Video

Oliver (18) uit Oisterwijk maakt ruimtevlucht met Jeff Bezos van Amazon

15 juli 2021 om 16:31 • Aangepast 19 juli 2021 om 11:26
nl
De 18-jarige student Oliver Daemen uit Oisterwijk vergezelt komende dinsdag Amazon-oprichter Jeff Bezos op zijn eerste commerciële ruimtevlucht. De Brabander zal dan ook de jongste astronaut ooit zijn.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Dat kreeg de jonge Brabander enkele dagen geleden te horen. Hij is als vierde en laatste passagier toegevoegd aan de vlucht, de New Shepard, van Bezos’ ruimtevaartbedrijf Blue Origin.

Op de vlucht wordt Oliver dus vergezeld door Jeff Bezos zelf, maar ook door zijn broer Mark en de 82-jarige Amerikaanse Wally Funk, dan de oudste astronaut ter wereld.

“Dit is een droom die uitkomt”, zegt Oliver. “Ik had hier helemaal niet meer op gerekend, totdat vorige week dat verrassende telefoontje van Blue Origin kwam. Dit is zo onvoorstelbaar gaaf! De vlucht naar en in de ruimte duurt maar tien minuten, maar ik weet nu al dat dit de meest bijzondere tien minuten van mijn leven worden.”

Grote passie
Oliver heeft de ‘plek aan het raam’ van de New Shepard te danken aan een speciale veiling voor het goede doel waaraan hij afgelopen juni samen met zijn vader deelnam. Hoewel vader en zoon het hoogste bod aan zich voorbij lieten gaan, viel de keuze van Blue Origin toch op Oliver.

Dat was totaal onverwacht. De hoogste bieder had besloten pas op een latere vlucht mee te reizen. Het ruimtevaartbedrijf kiest er bewust voor om de laatste plaats te gunnen aan Oliver omdat hij jong is. Op de vlucht zitten daardoor zowel de jongste als de oudste astronaut ooit.

Zijn grote passie voor ruimtevaart en zijn jeugdige leeftijd gaven de doorslag. Donderdag is hij met zijn vader hals over kop vertrokken naar Texas, waar hij een intensieve astronautentraining zal volgen voor de ruimtevlucht van dinsdag.

Eerder dan Musk, maar na Branson
Twee andere Amerikaanse bedrijven, Virgin Galactic van Richard Branson en SpaceX van Elon Musk, werken ook aan commerciële toeristische vluchten naar de ruimte. Branson ging een weekje eerder al de ruimte in, waarmee hij de eerste van de drie miljardairs was.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.