Tilburgers (85 en 88) voor tienduizenden euro's opgelicht

9 juli 2021 om 16:52 • Aangepast 12 juli 2021 om 08:21
nl
Twee oudere inwoners van Tilburg (88 en 85 jaar) zijn donderdag los van elkaar het slachtoffer geworden van een brutale vorm van oplichting. Twee mannen deden zich voor als medewerkers van de Rabobank en wisten de ouderen tienduizenden euro's afhandig te maken.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

De 88-jarige vrouw uit Tilburg-Noord werd rond halftwaalf 's ochtends gebeld door een man die zei dat hij voor de bank werkte. Hij vertelde haar dat ze slachtoffer was geworden van phishing (internetfraude).

Een onbekende zou vlak daarvoor geld van haar rekening hebben opgenomen in Amsterdam. De 'behulpzame' man aan de telefoon zou een collega sturen die haar rekening zou blokkeren.

Voor de deur
Tien minuten later werd er al aangebeld. De man die voor de deur stond had een pasje van de Rabobank aan zijn broek hangen, waardoor de vrouw hem vertrouwde. De 88-jarige dame moest haar computer aanzetten en inloggen bij de bank. De man vertelde haar dat ze een virus op haar pc had. Hij 'hielp' haar, knipte haar bankpas door en verliet de woning.

De vrouw vertelde vervolgens aan een familielid wat er precies gebeurd was en kwam er zo achter dat ze was opgelicht. Ze belde de politie, maar een groot deel van haar spaargeld was toen al verdwenen.

Een 85-jarige man uit de buurt werd op dezelfde manier opgelicht. Er werd een 'aanzienlijk geldbedrag' gestolen, zegt de politie.

Signalement
Volgens de vrouw ging het om een blonde man met een Europees uiterlijk tussen de twintig en dertig jaar oud. Hij heeft kort haar. De politie denkt dat het in beide gevallen om dezelfde dader gaat.

De politie waarschuwt voor de 'geraffineerde oplichters'. "Wordt u benaderd door iemand die zich uitgeeft als medewerker van de bank? Geef geen gegevens van uw rekeningen of persoonsgegevens door. Laat ze niet binnen. Een rekening blokkeren kan de bank vanuit kantoor en hoeft zeker niet via de privécomputer", aldus de politie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.