Kinderen vertellen oorlogsverhalen van ouderen door: 'Uit de eerste hand'

14 juli 2021 om 17:38 • Aangepast 15 juli 2021 om 10:46
nl
Basisschoolleerlingen Antonia, Veerle, Frein en Lisa uit Eindhoven hebben woensdag de officiële titel ‘erfgoeddrager’ gekregen. Daarmee beloven zij plechtig om het verhaal van ouderen die de oorlog hebben meegemaakt door te vertellen.
Profielfoto van Katinka van de Brug
Geschreven door
Katinka van de Brug

Elk van hen heeft een oudere geïnterviewd over hun verhaal uit de oorlog. Dat was voor de kinderen een bijzondere ervaring. Lisa vertelt: ”Je hoort hoe het verhaal echt gaat en niet gewoon uit schoolboeken.” Antonia vult aan: “Je kunt zelf denken dat het misschien anders ging, maar zij weten het omdat zij het hebben meegemaakt.”

Ook Frein vond het leuk: “Ik heb oorlogsverhalen leren kennen die ik nog niet wist en sommige dingen die toen zijn gebeurd waren nieuw voor mij.”

Alle vier vonden ze het leuk om te doen en bijzonder, maar soms ook wel emotioneel. Projectleider van ‘In mijn buurt’ Ingrid van Zummeren begrijpt dat wel: “Het is heel indrukwekkend voor ze. Ze horen uit eerste hand de verhalen en dat blijft wel bij ze hangen.” Ze is trots op de kinderen. “Het is gewoon heel bijzonder dat al deze kinderen zo enthousiast zijn en zelf graag aan dit project mee willen doen.”

Na hun 'benoeming' vraagt Ingrid van Zummeren de vier nieuwe erfgoeddragers om het verhaal dat ze hebben gehoord door te gaan geven op de bevrijdingsdag van Eindhoven op 18 september. Dat lijkt ze wel wat. “Maar,” vult Frein aan, “het kan ook wel op andere momenten als we zelf bedenken: hier is het wel goed om het verhaal te vertellen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.