Provincie kapt niet met botte bijl in buslijnen op platteland - Omroep Brabant

Provincie kapt niet met botte bijl in buslijnen op platteland

9 juli 2021 om 16:02 • Aangepast 12 juli 2021 om 08:48
nl
“We gaan niet met de botte bijl door het platteland.” Met die opmerking nam gedeputeerde Christophe van der Maat vrijdag de angst weg bij Provinciale Staten die bang waren dat de krimp van het aantal busritten in Brabant tot isolement van kleine kernen zou leiden.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Als gevolg van de coronacrisis zit het openbaar vervoer in zwaar weer. Er gaan veel minder mensen met de bus. Het Rijk geeft nog wel even extra geld, maar dat is niet genoeg om het complete OV in Brabant overeind te houden.

Gedeputeerde Staten denken – net als andere provincies – met maximaal tien procent minder busritten een verantwoord systeem van openbaar vervoer overeind te kunnen worden.

Kaalslag op het platteland
Provinciale Staten vreesden vooral kaalslag op het platteland. Van der Maat stelde de Statenleden dus gerust. Er wordt niet met de botte bijl gehakt in buslijnen op het platteland. “We schalen juist af in de grote steden. Daar zullen straks in plaats van vier maar twee bussen per uur op bepaalde lijnen gaan rijden. Dan kun je in ieder geval gebruik blijven maken van de bus,” aldus de gedeputeerde. Bovendien is dat een manier om snel weer te kunnen opschalen zodra weer meer reizigers van de bus gebruik gaan maken.

Van der Maat moest toegeven dat er misschien niet helemaal te ontkomen is aan het opheffen van bepaalde lijnen op het platteland. Bijvoorbeeld als het aantal reizigers minimaal is. Als er onverhoopt ergens een lijn op het platteland dreigt te verdwijnen wil de provincie zich tot het uiterste inspannen om mensen langs die lijn op andere manieren van A naar B te krijgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.