nog een plekje reserveren, op donderdag 8 juli.

22.00

Website voor afspraak gratis coronatest voor vakantie nu bereikbaar

De website waar Nederlandse vakantiegangers naar het buitenland een afspraak kunnen maken voor een gratis coronatest is sinds woensdagavond bereikbaar. Er kan echter alleen nog maar een afspraak worden gemaakt bij één van de commerciële testlocaties.

"De komende dagen zullen er steeds meer testaanbieders zijn aangesloten op het systeem. Dat betekent dat een reiziger op steeds meer plekken een test kan laten afnemen", aldus demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer.

De website testenvoorjereis.nl had de hele dag al in de lucht moeten zijn, maar er waren problemen. Het was volgens de minister "een grote uitdaging" om in zeer korte tijd de juiste testaanbieders te contracteren. De techniek die erbij komt kijken, was ook lastig om rond te krijgen.

20.45

Personeel Máxima Medisch Centrum allemaal gevaccineerd

Vandaag is de laatste vaccinatie gezet bij het personeel van het Máxima Medisch Centrum. "Vivianne zat in het team dat 3.745 medewerkers, 248 externe collega’s en 1000 medisch hoog risicopatiënten vaccineerde. Ali ontving de laatste. Dank aan alle collega’s en anderen die dit mogelijk hebben gemaakt!", meldt het MMC.

16.25

2000 Schotse besmettingen op EK, vooral door trip naar Londen

Bijna 2000 coronabesmettingen in Schotland kunnen teruggebracht worden tot wedstrijden bij het Europees kampioenschap voetbal. Dat kwam naar voren uit gegevens van de Schotse gezondheidsdienst PHS.

Om precies te zijn 1991 Schotten die tussen 11 en 28 juni een wedstrijd of een ander Euro 2020-evenement bijwoonden, hebben positief getest op het coronavirus.

In 1294 gevallen gaat het om mensen die naar Londen zijn gereisd voor de wedstrijd tegen Engeland op 18 juni. 397 van die supporters waren ook aanwezig in Wembley, het stadion waar de wedstrijd plaatsvond. Duizenden Schotten waren voor dat duel naar Londen afgereisd, hoewel ze niet in het bezit waren van een ticket. Ze hebben de wedstrijd buiten of in een café gevolgd.

Het aantal besmettingen dat kan worden teruggebracht tot de fanzone in Glasgow (55) of tot de thuiswedstrijden van het Schotse team in Hampden Park (75, verdeeld over twee wedstrijden), is beperkt.

15.30

107 nieuwe besmettingen

In Brabant zijn sinds dinsdag 107 nieuwe besmettingen geteld, zo blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. In heel Nederland waren het er 657. Dat zijn er 11 minder dan vorige week woensdag. Afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 597 besmettingen per dag gemeld.

Wachten op privacy instellingen...
15.10

Ruim een miljoen jongeren krijgen uitnodiging voor vaccinatie

Meer dan een miljoen jongeren van 12 tot en met 17 jaar worden binnenkort uitgenodigd om een coronavaccinatie te halen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt naar voren dat het om zoveel jongeren gaat. Eerder kregen kwetsbare jongeren van deze leeftijden al een uitnodiging toegestuurd. Het kabinet besloot woensdag na een positief advies van de Gezondheidsraad om ook de rest van de jongeren een vaccin aan te bieden.

14.27

Opnieuw geen coronapatiënten opgenomen op intensive cares

Opnieuw hoefde er geen enkele coronapatiënt in de afgelopen 24 uur te worden opgenomen op een intensive care. Dat was dinsdag ook al het geval, toen voor het eerst sinds het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) half oktober begon met het delen van die gegevens.

14.00

Advies aan GGD'en: stop met gebruik sneltesten

GGD'en zouden moeten stoppen met het gebruiken van sneltesten, zogenoemde antigeentesten, op coronatestlocaties. Dat heeft koepelorganisatie GGD GHOR Nederland alle regionale GGD'en geadviseerd. De PCR-test heeft de voorkeur.

PCR-testen zijn beter geschikt voor "deze fase van de bestrijding van de pandemie", waarin een toenemend aantal mensen gevaccineerd is of een coronabesmetting heeft doorgemaakt, aldus de organisatie. Deze mensen dragen minder virusdeeltjes met zich mee en "de testeigenschappen van een PCR-test zijn beter geschikt om het virus te traceren en nauwlettend te blijven volgen".

13.30

Alle jongeren vanaf 12 jaar kunnen coronavaccin krijgen

Gezonde jongeren van 12 tot 17 jaar oud kunnen vanaf vrijdag een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Dat heeft het kabinet besloten na een positief besluit van de Gezondheidsraad, maakte demissionair zorgminister Hugo de Jonge woensdag bekend. Ze kunnen zich melden voor een prik van BioNTech/Pfizer, dat is goedgekeurd voor het gebruik bij jongeren.

"Het was een overtuigend advies", zei De Jonge over het besluit. Het is de bedoeling dat jongeren voor het begin van het nieuwe schooljaar hun eerste prik kunnen krijgen, zei hij in een toelichting. In de eerste schoolmaand moeten ze ook een tweede prik kunnen krijgen. "Dat maakt dat jongeren goed beschermd aan het nieuwe jaar kunnen beginnen", aldus de bewindsman.

12.50

Website voor gratis vakantietesten toch nog niet actief

Het is toch nog niet mogelijk om via de website testenvoorjereis.nl een gratis coronatest voor reizen aan te vragen. De website zou vanaf 30 juni beschikbaar zijn, maar vooralsnog kunnen geïnteresseerden alleen nog bellen met de GGD voor een test. De GGD meldt woensdag dat het erg druk is op het speciale telefoonnummer daarvoor, 0800-5005.

Via de website kunnen mensen een afspraak maken voor een sneltest of een PCR-test bij een commerciële testaanbieder. Dinsdag gaf het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat al aan dat woensdag nog niet alle testaanbieders aan de website gekoppeld zouden zijn. De techniek achter het systeem is volgens een woordvoerder "erg ingewikkeld".

11.08

De nieuwe ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen liggen momenteel 43 coronapatiënten. Er is één nieuwe coronapatiënten opgenomen. Drie patiënten zijn het afgelopen etmaal ontslagen uit het ziekenhuis. Er is niemand aan de gevolgen van Covid-19 overleden.

10.06

GGD: veel mensen bellen voor gratis coronatest voor reiziger


Veel mensen proberen een afspraak te maken voor de gratis coronatest voor mensen die op reis gaan. Het is erg druk bij het speciale telefoonnummer daarvoor, 0800-5005. De GGD'en vragen mensen dan ook om nog niet te bellen wanneer ze deze week nog niet op vakantie gaan. "Op deze manier zorgen we ervoor dat iedereen die deze week wel met vakantie gaat, hun test kan inplannen."

De testen zijn bedoeld voor mensen die (nog) niet zijn gevaccineerd tegen het virus, of die niet in aanmerking komen voor een herstelbewijs. In de maanden juli en augustus zijn de testen kosteloos. Het is sinds woensdagochtend mogelijk om een afspraak te maken voor de coronatest voor reizigers. Voor sommige landen hebben mensen een PCR-test nodig om binnen te komen. Dat is de meest gebruikte manier van testen.

Die test kan worden afgenomen op een aantal testlocaties van de GGD. De uitslag is er binnen 26 uur en daarna kan het nog 4 uur duren voor de uitkomst in de CoronaCheck-app staat. In totaal kunnen GGD'en 35.000 reizigers per dag testen. Reizigers kunnen ook terecht bij een commerciÙle tester. Die afspraak kan worden gemaakt via een speciale site van de overheid, testenvoorjereis.nl.

09.20

Ook weer op vakantie naar Denemarken en Zweden


Nederlanders kunnen met ingang van donderdag weer op vakantie naar onder meer Denemarken en Zweden. Het reisadvies voor deze landen gaat dan van oranje naar geel vanwege de gunstige coronacijfers, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Behalve naar die twee bestemmingen worden ook reizen naar Letland, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in België en de Griekse hoofdstad Athene niet langer afgeraden.

Omdat de coronacijfers in Spanje nog niet goed genoeg zijn, blijft daar nog het oranje reisadvies gelden: alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Daarbij is volgens het ministerie niet alleen het aantal besmettingen van belang, maar ook het percentage van de tests dat positief is en het aantal reizigers dat corona uit Spanje meeneemt naar Nederland.

Ook de regio Groot-Lissabon in Portugal heeft een oranje reisadvies. Voor de rest van Portugal geldt kleurcode geel. De situatie daar wordt nauwlettend gemonitord door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

08.16

Een tiende meer omzet voor winkeliers


Winkeliers hebben in mei bijna een tiende meer verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder. Vooral winkels in de non-foodsector voerden de omzet op. Die groei komt niet alleen maar doordat de verkopen in mei 2020 erg laag waren door corona, want ook ten opzichte van mei 2019 verkochten winkeliers meer.

07.45

Sterke prijsstijgingen in Nederlandse industrie

De prijzen die Nederlandse industriële bedrijven voor hun producten vragen zijn in mei met bijna 13 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Ook in april gingen de afzetprijzen hard omhoog door stijgende prijzen voor grondstoffen als olie. Dat komt doordat de wereldeconomie snel herstelt van de gevolgen van de coronapandemie, waardoor de vraag aantrekt maar het aanbod nogal eens achterblijft.

06.29

Coronahulp voor ongedocumenteerden en migranten

Het Rode Kruis gaat onder meer praktische informatie over coronavaccinaties, onderdak, medische zorg, juridisch advies en voedselhulp geven aan ongedocumenteerden en migranten, meldt de organisatie. Dat gebeurt in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Almere en Lelystad.

"Vanaf deze week worden kwetsbare migranten in grote delen van het land gevaccineerd. Het is belangrijk dat ze een prik kunnen halen zonder zich zorgen hoeven te maken over hun status", aldus Heleen van den Berg, hoofd Nationale Hulpverlening van het Rode Kruis.

06.20

Extra geld voor scholen met groter risico op achterstanden

Scholen die een grote achterstand hebben, krijgen komend schooljaar meer geld dan andere scholen. In totaal gaat het in het schooljaar van 2021-2022 om 1,8 miljard euro. Dat meldt demissionair minister van Onderwijs Arie Slob woensdag in het AD.

In het primair onderwijs komt komend schooljaar 700 euro per leerling beschikbaar om achterstanden als gevolg van corona weg te werken. Nu blijkt dat basisscholen met een relatief hoog risico op achterstanden bijna 200.000 euro meer te besteden krijgen, tegenover 5000 euro extra voor scholen met een relatief laag risico op achterstanden. Op middelbare scholen gaat het zelfs om zo'n 900.000 euro extra, tegenover 180.000 euro voor scholen met een laag risico.

06.15

Gratis coronatest voor op reis: het kan vanaf woensdag

Wie op reis gaat, kan vanaf woensdag een afspraak inplannen voor een gratis coronatest. De testen zijn bedoeld voor mensen die (nog) niet zijn gevaccineerd tegen het virus, of die niet in aanmerking komen voor een herstelbewijs. In de maanden juli en augustus zijn de testen kosteloos.

06.14

Laatste dag voor ondernemers om NOW-steun aan te vragen

Ondernemers die een aanvraag willen indienen voor de vijfde ronde van loonondersteuning via de NOW-regeling hebben daar nog tot en met deze woensdag de tijd voor. Het gaat om steun voor ondernemers die hun omzet als gevolg van de coronacrisis zagen inzakken in de periode april tot en met juni dit jaar.

06.11

Niet meer huishoudens met problematische schulden

In de eerste maanden sinds het begin van de coronacrisis zijn er zover bekend per saldo niet meer huishoudens met problematische schulden bijgekomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde Nederland op 1 oktober vorig jaar 614.000 huishoudens met geregistreerde problematische schulden. Dat komt neer op 7,6 procent van alle huishoudens. Aan het begin van 2020 was dit nog 7,9 procent.

06.08

Corona-reisinformatie van ministerie klopt niet altijd


De reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken kloppen lang niet altijd. Informatie over vaccinatie-eisen of het al dan niet beëindigen van de avondklok is bij verschillende landen hopeloos achterhaald, meldt BNR. Touroperators en het ministerie erkennen dat reizigers soms foute informatie krijgen voorgeschoteld.

Zo is in Luxemburg de avondklok weken geleden afgeschaft, maar volgens de website van Buitenlandse Zaken geldt deze op het moment van schrijven nog altijd. En de Italianen maakten halverwege deze maand bekend dat een van de twee prikken niet langer genoeg is om het land in te mogen. Toch staat de eis pas sinds deze week op de website van het ministerie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!