Video

Peters trompet is al 4 keer afgepakt: 'Dan maar niet meer 's nachts spelen'

15 juli 2021 om 19:00 • Aangepast 16 juli 2021 om 12:47
nl
Gewapend met zijn trompet, struint ras-Roosendaler Peter Matthijssen dagelijks door de straten van zijn stadje. Maar ondanks veel positieve reacties op zijn muzikale prestaties, is niet iedereen blij met dat getoeter. Onlangs werd al voor de vierde keer dit jaar zijn instrument in beslag genomen door agenten. "Het lijkt wel alsof ze een harmonie willen beginnen."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Een paar jaar terug begon Peters missie om de stad wat op te fleuren met een deuntje hier en daar. "Nadat ik werd afgekeurd, vroeg ik me af wat ik wilde doen. Al vanaf mijn zevende speel ik trompet. Nou, het leek me wel leuk om dat weer op te pakken en mensen blij te maken."

"Ik krijg veel complimentjes. Zelfs van agenten."

En dat lukt volgens de muzikant heel aardig. "Ik krijg veel complimentjes. Zelfs van een paar agenten, trouwens. Vaak roepen mensen al van een afstandje naar me: 'Hé Peter, speel eens wat.' Da's toch mooi?"

Toch lijkt niet iedereen gediend van zijn muziek. Het afgelopen jaar ontving de politie zo veel klachten, dat ze al vier keer zijn trompet in beslag moesten nemen. Een woordvoerster van de politie liet eerder al weten dat Peter geen vergunning heeft om op te treden en dat hij al meer dan een jaar voor de nodige overlast zorgt. Zo zou hij zelfs een keer midden in de nacht hebben staan spelen.

"Als je het niet fijn vindt, spreek me gewoon even aan."

"Dat had ik niet moeten doen", vertelt Peter schuldbewust. "Maar het is nooit mijn doel om anderen lastig te vallen. Als je het niet fijn vindt, spreek me gewoon even aan. Dat is vaker gebeurd en dan stop ik meteen. Hoeft de politie er toch niet bij te komen."

Begin deze maand was het opnieuw raak. Van die ontmoeting met de politie werd een video op Facebook geplaatst. Het maakte veel los bij voor- en tegenstanders van Peters muziek. Die laatste groep was in zijn nopjes met de teruggekeerde rust, terwijl zijn fans meteen een petitie startten om een nieuw exemplaar voor Peter te regelen.

Wachten op privacy instellingen...

Een van die initiatiefnemers was Patricia van Nijnatten. "Ik ken Peter niet persoonlijk, maar vind dit heel sneu en kinderachtig. Ik vind het geweldig als ik hem tijdens een rondje over de markt hoor spelen. Net als mijn twee kindjes trouwens."

"Zoek een andere oplossing in plaats van telkens die trompet af te pakken."

Toch wil ze niet zomaar voorbijgaan aan de klachten die anderen hebben. "Het is natuurlijk niet verstandig om 's nachts te spelen en die mensen zullen heus niet voor niks klagen. Maar zoek dan een andere oplossing in plaats van telkens dat ding af te pakken."

Peter zelf is niet van plan zich uit het veld te laten slaan. "Ik heb inmiddels alweer een nieuwe trompet. Met dikke korting gekregen van de plaatselijke muziekwinkel." Al is het maar de vraag hoe lang hij van zijn nieuwe aanwinst kan genieten. "De angst dat hij weer wordt afgepakt blijft altijd. Maar goed, dan heb ik nog een back-uptrompetje."

En ook voor de politie heeft hij nog een boodschap: “Als je een harmonie wilt beginnen, ga dan gewoon naar de winkel. En laat mijn instrumenten alsjeblieft met rust.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.