Een huis dat je lachend aankijkt: 'Streetart moet vooral inspireren'

13 juli 2021 om 11:35 • Aangepast 20 juli 2021 om 12:26
nl
In Tilburg is steeds meer streetart te vinden: van muurschilderingen tot verborgen kunstwerken. De gemeente wil zo buurten opfrissen. "Samen met inwoners wordt bepaald waar actie nodig is, bijvoorbeeld door een muurschildering aan te brengen op een blinde muur", stelt de gemeente. Samen met een van de kunstenaars maken we een stadswandeling langs een aantal nieuwe werken.
Profielfoto van Julia Meijer
Geschreven door
Julia Meijer
Wachten op privacy instellingen...

Nieuwstraat
Een van de nieuwste werken in de stad vinden we in de Nieuwstraat. Je moet wel even goed zoeken, want het is niet heel kleurrijk of opvallend. Dat is dan ook net de bedoeling! Het werk van Janisdeman is vaak een spel van wat er al op de muur te zien is en daarmee een grap uithalen. Zo geeft hij de muur van dit huis wel een heel leuk gezicht. "Mijn werk moet vooral inspireren", legt maker Jan Heinsbroek uit. "Ik zie overal kunst in."

Foto: Jan Heinsbroek/Janisdeman
Foto: Jan Heinsbroek/Janisdeman

Koopvaardijstraat
Onze reis gaat verder naar de Koopvaardijstraat, vlak bij de Piushaven. In deze straat vind je een prachtige octopus op de blinde muur van een van de huizenrijen. Gemaakt door Veldinho, oftewel Erik Veldmeijer. Hij is een artiest die zich zelf alles heeft aangeleerd en altijd prachtige surrealistische werken maakt met enorme precisie en details.

Piusplein
We gaan door naar het Piusplein en daar is een hoop te ontdekken. Zo vind je naast het gebouw van de McDonalds een wel heel bijzondere verrassing. Het werk heet 'Mondriaan Sign' en is gemaakt door Frankey tijdens Kaapstad festival 2020. Je zou zomaar voorbij lopen langs deze urban versie van een Mondriaan.

Heuvelring
Wanneer je voorbij de kerk loopt kun je nog een leuk verborgen grapje vinden op een blinde muur van het gebouw op de kruising van het Panhuijsenpad en de Heuvelring. De UFO gemaakt door Frankey is een giechel waard door de leuke plaatsing.

UFO door Frankey (Foto: Rian Nijssen)
UFO door Frankey (Foto: Rian Nijssen)

Willem II Straat
Wanneer je via het Pieter Vreedeplein naar de Willem II Straat loopt kom je langs Pizzabar Rijslust. Aan de zijkant van dit gebouw staan gigantische struisvogels afgebeeld. Het werk is gemaakt door Paul Watty en kan zeker niet ontbreken tijdens deze wandeling!

Untitled door Paul Watty (Foto: Rian Nijssen)
Untitled door Paul Watty (Foto: Rian Nijssen)

Besterdring
Op het oude blauwe UWV-gebouw heeft streetart-artiest Janisdeman een ode gebracht aan een van de meest favoriete plekken voor artiesten om te taggen. Op het gebouw heeft hij een NS-trein afgebeeld met de herkenbare kunst die daar vaker op te vinden is. De graffiti-artiest Jan Heinsbroek vertelt erover: "Een groot deel van mijn kunstwerken kunnen nergens anders bestaan dan op die plek." Als je er maar lang genoeg naar kijkt, zou je bijna denken dat het gebouw gemaakt is om op een trein te lijken!

Foto: Jan Heinsbroek/Janisdeman
Foto: Jan Heinsbroek/Janisdeman
Foto: Jan Heinsbroek/Janisdeman
Foto: Jan Heinsbroek/Janisdeman

Burgemeester Brokxlaan
Wanneer je over de Spoorzone loopt, kom je op een gegeven moment het kunstwerk van Tom de Meer tegen op een gebouw aan de linkerkant van de weg. De Vlaamse Gaai die afgebeeld is op de muren van het pand maken het een opvallend gebouw.

NS-plein
Een plek die je zeker niet mag overslaan tijdens een streetart-wandeling, is de Hall of Fame. Ze zijn er op het moment flink aan het bouwen, maar als je langs het spoor langs de verschillende werken loopt, zal je zeker iets zien waar je wat langer naar wilt kijken.

Lange Nieuwstraat
Parallel aan de Burgemeester Bronkxlaan, loopt de Lange Nieuwstraat. Hier is ook een nieuw kunstwerk te vinden. Van dezelfde kunstenaar als de trein op het oude UWV gebouw vind je hier een prachtige boekenkast op de blinde muur van een huis. "Het moet vooral inspireren", legt kunstenaar Jan Heinsbroek uit. Alle buurtbewoners hebben een boek mogen kiezen die in de kast kwam te staan. "Zo kom je een hoop te weten over je buren of de buurt", vertelt Jan. "Er staan een hoop kinderboeken in en misschien zie je wel een boek wat je ook leuk vindt en heb je meer gemeen met de buren dan je dacht!"

Foto: Jan Heinsbroek/JanIsDeMan
Foto: Jan Heinsbroek/JanIsDeMan

Tjeuke Timmermansstraat
Wanneer je naar de Tjeuke Timmermansstraat loopt kom je uiteindelijk uit bij een van de meest imposante werken van de stad. In de dromerige chaos van het werk van Collin van der Sluijs kun je je helemaal verliezen. Er even goed voor gaan zitten of staan en kijken wat je allemaal kunt ontdekken is dan ook de beste manier om van dit werk te genieten.

Wanneer je de straat verder inloopt, kom je aan de linkerkant een kunstwerk tegen van Mr. Super A. In zijn werk en met zijn super herkenbare stijl laat hij je verwonderen over een sprookje, tussen cartoon en realiteit.

Een reis door de stad
Dit was slechts een greep uit de vele streetartwerken in Tilburg. Er is een hoop meer te ontdekken in de stad. Met dit handige overzicht kun je zelf nog verder op expeditie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.