Liveblog

Hoogwater: 'Beelden zeggen meer dan duizend woorden'

19 juli 2021 om 08:00 • Aangepast 21 juli 2021 om 11:32
nl
In dit liveblog hielden we je maandag op de hoogte over de ontwikkelingen van het hoogwater in de Maas en de gevolgen daarvan voor Brabant.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • De situatie bij de Overdiepse Polder en het Drongelens Kanaal lijkt beheersbaar, volgens waterschap Brabantse Delta.
  • In Nuenen wordt zondag 1 augustus een benefietconcert gehouden voor slachtoffers van de wateroverlast in Limburg.
  • Waterschap Rivierenland gaat op beverpatrouille.
  • Lees alles over het hoogwater in ons dossier.

Liveblog

21.55

Liveblog gesloten

19.18

Hoogwater in Maren-Kessel

Deze beelden maakte Marcel Dee van het hoogwater in Maren-Kessel:

18.02

Drones Rijkswaterstaat maken tocht langs de Maas

Wachten op privacy instellingen...
17.45

Beelden van hoogwater in Megen

Wachten op privacy instellingen...
16.30

Waterschap Rivierenland gaat op beverpatrouille


Waterschap Rivierenland stuurt sinds zondagavond dijkwachters op beverpatrouille. De dijkwachters moeten controleren of bevers holen aan het graven zijn in de dijken. Als er 's avonds en of 's nachts bevers aan het werk zijn, wordt het hol zonodig de volgende dag weer dichtgegooid. Beverholen kunnen een dijk ernstig verzwakken.

Na het hoge water in februari van dit jaar constateerde het schap dat er op meer plekken dan ooit beverholen waren gegraven. De gangen achter zo'n hol zijn vele meters lang. Via de gangen kan er zand uit de dijk spoelen, waardoor het bouwwerk verzwakt, terwijl een dijk juist bij hoogwater onder druk staat.

16.00

Vaarverbod op deel van de Dommel opgeheven


Het vaarverbod dat vanaf 15 juli 2021 van kracht was voor vrijwel de hele Dommel is deels opgeheven. Recreatievaart is nog niet mogelijk tussen de Neul in Sint Oedenrode tot voorbij de Molendijk in Liempde (Kasterense watermolen). Hier is het nog niet veilig om te varen. Het water staat nog te hoog om onder de Bobbenagelsebrug door te varen. Als het weer veilig is om te varen, trekt het waterschap ook daar het verbod in.

 Vaarverbod deel van rivier de Dommel opgeheven (Foto: Waterschap De Dommel).
Vaarverbod deel van rivier de Dommel opgeheven (Foto: Waterschap De Dommel).
15.30

Aantal schademeldingen wateroverlast Zuid-Limburg loopt verder op


Het aantal schademeldingen na de grote wateroverlast in Limburg blijft oplopen bij verzekeraars Interpolis en Centraal Beheer. Volgens de twee, beide onderdeel van Achmea, gaat het om meer dan 1700 meldingen. Het Verbond van Verzekeraars verwacht eind deze week mogelijk wat meer te kunnen zeggen over de omvang van de schade in de regio. Bij Interpolis stond de teller maandagmiddag op zo'n 1060 meldingen, bij Centraal Beheer op 665.

15.15

Geen code rood meer voor Maas, nog zeker een week voordat rivier binnen haar oevers is


De hoge waterstanden in de rivieren in Nederland gaan overal zakken. In de Rijn is de piek bij Lobith inmiddels voorbij. De Nederrijn, de Waal, de Lek en de IJssel stijgen vandaag wel iets verder, maar vanaf morgen zakt het water ook daar. In de berichtgeving over het hoogwater in de Maas is sinds 14.00 uur vanmiddag geen sprake meer van code rood, en is afgeschaald naar oranje. Dat meldt de NOS.

Daarmee lijkt de ergste situatie voorbij voor inwoners van het zuiden van het land. Maar het gevaar is volgens Rijkswaterstaat nog niet helemaal geweken. Dat komt doordat dijken in het zuiden van het land verzadigd zijn, waardoor op diverse locaties zwakke plekken zijn ontstaan. Het kan zeker een week duren voordat de Maas weer helemaal binnen haar oevers is teruggekeerd. Voor die tijd zou het hoogwater voor meer problemen aan de dijken kunnen zorgen in Limburg, maar ook in Brabant en Gelderland.

15.00

Weg dicht tussen Lith en Ravenstein

Wachten op privacy instellingen...
14.45

Situatie bij de Dieze in Den Bosch


Op zondagochtend was het waterpeil 3.40 meter. Maandagmiddag wordt een waterstand van maximaal 3,90 meter verwacht. Dit houdt in dat naar verwachting het water maximaal 50 centimeter zal stijgen. Het hoogwater is maandagmiddag drie uur bij Grave.

14.20

Vuil verwijderen bij de stuwen


Op verschillende plekken wordt bij stuwen het afval uit de Maas gehaald. Zoals hier bij Sambeek/Boxmeer. Door het vuil zou de stuw niet goed open of dicht kunnen gaan. Rijkswaterstaat heeft vaste afspraken met verschillende bedrijven die, als het veilig is, het afval uit de rivier halen.

Wachten op privacy instellingen...
13.45

Wat zijn wellen die onder een dijk ontstaan?

Wachten op privacy instellingen...
13.30

Dronebeelden van het stijgende water bij Den Bosch

12.25

'Situatie bij Overdiepse Polder en Drongelens Kanaal lijkt beheersbaar'

Dijkgraaf Kees Jan de Vet heeft een bezoek gebracht aan de Overdiepse Polder en het Drongelens kanaal. Dit om zich voor te bereiden op het hoogwater in het werkgebied van waterschap Brabantse Delta. "De situatie lijkt beheersbaar."

Wachten op privacy instellingen...
12.19

Limburg gaat zwakke plekken dijken alsnog aanpakken

Limburg gaat zeventien zwakke plekken in dijken en kades alsnog versneld aanpakken. Het vorige college van Gedeputeerde Staten had juist besloten de veiligheidsnormen voor de dijken te verlagen. Na dit besluit barstte binnen de Limburgse Staten een storm van verontwaardiging los. De provincie haalde vervolgens bakzeil na een hoogoplopend conflict met Waterschap Limburg en beide betrokken veiligheidsregio's. Die hielden hun poot stijf.

12.18

'Voorzichtige schatting' België: waterschade 150 miljoen euro

De overstromingen van de afgelopen dagen hebben in België voor minstens 150 miljoen euro schade aangericht. Verzekeraars hebben daar al duizenden schadeclaims ontvangen, is te lezen in de krant De Morgen. En ze denken dat dit bedrag nog veel hoger kan uitvallen.

12.10

Schaapjes op het droge

Wachten op privacy instellingen...
12.02

Onduidelijk of schadefonds ook voor Brabanders gaat gelden


Donderdagavond besloot het kabinet tijdens een crisisberaad de watersnood in Limburg formeel als een ramp aan te merken. Daardoor is een wet van toepassing waardoor mensen met schade die niet door de verzekering wordt gedekt, bij de overheid kunnen aankloppen voor een tegemoetkoming. In hoeverre deze ook voor getroffen Brabanders gaat gelden, was maandagochtend nog niet duidelijk.

11.41

Benefietconcert in Nuenen

In Nuenen wordt zondag 1 augustus een benefietconcert gehouden voor slachtoffers van de wateroverlast in Limburg. Toegang tot het optreden van pianist Paul Weijmans in de Regenboogkerk is gratis maar na afloop wordt gecollecteerd voor giro 777.

11.10

Empel bij hoogwater

Joey legde het hoogwater bij Empel maandagochtend vast.

Wachten op privacy instellingen...
11.07

'Van bovenaf zie je goed hoe het ervoor staat'

Waterschap Aa en Maas toont op social media foto's van de hoge waterstanden in dit stroomgebied. "Van bovenaf zie je goed hoe het ervoor staat."

Wachten op privacy instellingen...
10.57

Dieze in Den Bosch stijgt nog maximaal vijftig centimeter

Maandagmiddag wordt bij de Dieze in Den Bosch een waterstand van maximaal 3,90 meter verwacht. Dat laat waterschap Aa en Maas maandagochtend weten. Dit betekent dat naar verwachting het water nog maximaal vijftig centimeter zal stijgen. Op zondagochtend was het waterpeil van de Dieze in Den Bosch 3,40 meter.

10.49

Mooie beelden

Het hoogwater levert naast veel ellende ook mooie beelden op. Zoals bij de Bergsche Maas in de omgeving van Heusden.

Wachten op privacy instellingen...
10.29

Afgedamde Maas

In de Afgedamde Maas bij Andel staat het water maandagochtend drie meter hoger dan normaal.

Wachten op privacy instellingen...
10.28

Hoogwater in rivieren zakt dinsdag overal


De hoge waterstanden in de Nederlandse rivieren gaan overal zakken. De piek in de Rijn bij Lobith is voorbij. De Nederrijn, de Waal, de Lek en de IJssel stijgen maandag nog iets verder, maar vanaf dinsdag zakt het water overal. De afvoer van de Maas bij Sint Pieter onder Maastricht is maandag al onder de duizend kubieke meter per seconde gezakt. Dat is een normale waterstand, aldus Rijkswaterstaat.

09.41

Hoogwaterpiek Cuijk en Grave al bereikt

In zowel de gemeente Cuijk als de gemeente Grave heeft de Maas zondagavond en -nacht de hoogste waterstand bereikt. Inmiddels is het water weer heel langzaam aan het zakken. De verkeersmaatregelen die her en der waren getroffen, blijven voorlopig van kracht, laat de gemeente weten. Nu het water zich terugtrekt zullen deze wegen eerst geïnspecteerd worden en eventueel ontdaan van achtergebleven slib en drijfvuil.

Wachten op privacy instellingen...
09.01

Hoogwater Maas verlaat Limburg

Het hoogste punt van de Maas verlaat maandag langzaam Limburg. In Mook en Middelaar, het noordelijkste puntje van de langgerekte provincie, werd in de nacht van zondag op maandag het hoogste punt bereikt. Dat veroorzaakte geen problemen. In de loop van de dag gaat het water ook in Noord-Limburg overal zakken. De nacht van zondag op maandag is zonder noemenswaardige incidenten verlopen.

08.33

Piek hoogwater pas dinsdag bij Overdiepse Polder


Waterschap Brabantse Delta verwacht pas dinsdagochtend vroeg de piek van het hoogwater bij de Overdiepse Polder.

Wachten op privacy instellingen...
08.03

Kraanschip haalt vuil weg bij stuw Sambeek

Bij Sambeek wordt maandagochtend met een kraanschip drijfvuil weggehaald dat de afgelopen dagen door het hoogwater in de stuw spoelde.

Wachten op privacy instellingen...
07.51

Veerdiensten nog altijd gestremd


Diverse veerdiensten, waaronder Sambeek-Afferden en Vierlingsbeek-Bergen, zijn nog altijd gestremd vanwege de hoge waterstand van de Maas. Ook alle veerponten van stichting De Maasveren varen voorlopig niet. "Het duurt zeker tot woensdag of donderdag voordat we weer kunnen varen", laat een woordvoerder van stichting De Maasveren weten.

23.52

Meer dan vijf miljoen euro binnen voor gedupeerden hoogwater Limburg


Het totale donatiebedrag via Giro 777 was zondagavond opgelopen tot meer dan vijf miljoen euro, meldt de organisatie. Het geld is bestemd voor de door overstromingen getroffen gebieden in Limburg. Volgens een woordvoerder van organisator Nationaal Rampenfonds hebben circa 105.000 mensen een donatie gedaan. Daarmee geeft een donateur gemiddeld zo'n 47 euro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!