Liveblog

Niet kijken op de dijken klinkt het overal • Zandzakken buitendijkse huizen

17 juli 2021 om 06:45 • Aangepast 18 juli 2021 om 14:11
nl
In dit liveblog hielden we je zaterdag op de hoogte over de ontwikkelingen van het hoogwater in de Maas en de gevolgen voor Brabant.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

De hoofdpunten:

  • Waterschap Aa en Maas verwacht hoogste peil in Brabant zondagmorgen.
  • Boxmeer heeft een noodverordening ingesteld vanaf zaterdagmiddag drie uur. Dit omdat ramptoeristen de waterwerkers daar in de weg liepen.
  • Waarschuwing van gemeenten, veiligheidsregio's en waterschappen: blijf uit de buurt van rivieren
  • Er is 3 miljoen euro gedoneerd aan Giro 777, dit geld is bestemd voor de overstroomde gebieden in Nederland.
  • Vanaf zondag dijkbewaking in Land van Heusden en Altena.
  • Lees alles over het hoogwater in ons dossier

Liveblog

22.45

We sluiten dit liveblog. Zondag houden we je uiteraard opnieuw op de hoogte van al het het hoogwaternieuws.

22.43 Lekkende stuwdam Maastricht verstevigd
Tussen de zeventig en tachtig militairen hebben een stuwdam of overlaat aan de Stuwweg in Maastricht gerepareerd met zandzakken en zeilen. De stuw, in een stille arm van de Maas in de wijk Bosscherveld, dreigde te bezwijken en lekte water.

22.43

Drie miljoen voor Limburg

De donaties op Giro 777 blijven oplopen. Zaterdagavond tegen 22.00 uur was er 3 miljoen euro ingezameld. Precies twaalf uur eerder stond de teller nog op 1 miljoen. Het geld is bestemd voor de door overstromingen getroffen gebieden in Limburg.

20.50

Uiterwaarden doen hun werk

Onderstaande foto werd gemaakt door Renee in Hedikhuizen. We kregen hem toegestuurd met de begeleidende tekst: "Hier zie je dat de uiterwaarden hun werk doen. Achterin zie je de Maas."

20.26

Brabant van boven


Aan beelden van het hoogwater is deze dagen geen gebrek. Zaterdagavond plaatste Omroep Brabant dronebeelden van de Maas, gemaakt met een drone. Het zijn indrukwekkende beelden.

20.23

Boxmeer verwacht dat water 'binnen de dijken' blijft

De gemeente Boxmeer laat zaterdagavond weten dat de 'situatie voor gemeente Boxmeer ongewijzigd blijft'. Ze ziet geen verontrustend beeld, met de uiterwaarden die onder lopen. Hoogste stand wordt zondagochtend verwacht: 13.20 + NAP. Het water blijft bij die hoogte tussen de dijken, zo schrijft de gemeente.

19.42

Drie kanoërs uit de Maas gevist

19.11

Inwoners van Well geëvacueerd

Limburg is en blijft in opperste staat van paraatheid. Dat gaat ook maandag niet voorbij zijn. En als het water wel gezakt is, moet nog blijken welke schade er is aangericht aan dijken en bijvoorbeeld ook bruggen. Dat werd gezegd op de persconferentie daar.

Ook werd er gesproken over de situatie in de gemeente Bergen. Inwoners van kerkdorp Well is opnieuw gevraagd hun huizen vrijwillig te verlaten. Op 17 andere plekken in Limburg zijn bewoners geëvacueerd,

19.07

'Niet kijken op de dijken'

De Veiligheidsregio Limburg-Noord geeft op dit moment weer een persconferentie over de extreme situatie daar. Ook hier klinkt weer de dringende oproep: 'Kom niet kijken op de dijken.' Hele families met kinderen komen volgens de woordvoerder daar kijken naar het 'indrukwekkende maar ook heel gevaarlijke schouwspel'. "Mensen klinken op demontabele keringen, je brengt daarmee de levens van duizenden mensen in gevaar." Dat soort acties worden zwaar beboet.

18.30

Zandzakken buitendijkse woningen

Verschillende buitendijkse huizen in de gemeente Grave hebben van de die gemeente zandzakken gekregen, uit voorzorg. zijn uit voorzorg geholpen met zandzakken. Ook wijst de gemeente op de mogelijkheid dat kwelwater (grondwater) gaat stijgen. Als dat gebeurt, is het advies om direct te bellen met de gemeente. Die is met een calamiteitennummer voortdurend bereikbaar.

18.52

Mega-vis 'op straat'

Door het hoge water drijft er soms vanalles voorbij op/in de overstroomde straten. In dit geval werd in Maashees een flinke vis gespot.

18.08

Steeds meer schademeldingen in Limburg

Verzekeraars Interpolis en Centraal Beheer krijgen steeds meer meldingen binnen van de schade door de grote wateroverlast in Limburg. Volgens de twee, beide onderdeel van Achmea, gaat het al om meer dan 1400 meldingen. Dit meldt 1Limburg.

18.04

Blijf weg bij werkzaamheden Groeningen

Wachten op privacy instellingen...


17.19 Dommelgebied: waterstand niet alarmerend

Wachten op privacy instellingen...
17.14

Nog niet iedereen in Meerssen naar huis

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg laat weten dat nog niet iedereen uit Meerssen terug naar huis kan.

Wachten op privacy instellingen...
17.01

Permanenten dijkbewaking langs de Maas

16.31 Treinverkeer gehinderd in Limburg

Wachten op privacy instellingen...
16.20

De aantrekkingskracht van het extreme hoogwater

Het hoge water blijft als een magneet werken op ' ramptoeristen'. Ondanks meerdere oproepen om weg te blijven bij overstroomde gebieden, kunnen mensen het zaterdag toch niet laten.

15.52

Veel ramptoeristen op de been aan de Maas bij Boxmeer, noodverordening moet daar einde aan maken


Vanaf drie uur vanmiddag geldt in de gemeente Boxmeer een noodverordening op de dijken aan de Maas en in het hoogwatergebied. Dat moet een einde maken aan de toeloop van ramptoeristen. Die 'hindert medewerkers van onder andere Rijkswaterstaat, Waterschap Aa en Maas en gemeente om hun werk te doen', schrijft de gemeente op haar website.

En ook: 'Blijf uit de buurt van het hoogwatergebied. Ook ontstaan gevaarlijke situaties omdat mensen hekken verplaatsen en/of gaan pootjebaden. De stroming is onvoorspelbaar en daardoor gevaarlijk.'

Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat er ook vrijdag al dranghekken verplaatst werden en dat mensen gingen pootje baden. Waterwerkers gaven aan hun werk door de drukte niet goed te kunnen doen en daarom kiest Boxmeer nu voor deze maatregel. "Je mag er nu gewoon niet meer komen." Politie en BOA's gaan controleren of de maatregel wordt nageleefd.

15.47

Water in de Maas bij Sambeek stijgt snel, maar zenuwen vallen nog mee

Het moet in 2003 zijn geweest dat het water is de Maas voor het laatst zo hoog stond, denken inwoners van Sambeek die zaterdag een kijkje komen nemen bij de rivier. Echt zenuwachtig worden ze niet van de voorspellingen over het hoge waterpeil: ze hebben vertrouwen in de maatregelen die zijn getroffen na de overstromingen in de jaren 90.

15.25

Vrijwilligersplatform voor door overstromingen getroffen gebieden


Een vrijwilligersplatform van de provincie Limburg en Burgerkracht Limburg is opengesteld voor mensen die hulp willen bieden in Limburg. Ook mensen die assistentie nodig hebben kunnen bij de website terecht. Onder andere omstandigheden wordt dit platform vooral gebruikt voor zorgvragen. Nu staat het ook open voor hulp rond de wateroverlast.

Het platform #WijZijnVrijwilligers probeert hulpvraag en -aanbod samen te brengen. Zaterdagmiddag worden vrijwilligers gezocht in Maastricht, Valkenburg en Venlo.

15.10

Winkeliers Valkenburg klagen over stelende ramptoeristen


Winkeliers uit het door wateroverlast geteisterde Valkenburg klagen zaterdag over stelende ramptoeristen. De gemeente Valkenburg heeft daarom volgens calamiteitenzender L1 acht boa's ingezet die patrouilleren door de winkelstraten.

15.00

Giro 777 heeft al 2 miljoen euro opgehaald voor Limburg


De tussenstand op Giro 777 is in de loop van de zaterdag snel opgelopen van 1 naar 2 miljoen euro. Het geld is bestemd voor de door de overstromingen getroffen gebieden in Limburg. Zaterdagmorgen om 10.00 uur stond de teller nog op 1 miljoen euro. Een woordvoerder van organisator Nationaal Rampenfonds zegt aangenaam verrast te zijn door de snelle stijging van het ingezamelde bedrag.

14.30

In Roermond geëvacueerde bewoners kunnen zaterdag nog niet terug


De bewoners van zeker 550 huizen bij de Hambeek in Roermond kunnen zaterdagavond waarschijnlijk nog niet terugkeren. Dijken en kades kunnen nog bezwijken als gevolg van het lang aanhoudende hoogwater, aldus de gemeente Roermond.

14.25

Waterpeil Maas zakt in Zuid-Limburg


Het waterpeil van de Maas, de Geul en de Gulp in Zuid-Limburg zakt zaterdag. De waterafvoer van de Maas bij Sint Pieter in Maastricht is zaterdagmiddag minder dan 2000 kuub per seconde. Ter vergelijking: vrijdagochtend bereikte de Maas met 3300 kuub de hoogste stand. Naar verwachting bedraagt de waterafvoer om 16.00 uur 1750 kuub per seconde.

14.10

Waterschap Aa en Maas zet los zand kade vast met matten

Wachten op privacy instellingen...
13.55

Rijkswaterstaat helpt pleziervaart in nood op rivieren


Rijkswaterstaat heeft zaterdag pleziervaarders geholpen die in moeilijkheden kwamen door het hoge water. Het gaat onder meer om pleziervaartuigen die vast kwamen te zitten op ondergelopen kribben, meldt een woordvoerder. Sinds vrijdagmiddag is het de pleziervaart verboden om de rivieren in het Oost-Nederland op te gaan, maar met het mooie weer houden niet alle schippers zich daaraan.

13.50

Vergelijk het waterpeil van de Maas bij Katwijk in winter en zomer

Wachten op privacy instellingen...
13.45

Zandzakken voor de deuren in Groeningen


In Groeningen wordt gevreesd dat kwelwater onder de dijk aan de Passtraat door zal sijpelen. Uit voorzorg worden daarom bij de huizen aan deze straat zaterdagmiddag zandzakken voor de deur gelegd. Waterschap Aa en Maas verlengt de kade aan de zuidkant bij Groeningen om te voorkomen dat het water via een opening Groeningen binnenstroomt. dat verlengen gebeurd met klei en doek.

12.30

Beelden van hoogwater bij Grave

13.20

Om 19.00 persconferentie van veiligheidsregio Limburg-Noord


Om 19.00 uur is er een nieuwe persconferentie waar de voorzitter van de veiligheidsregio Limburg-Noord, de Regionaal Operationeel Leider van het calamiteitenteam en een vertegenwoordiger van het waterschap spreken. Deze persconferentie is live te volgen via de website www.vrln.nl.

13.15

Nooddijk in Limburgse dorp Horn heeft het begeven


In Horn heeft een inderhaast opgeworpen nooddijk het volgens de gemeente Leudal begeven. De met zandzakken opgeworpen dijk is doorgebroken. De gemeente laat weten de noodzakelijke maatregelen te treffen. Nadere bijzonderheden ontbreken nog.

Ook is de stroom uitgevallen op de Roermondseweg in Horn. De gemeente overlegt met netbeheerder Enexis over een oplossing. Inwoners van delen van de Midden-Limburgse dorpen Haelen en Horn moesten zaterdagochtend rond 10.30 uur per direct hun woningen verlaten. Het gaat om bewoners van de Broekweg in Haelen en de Kemp in Horn, meldde de gemeente Leudal toen.

Uiterlijk om 13.00 uur moest iedereen er weg zijn. Rond dat tijdstip meldde de gemeente de dijkdoorbraak.

13.10

Burgemeester Venlo: grens bestaat niet meer, we leven in Europa


De regio Noord- en Midden-Limburg ligt niet meer aan de grens met Duitsland, maar midden in Europa. Dat zei voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord naar aanleiding van de "hartverwarmende en spontane hulp" vanuit de Duitse buurgemeenten bij het bestrijden van de wateroverlast in Limburg.

12.55

Hulpdiensten redden koe uit de Maas bij Escharen


Een koe is door de brandweer van Grave met een speciaal team uit Boekel gered uit de Maas. Van de koe staken alleen de neusgaten nog boven het water uit. De koe is door een dierenarts gecontroleerd en maakt het naar omstandigheden goed. Op dit moment wordt er door verschillende mensen en de meldkamer van de brandweer gezocht naar de eigenaar door het oortag na te gaan. Het dier is net over de dijk aan een paal gebonden zodat de eigenaar hem daar kan ophalen.

Alleen de neusgaten van de koe kwamen boven het maaswater uit. (Foto: SK-media)
Alleen de neusgaten van de koe kwamen boven het maaswater uit. (Foto: SK-media)

De geredde koe maakt het naar omstandigheden goed. (foto: SK-Media)
De geredde koe maakt het naar omstandigheden goed. (foto: SK-Media)
12.40

Hoogwaterpiek is hoogwaterplateau geworden


Voorzitter Antoin Scholten van de veiligheidsregio Limburg-Noord zegt dat er geen hoogwaterpiek is, maar een hoogwaterplateau. "Dit betekent dat het hoge waterpeil wel 36 uur kan aanhouden. De piek wordt minder omdat vanaf Roermond het landschap vlakker wordt, waardoor het water meer ruimte krijgt."

12.30

Vrijwilligers boenen, schrobben en poetsen in Valkenburgse kerk


Tientallen vrijwilligers zijn zaterdag aan het schrobben, poetsen en boenen in de parochiekerk in het centrum van Valkenburg. De kerk stond de afgelopen dagen onder water, en dat water heeft veel smurrie en modder achtergelaten.

12.25

Minister Van Nieuwenhuizen brengt bezoek aan Limburg


Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) brengt zaterdag een bezoek aan het door overstromingen getroffen Limburg. Ze krijgt een rondleiding in een natuurgebied boven Venlo, waar water naartoe kan stromen om de stand in de Maas te laten zakken.

12.15

Fakenieuws van 'waterwappies' over gevolgen hoogwater in Limburg


In persconferentie van Veiligheidsregio Limburg-Noord werd gewaarschuwd voor fakenieuws. "Er gaat rond dat funderingen van flats op instorten staan. Dit klopt niet. Zo komt bijvoorbeeld de Roermondse flat 'Manhatten omringt door water te staan, maar dit heeft geen invloed op de stabiliteit van de flat. Dit zijn berichten van 'waterwappies'", werd er in de persconferentie gezegd. Het advies is om de reguliere nieuwskanalen, de website van Rijkswaterstaat en website van de veiligheidsregio te volgen.

11.55

In Sambeek staat de Maasstraat blank, bewoners zitten vast


Bewoners van de Maasstraat in Sambeek kunnen nergens meer heen, hun straat staat blank. Sommige bewoners wonen op een terp en dat zijn nu eilandjes geworden. Volgens bewoners ging het heel snel met het stijgende water. "Gisteren konden we hier nog gewoon over de weg fietsen." Ook in 1995 kwam het water in Sambeek zo hoog. de verwachting is dat het deze keer nog hoger komt.

De ondergelopen Maasstraat in Sambeek. (Foto:Alice van der Plas)
De ondergelopen Maasstraat in Sambeek. (Foto:Alice van der Plas)
Het hoge Maaswater bij Sambeek trekt veel bekijks van omwonenden. (Foto:Alice van der Plas)
Het hoge Maaswater bij Sambeek trekt veel bekijks van omwonenden. (Foto:Alice van der Plas)

11.35

Met man en macht worden zandzakken bij Hambeek in Roermond gelegd


Tientallen vrijwilligers helpen in Roermond mee bij het plaatsen van zandzakken rond de Hambeek in Roermond. Op sociale media verschijnen talloze oproepen om te komen helpen. De zandzakken worden met name opgeworpen bij de bruggen van Roer en Hambeek in de buurt van de ondergelopen Maastrichterweg en de Geuljanslaan.

Zo'n 550 woningen rond de Hambeek werden vrijdag ontruimd, vlak voordat de Hambeek buiten de oevers trad. Wegen en sportvelden bij de beek staan blank.

Wachten op privacy instellingen...
11.25

Water stroomt nog net niet binnen bij enkele bewoners in Maashees


Bij Maashees wordt het waterpeil met versnelde hartslag gevolgd. Hier komt het hoge water als eerste Brabant binnen. Op enkele plekken zijn al lieslaarzen nodig om het droog te houden. Bij sommige woningen staat het water nog net onder de drempel.

Nog een paar centimeter en dan staat het Maaswater in deze woning in Maashees. (Foto:Rob van Kaathoven)
Nog een paar centimeter en dan staat het Maaswater in deze woning in Maashees. (Foto:Rob van Kaathoven)
11.20

Waarschuwing om niet te zwemmen en varen vanwege het hoge water


Ga niet zwemmen en varen ondanks het mooie weer dit weekend. Die oproep doen gemeenten en verschillende waterschappen. Het water stroomt nu te hard en er zit veel afval in het water dat is meegekomen uit de overstroomde gebieden. Er is een verbod om nu te varen voor de recreatie.

Wachten op privacy instellingen...
11.04

Dieren vluchten voor het stijgende water in Brabant


Dieren slaan ook op de vlucht voor het hoge water. In natuurgebied Maasheggen bij Vierlingsbeek waar als eerste het hoogwater Brabant bereikt werd deze ree vastgelegd.

Een ree zoekt een droge plek nu het waterpeil stijgt bij Vierlingsbeek. (Foto:Antwan Terburg)
Een ree zoekt een droge plek nu het waterpeil stijgt bij Vierlingsbeek. (Foto:Antwan Terburg)

10.40

Hoogste waterpeil Maas in Brabant zondagmorgen 8.00 verwacht


In Brabant maken de waterschappen zich zaterdag klaar voor het hoogwater in onze provincie. Waterschap Aa en Maas verwacht pas zondagmorgen 8.00 het hoogste punt in Brabant. Dat zal dan bij Maashees zijn waar de Maas binnenkomt. Bij het Drongelens kanaal plaatst het waterschap krammatten om de dijk te verstevigen. Hier zijn onlangs graafwerkzaamheden geweest en het zand is nog los. Ook wordt het maaiafval versneld verwijderd om nog meer rotzooi in de Maas te voorkomen.

Wachten op privacy instellingen...
10.20

Haastige evacuaties in Limburgse deel dorpen Haelen en Horn


Inwoners van delen van de Midden-Limburgse dorpen Haelen en Horn (gemeente Leudal) moeten per direct hun woningen verlaten. Het gaat om bewoners van de Broekweg in Haelen en de Kemp in Horn, meldt de gemeente Leudal zaterdagochtend. Uiterlijk om 13.00 uur moet iedereen er weg zijn. De evacuaties hebben te maken met het hoge water in de Maas. De gemeente vreest voor overstromingen.

10.15

Roermond dreigt met boetes voor ramptoeristen


De gemeente Roermond dreigt met boetes als kijklustigen rampgebieden blijven opzoeken. Herhaalde oproepen van de gemeente en de veiligheidsregio aan mensen om weg te blijven uit gebieden waar ze niks te zoeken hebben, maken weinig indruk. Nu dreigt de gemeente met het uitschrijven van boetes.

10.03

Giro 777 heeft al 1 miljoen euro opgehaald voor Limburg, meldt organisatie


Op Giro 777 is zaterdagochtend al 1 miljoen euro binnen voor de door de overstromingen getroffen gebieden in Limburg. Het inzamelingsnummer is vrijdag opengesteld door het Nationaal Rampenfonds. Particulieren, bedrijven en instellingen hebben massaal gedoneerd. Door de enorme belangstelling was gelopen nacht de website giro777.nl even uit de lucht. De actie gaat de komende dagen nog "in volle vaart" door.

10.00

Straten bij zwakke dijk in Meerssen moeilijk begaanbaar


De straten in de buurt van de dijk bij Meerssen waar vrijdag een gat viel, staan op veel plaatsen nog steeds onder water. Weliswaar mochten de vrijdagmiddag inderhaast geëvacueerde inwoners van vier dorpjes rond het gat weer terug naar huis, maar het is nog steeds gevaarlijk om de straat op te gaan. Daarvoor waarschuwt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

9.37

Alle hens aan dek in Midden- en Noord-Limburg


Het is alle hens aan dek in Midden- en Noord-Limburg bij het bestrijden van de wateroverlast. Dat zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zaterdagochtend. Hij zei blij te zijn met de vele burgerinitiatieven die her en der ontstaan om de helpende hand te bieden.

07.52

Al ruim 780.000 euro op Giro 777 binnen

Op de eerste actiedag van Giro 777 van het Nationaal Rampenfonds hebben particulieren, bedrijven en instellingen massaal gereageerd op de oproep tot steun aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Nederland. Binnen een etmaal is ruim 780.000 euro gedoneerd aan het Rampenfonds. Meer dan 20.000 individuele donateurs kwamen al over de brug. De actie gaat de komende dagen nog 'in volle vaart' door.

07.08

Veerdiensten uit de vaart genomen

Vanwege de hoge waterstand van de Maas zijn de veerdiensten Afferden en Vierlingsbeek-Bergen ook deze zaterdag uit de vaart genomen.

06.36

Oss sluit Maasdijk voor verkeer en bezoek


Vanaf deze zaterdagmorgen is de Osse Maasdijk van Keent tot en met Oijen afgesloten voor verkeer en voor bezoek. "De afsluiting is nodig omdat het Waterschap Aa en Maas de dijk wil inspecteren", legt een woordvoerder van de gemeente Oss uit. De gemeente vraagt iedereen om niet naar de dijk te komen.

Wachten op privacy instellingen...
05.38

Oproep aan ramptoeristen om weg te blijven


Veiligheidsregio Limburg-Noord doet met klem een beroep op nieuwsgierige mensen om weg te blijven uit overstroomde gebieden. "We zien dat ramptoeristen echt de behoefte hebben om te komen kijken, maar blijf echt thuis. Blijf uit de buurt van het rampgebied", benadrukt een woordvoerster van de veiligheidsregio. Ze legt uit dat hulpdiensten de ruimte nodig hebben om hun werk te doen en ook de kans bestaat dat ramptoeristen zichzelf in gevaar brengen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!