Liveblog

Dinsdag hoogste punt Maas verwacht bij Heusden • Permanente dijkbewaking

18 juli 2021 om 06:45 • Aangepast 19 juli 2021 om 12:22
nl
In dit liveblog hebben we je zondag op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen van het hoogwater in de Maas en de gevolgen daarvan voor Brabant.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Waterschappen verwachten geen grote problemen door hoogwater.
  • Nooddijk sinds zaterdagavond bij Boxmeer.
  • Vanaf zondag dijkbewaking in Land van Heusden en Altena.
  • Lees alles over het hoogwater in ons dossier.

Liveblog

21.40

Dronebeelden van het hoogwater bij Beugen

Prachtige beelden van het hoogwater bij Beugen via Jacky Pikaar.

Wachten op privacy instellingen...
21.30

Designer Outlet Roermond dinsdag weer open

Het Designer Outlet Center in Roermond gaat dinsdag weer open. Op last van de gemeente was het vlakbij de Maas gelegen DOC gesloten omdat overstromingsgevaar bestond.

Ook de horeca, het casino en de bioscoop bij het Outlet blijven maandag dicht, maakte de gemeente zondag bekend. Het naastgelegen stadskantoor gaat wel open.

Het DOC trekt jaarlijks vele miljoenen bezoekers van wie de helft Duitsers, en een derde uit eigen land. 10 procent van de bezoekers zijn Belgen, nog eens 10 procent komt met name uit Oost-Europa en China.

21.15

Hoogwater in Cuijk

indrukwekkende foto's van Steffi Burgers.

Foto: Steffi Burgers.
Foto: Steffi Burgers.
Foto: Steffi Burgers.
Foto: Steffi Burgers.
Foto: Steffi Burgers.
Foto: Steffi Burgers.
21.02

Hekje zodat auto's niet in het water belanden

Wachten op privacy instellingen...
20.15

Water in Biesbosch en Noorwaard is 'koffiebruin'

Het water in de Biesbosch en Noordwaard is koffiebruin. Dat meldt boswachter Harm Blom. "Het is overstromingswater van verder weg, vol met zand, klei en afval. Niet alleen vegetatie, maar ook veel plastic."

19.15

Ziekenhuis VieCuri in Venlo gaat woensdag weer open

Ziekenhuis VieCuri in Venlo gaat woensdag weer open. Dat maakte de Veiligheidsregio Limburg Noord zondagavond bekend. Maandag en dinsdag is het ziekenhuis dicht.

VieCuri werd vrijdag geëvacueerd uit vrees voor het binnenstromen van water van de naburige Maas. In tien uur tijd werden 237 patiÙnten met tientallen ambulances geëvacueerd naar omliggende hospitalen.

Nu het gevaar van hoogwater geweken, is kunnen de patiënten weer terug naar Venlo.

18.25

'Vrijwel alle storingen in Limburg verholpen'

"Vrijwel alle storingen in Limburg zijn verholpen. In Haelen starten we met herstel zodra het kan", meldt Enexis.

Wachten op privacy instellingen...
18.15

Steeds meer mensen mogen terug naar huis in Limburg

Steeds meer mensen mogen in Limburg terug naar huis, nadat ze eerder overhaast hun woningen moesten verlaten voor het snel stijgende Maaswater en de gezwollen beken en zijriviertjes. In Zuid-Limburg zijn de meeste mensen die aan de Maas wonen weer thuis. Echt-Susteren volgde zaterdagavond, en zondag konden vele duizenden inwoners van Roermond en Venlo weer hun woningen opzoeken.

Ook de inwoners van Maasdorpje Buggenum, gemeente Leudal, kunnen terug, maakte deze gemeente zondagmiddag bekend. In enkele ten noorden van Venlo gelegen gemeenten moeten de evacuÚs nog even op de tanden bijten tot de hoogwatergolf definitief de provincie heeft verlaten. Elders in de provincie zakt het peil van de Maas gestaag.

Mensen kunnen ook na het zakken van het waterpeil van rivieren en beken pas terug als het waterschap de dijken ge´nspecteerd en veilig verklaard heeft. Die kunnen verzwakt zijn door verzadiging met Maas- en grondwater.

17.30

Zo'n 10.000 geëvacueerde Venlonaren mogen terug naar huis

Vrijwel alle mensen in de gemeente Venlo die eerder werden geëvacueerd wegens overstromingsgevaar van de Maas, mogen per direct terug naar huis. Op enkele plaatsen waar mensen nog niet terug kunnen, wordt de beveiliging van de verlaten huizen gehandhaafd.

De dijken zijn veilig, aldus de gemeente, waarop het besluit viel dat mensen terug naar huis mochten. "Wel raden wij u aan om uw woning goed te controleren. Als uw woning voor meer dan 50 cm onder water heeft gestaan, kan er bouwkundige schade zijn ontstaan", waarschuwt de gemeente.

In totaal werden 10.700 bewoners van 4746 adressen geëvacueerd.

17.20

Dassenhol gesloten bij Linden

Waterschap Aa en Maas heeft zondagmiddag een dassenhol afgesloten in de Maasdijk bij Linden, een dorp in de gemeente Cuijk. Het hol tastte de veiligheid en stabiliteit van de dijk aan. Met een shovel is een steunberm van zand aan de binnenkant van de dijk gebouwd.

In de Maasdijk zitten diverse dassenholen. Dijkinspecteurs letten daar extra op nu de Maas een hoogwatergolf afvoert. Als de veiligheid van mensen en dieren achter de dijk in gevaar komt, grijpt het schap in.

Uit het dassenhol bij Linden stroomde water aan de landzijde van de dijk, dus aan de bewoonde kant. De dassen waren al weg toen het schap aan het werk ging, want deze dieren hebben een hekel aan water en vertrekken zodra ze nat worden.

16.50

Hoogwater in Boxmeer

Foto: Martijn Derks.
Foto: Martijn Derks.
16.20

Oproep politie Oss

De politie in Oss roept iedereen op om niet naar de dijk tussen Lith en Ravenstein te komen. "Hulpverleners kunnen hun werk nauwelijks doen door de drukte."

15.00

Oproep om zuinig te zijn met drinkwater in Limburg


Waterleidingmaatschappij Limburg WML roept inwoners van de provincie op zuinig te zijn met drinkwater. "Vermijd niet strikt noodzakelijk kraanwatergebruik", laat WML zondag weten. De maatschappij ziet het gebruik van kraanwater toenemen. Dat heeft met name te maken met de grote schoonmaak in Zuid-Limburg na de grote overstromingen.

"Aangezien WML naar aanleiding van de hoge Maaswaterstand en de overstromingen nog niet de volle productiecapaciteit tot haar beschikking heeft, vragen we onze klanten om niet strikt noodzakelijk watergebruik, zoals het vullen van zwembadjes en het poetsen van de auto, de komende dagen zoveel als mogelijk te vermijden", aldus WML. "Op die manier houden we voldoende drinkwater beschikbaar voor alle Limburgers. En vooral voor hen die het op dit moment het hardst nodig hebben."

14.50

Geen gemotoriseerd verkeer op de Bossche dijkwegen

Wachten op privacy instellingen...
14.20

Steeds meer uiterwaarden in Brabant stromen vol

De uiterwaarden bij Neerlangel stromen vol. (Foto: Ties Klievink)
De uiterwaarden bij Neerlangel stromen vol. (Foto: Ties Klievink)
Zo nat was het niet eerder in de zomer bij Neerlangel (foto: Ties Klievink).
Zo nat was het niet eerder in de zomer bij Neerlangel (foto: Ties Klievink).
14.05

Oproep ook aan dierenambulances om niet naar hoogwatergebieden te gaan


De Federatie Dierenambulances Nederland (FDN) vraagt dierenambulanceorganisaties in Nederland zich te houden aan de oproep van de Veiligheidsregio Limburg om niet naar het rampgebied te komen om daar ongecoördineerd dieren te gaan helpen. De FDN benadrukt, dat de Veiligheidsregio de toegang verboden heeft vanwege de zeer gevaarlijke situatie. De FDN heeft een lijst met organisaties die hulp hebben aangeboden en die voldoen aan de kwaliteitseisen.

13.30

'Geen Limburgse taferelen, maar we zijn waakzaam'

De Maas bereikt dinsdag zijn hoogste punt in Heusden. Dat verwacht dijkgraaf Mario Jacobs van Waterschap Aa en Maas. Hij rekent echter niet op ‘Limburgse taferelen’. “Het is beheersbaar, maar we zijn waakzaam”, zegt hij zondagmiddag in de talkshow KRAAK. van Omroep Brabant.

13.25

Leger verplaatst zich naar het noorden van Limburg

De legereenheden die in Limburg helpen bij het bestrijden van de wateroverlast, verkassen naar het noorden van de provincie. "Defensie is volop bezig met het verplaatsen van materieel naar de brug bij Wanssum", zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg Noord zondagmiddag.

De brug wordt de uitvalsbasis van waaruit in het noorden van de provincie hulp wordt geboden. De legereenheden kunnen vanuit het daar opgeslagen kamp zowel ten oosten als ten westen van de Maas te hulp schieten.

De hoogwatergolf heeft zondag het noorden van de provincie bereikt. Ten zuiden van Venray is er geen verdere stijging of daalt het niveau van het Maaswater weer. In Roermond leidt dat ertoe dat alle geëvacueerde mensen uit het gebied rond de Hambeek zondag weer terug naar huis mogen.

12.47

Kritiek op zwemmer die uit rivier de Niers is gehaald


De hulpdiensten hebben zondagochtend om 06.00 uur iemand uit de Niers bij Gennep in Noord-Limburg gehaald. Deze persoon zwom er met alleen een zwembroek aan. Dat zei bestuurder Jos Teeuwen van het Waterschap Limburg zondag. Gennep lig in het overstromingsgebied.

"Levensgevaarlijk om in deze omstandigheden te gaan zwemmen", zei Teeuwen. "Er kunnen boomstammen in het water drijven. Bovendien hebben de hulpdiensten wel wat anders te doen dan zwemmers uit het water te halen."

12.45

Drenkeling uit het water gehaald bij Aijen


Hulpdiensten hebben in Aijen in Limburg een drenkeling uit het water gehaald. De man, die te voet het water was ingegaan om bij zijn huis in het buitengebied te komen, is ongedeerd.

Met een politiehelikopter en bootjes werd naar de bejaarde man gezocht. Er was een traumahelikopter geland en er stonden ambulancemedewerkers klaar. "De man ligt hier nu op een brancard", zo meldt de verslaggever Jos van den Broek bij calamiteitenzender L1 Radio.

12.35

Het hoge water nodigt toch uit tot onverstandig gedrag


Op de zandmeren bij Kerkdriel kon deze kanoër de verleiding niet weerstaan een eindje te gaan peddelen. Gisteren riepen waterschappen en gemeenten massaal op niet te recreëren aan het hoge water. De pleziervaart werd zelfs verboden. Zwemmen werd ook verboden. Het water stroomt harder dan anders en er zit onzichtbaar afval onder het wateroppervlak.

Deze kanoër bij de Zandmeren in Kerkdriel kon het hoge water niet weerstaan. (Foto: Bart Meesters / Meesters Multi Media)
Deze kanoër bij de Zandmeren in Kerkdriel kon het hoge water niet weerstaan. (Foto: Bart Meesters / Meesters Multi Media)
Deze kanoër bij de Zandmeren in Kerkdriel kon het hoge water niet weerstaan. (Foto: Bart Meesters / Meesters Multi Media)
Deze kanoër bij de Zandmeren in Kerkdriel kon het hoge water niet weerstaan. (Foto: Bart Meesters / Meesters Multi Media)
12.25

Dijken raken verzwakt als ze verzadigd raken door water


De Waterschappen controleren op grote schaal de dijken langs de Maas. Nu het water in Limburg langzaam wegtrekt is, het gevaar nog niet helemaal geweken werd rond het middaguur tijdens een persconferentie van de veiligheidsregio Limburg Noord gezegd. "Zie het als een kartonnen doos. Droog is die doos stevig. Nat houdt het niks meer tegen."

Door het aanhoudende hoogwater raken de dijken verzadigd en zwak. (Foto:Bart Meesters / Meesters Multi Media)
Door het aanhoudende hoogwater raken de dijken verzadigd en zwak. (Foto:Bart Meesters / Meesters Multi Media)
12.20

Brabant van boven bij Empel

Dronefoto van de Maas bij Empel. (Foto:Gideon van de Sande)
Dronefoto van de Maas bij Empel. (Foto:Gideon van de Sande)
Dronefoto van de Maas bij Empel. (Foto:Gideon van de Sande)
Dronefoto van de Maas bij Empel. (Foto:Gideon van de Sande)
12.05

Heel Valkenburg heeft weer stroom


Heel Valkenburg heeft weer stroom. Enexis laat zondagochtend weten dat ook de laatste 32 klanten in Valkenburg weer zijn aangesloten. Daarmee komt een einde aan de stroomstoring in Valkenburg. Door de stroomstoring moesten de afgelopen dagen veel mensen hun huis uit. De storing ontstond als gevolg van de overstroming van de Geul.

11.50

We praten je bij over het hoge water vanuit Maashees

Wachten op privacy instellingen...
11.50

Hoogwaterpiek Maas vlakt af in Noord-Limburg


De hoogwaterpiek in de Maas vlakt af naarmate de golf verder noordelijk in Limburg komt. Dat komt omdat de rivier in het plassengebied tussen Maaseik en Roermond flink kon uitvloeien, zegt Rijkswaterstaat. De verwachte hoge waterstand in Noord-Limburg komt gemiddeld eens in de dertig jaar voor. De hoogste waterstand die Zuid-Limburg trof wordt maar eens in de driehonderd jaar gezien, aldus de dienst.

11.35

In Cuijk en Grave negeren bestuurders verbodsborden

Wachten op privacy instellingen...
11.15

De Osse Maasdijk is van Keent tot met Oijen afgesloten voor auto's en motoren

Wachten op privacy instellingen...
11.10

Hoogwater in grote rivieren valt mee


De waterstand in de grote rivieren Rijn, Waal, Lek en IJssel komt minder hoog te staan dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte. De Rijn bij Lobith bereikt zondag al een stand van 14,08 meter boven NAP en gaat na 24 uur weer dalen. Een paar dagen geleden leek het er nog op dat de Rijn bij Lobith boven de 14,50 meter boven NAP zou komen te staan.

11.00

Verlengde dijk bij Groeningen vernield


De verlengde dijk die zaterdagavond was aangelegd bij Groeningen is door onbekenden vernield. Er waren wat beschermmatten op de dijk weggetrokken. Het waterschap heeft de schade zondagmorgen vrij snel hersteld.

10.55

Meeste bewoners ontruimd wooncomplex Eygelshoven kunnen terug


De meeste bewoners van een appartementencomplex in Eygelshoven waar in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand woedde kunnen terug naar huis. Bij de brand kwam een persoon om het leven. Twee mensen raakten gewond en moesten naar het ziekenhuis. Over hun toestand is niets bekend. Alle 35 appartementen in het complex werden ontruimd.

10.35

De gemeente Boxmeer blijft met zandzakken zitten

Wachten op privacy instellingen...

09.58 Treinverkeer Limburg grotendeels hersteld
In Limburg rijden zondag de treinen weer bijna overal als normaal. Alleen tussen Weert en Roermond en tussen Maastricht en Luik is het treinverkeer nog altijd gestremd door de wateroverlast.

09.51

Gebied tussen Julianakanaal en Maas verboden terrein


De gemeente Echt-Susteren waarschuwt zondag dat er boetes worden uitgedeeld als mensen die er niks te zoeken hebben zich begeven in het gebied tussen het Julianakanaal en de Maas. In dit gebied geldt een noodverordening. Iedereen die er niet woont of geen hulpverlener is moet er weg blijven, aldus de Midden-Limburgse gemeente.

09.50

Oproep aan evacuees: wees voorzichtig bij terugkeer naar huis


Evacuees die terug naar huis mogen in Limburg, moeten voorzichtig zijn en eerst de instructies van netbeheerder Enexis bekijken en opvolgen. Het water kan risicos opleveren voor de stroomvoorziening. "Als er water in de woning stond, bereid je dan goed voor hoe je de woning in gaat", zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zondag op calamiteitenzender L1. "Vraag je af of de situatie wel veilig is."

9.40

Hoe hoog komt de Maas zondag?

Wachten op privacy instellingen...
9.25

Uitgeput konijn hoopt veilig op het droge te komen

 Een uitgeputte vos en konijn aan de rand van de Maasheggen in Beugen. (Foto: Niels van Sambeek)
Een uitgeputte vos en konijn aan de rand van de Maasheggen in Beugen. (Foto: Niels van Sambeek)
09.11

Ook in Cuijk lijkt het hoogste punt van de Maas beheersbaar


De kade direct aan de Maas is ondergelopen vannacht in Cuijk. Dit was voorzien en levert geen grote problemen op. Het water blijft de komende dagen hoog en zal maar langzaam zakken.

Het hoge Maaswater zorgt niet voor grote problemen in Cuijk. (Foto; SK-Media)
Het hoge Maaswater zorgt niet voor grote problemen in Cuijk. (Foto; SK-Media)
09.07

"Vannacht geen grote incidenten, het blijft spannend in Limburg"


Afgelopen nacht hebben zich in het gebied van de Veiligheidsregio Limburg-Noord geen grote incidenten of calamiteiten voorgedaan. Wel blijft het nog spannend omdat het hoogwater nog niet is verdwenen. Dat zei een woordvoerster van de veiligheidsregio tegen calamiteitenzender L1-radio.

08.40

Hoogste punt Maas heeft Oost-Brabant bereikt


Zaterdagnacht heeft de Maas bij Vortum-Mullem het hoogste punt bereikt. Het water zakt nauwelijks omdat er volgens het waterschap Aa en Maas geen sprake meer is van een piek maar een plateau. Dit komt omdat in Brabant het landschap vlakker is dan in Limburg waardoor het water zich breder kan verdelen. Op de onderstaande foto is dit goed te zien. Dit is niet de Maas maar de ondergelopen uiterwaarden waar de omwonenden naar kijken.

Hoogste punt Maas in Vortum-Mullem bereikt. (Foto: Rob van Kaathoven)
Hoogste punt Maas in Vortum-Mullem bereikt. (Foto: Rob van Kaathoven)
08.30

Water in Boxmeer blijft onder controle

Wachten op privacy instellingen...
07.52

Charmes van hoogwater

Hoogwater heeft zijn charmes, ziet EJ Brokkenrijder in Engelen.

Wachten op privacy instellingen...
07.23

Dijkexperts gaan inspecties uitvoeren in Limburg


Zondagochtend gaan dijkexperts van het waterschap op pad om de veiligheid van de dijken te inspecteren, meldt de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Dat gaan ze doen in het zuidelijk deel van hun regio waar het water in de Maas aan het zakken is. Inspecteren kan alleen als het water voldoende is gezakt. Pas dan kunnen ze goed zien hoe de dijk er aan de waterzijde aan toe is. Op basis daarvan besluiten de inspecteurs wat er moet en kan gebeuren.

07.20

Sluis bij Engelen dicht


De sluis bij Engelen is zondag dicht. Dat meldt waterschap Aa en Maas. "Hiermee voorkomen we dat er Maaswater ons gebied binnenloopt. Scheepvaart is tijdelijk niet mogelijk."

07.08

Drongelense veer en Capelse veer uit vaart


Het Drongelense veer en het Capelse veer worden zondag uit de vaart genomen vanwege het hoge water. Wanneer er weer gevaren wordt, is voorlopig onbekend.

Wachten op privacy instellingen...
01.06

Dringende oproep om niet te recreëren op de Maas

De Veiligheidsregio doet een dringende oproep om zondag niet te recreëren op de Maas. "Het water is gevaarlijk, onbetrouwbaar en snelstromend. Daarnaast drijft er ook van alles in de rivier", benadrukt een woordvoerster. Ook het recreëren op en nabij

dijken rondom de Maas wordt dringend afgeraden, omdat die kwetsbaar kunnen zijn. Er wordt zondag mooi weer verwacht. Hierdoor wordt gevreesd voor veel ramptoeristen en andere recreanten.

00.01

'Situatie Boxmeer ongewijzigd'


De gemeente Boxmeer liet zaterdagavond weten dat de 'situatie voor gemeente Boxmeer ongewijzigd blijft'. De gemeente ziet geen verontrustend beeld, met de uiterwaarden die onderlopen. De hoogste waterstand wordt zondagochtend verwacht.

23.00

Kilometerslange nooddijk bij Boxmeer


Waterschap Aa en maas heeft in samenwerking met de gemeente Boxmeer zaterdagavond een drie kilometer lange nooddijk aangelegd op de hoge gronden tussen de kade in Groeningen en Boxmeer. "Preventief, om te voorkomen dat het achterland overstroomt."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!