Mathieu van der Poel raakt gele trui kwijt aan Pogacar in eerste bergrit

3 juli 2021 om 20:41 • Aangepast 5 juli 2021 om 11:14
nl
Mathieu van der Poel heeft de gele leiderstrui in de Tour de France zaterdag moeten afstaan aan de Sloveense favoriet Tadej Pogacar. De kopman van team UAE-Team Emirates reed op de laatste drie cols van de eerste Alpenrit tijdens deze Tour uit de achtergrond naar voren. Van der Poel staakte zijn verzet op de voorlaatste col en kwam op ruime achterstand binnen.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

De achtste etappe, van Oyonnax naar Le Grand-Bornand, werd gewonnen door de Belg Dylan Teuns. De renner van Bahrain kwam alleen aan. Achter hem sprintte de Spanjaard Ion Izagirre naar de tweede plaats, voor de Canadees Michael Woods en Pogacar.

Zondag volgt een tweede bergrit met aankomst in skioord Tignes. De dag daarna volgt de eerste rustdag.

'Ik wou heel graag tot Parijs blijven'
Met de Olympische Spelen in aantocht - waar Van der Poel wil schitteren op de mountainbike - is het de vraag wanneer hij de Tour verlaat. Zeker nu hij het geel kwijt is. "Ik ga daar tijdens de rustdag over nadenken", zei de alleskunner van Alpecin-Fenix zaterdagavond. "Het is wel leuk in de Tour eigenlijk. Ik wou heel graag tot Parijs blijven, maar ik denk dat de ploeg dat liever niet heeft."

Van der Poel kwam zaterdag met een achterstand van ruim twintig minuten op de Belgische etappewinnaar Dylan Teuns over de finish. "Het tempo lag te hoog. Dat lijkt me duidelijk", blikte Van der Poel terug. Na de voorlaatste col besloot hij in een rustig tempo naar de finish te rijden. "Ik had snel het besef dat het 'm niet ging worden. Dan heeft het niet veel nut om door te rijden. Ik was vrij in orde, ook bergop. Daar ben ik wel tevreden over."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.