Kunstenares helpt wijkagent om anders naar problemen te kijken

20 juli 2021 om 15:01 • Aangepast 29 juli 2021 om 12:18
nl
Het klinkt misschien vreemd, maar toch krijgen agenten hulp van kunstenaars om problemen in hun buurt aan te pakken. In het project 'From the police with love' gaan ze samen op zoek naar creatieve oplossingen voor problemen waar agenten regelmatig mee te maken hebben. Denk aan online gevaren voor de jeugd en verborgen armoede. Wijkagent Caner Büyükördek in Bergen op Zoom is een van de deelnemers: “Ik ben gewend om problemen op de politiemanier aan te pakken. Door dit project ga je anders naar zaken kijken.”
Profielfoto van Niek de Bruijn
Geschreven door

In 2019 werd het project ook al gehouden. Toen werden er onder andere een moedernetwerk bedacht, waarbij alleenstaande moeders koken voor bewoners in de buurt. Ook werden stadsluisteraars actief, agenten die zonder uniform in gesprek gaan met bewoners.

Caner wil onderzoeken hoe hij als wijkagent op een andere manier in contact kan komen met buurtbewoners. “In deze tijd is er steeds minder begrip voor elkaar en voor anderen. Ik ben in de coronatijd wijkagent geworden en merkte dat het moeilijker was om contact te maken met mensen.”

Hij denkt dat hij met rechtstreeks contact veel problemen kan voorkomen en daarom wil hij werken aan het onderlinge vertrouwen tussen politie en buurtbewoners en hen op een gelijke manier behandelen. Eerder probeerde hij al drempels zo laag mogelijk te maken door pop-upspreekuren te organiseren.

Onlangs nam wijkagent Caner kunstenares Fides Lapidaire mee op pad, om haar een beeld te geven van zijn werk. “Ik geef haar een kijkje in de keuken." Ze heeft van dichtbij kunnen zien hoe de wijkagent bemiddelde tijdens een burenruzie. Ook sprak hij drugsverslaafde aan die voor overlast zorgde in een appartementencomplex.

De wijkagent noemt de samenwerking met de kunstenares een verrijking. “Ik ben gewend om problemen op de politiemanier aan te pakken en strafrechtelijk op te lossen.” Door het project wordt zijn creativiteit geprikkeld. “Je gaat anders naar zaken kijken. Ik heb het gevoel dat het altijd anders, beter en mooier kan.”

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.