Drie ontwerpen voor een nieuw slavernijmonument en Tilburgers mogen kiezen

2 juli 2021 om 10:12 • Aangepast 2 juli 2021 om 16:44
nl
Op de dag van de afschaffing van de slavernij heeft de gemeente Tilburg naar buiten gebracht welke monumenten kans maken om gekozen te worden. Inwoners kunnen stemmen op drie verschillende ontwerpen van drie kunstenaars.
Profielfoto van Julia Meijer
Geschreven door
Julia Meijer

Op het Burgemeester Stekelenburgplein moet het monument wat gekozen wordt gaan komen. Maar voor het zover is, vraagt de gemeente eerst naar de mening van haar inwoners. Deze kunnen hun stem uitbrengen via een speciale website waar de drie ontwerpen te zien zijn.

Op 1 juli 2018 vond de eerste officiële Tilburgse Keti Koti herdenking plaats. Tijdens deze bijeenkomst ontstond het plan om een monument op te richten ter herdenking van het slavernijverleden. De stichtingen Gedeeld Verleden, Gezamenlijk Toekomst Tilburg en Comité 30 juni-1 juli Tilburg hebben samen de leiding genomen in de oprichting van dit monument. Vanuit 53 reacties op de oproep naar kunstenaars zijn er uiteindelijk drie geselecteerd. Tommy van der Loo, Dedden/Keizer en Patricia Kaersenhout.

Of het door de inwoners gekozen monument ook echt de plek gaan innemen op het plein is nog de vraag. De gemeente Tilburg legt uit: “Een commissie polst de mening van het publiek en maakt daarna een keuze. Vervolgens brengt de commissie advies uit aan het college.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.