Liveblog

Coronanieuws: bijna heel Nederland naar 'zeer ernstig'

21 juli 2021 om 05:54 • Aangepast 22 juli 2021 om 11:10
nl
Ook deze woensdag houden we je via dit liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus, in én buiten Brabant.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Er liggen 45 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • Er kwamen sinds dinsdag 961 nieuwe besmettingen bij.
  • Enkele grote vaccinatielocaties gaan binnenkort weer dicht.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

22.45

Dit liveblog is afgesloten

20.00

New York voert strengere vaccinatieregels in voor zorgverleners

De Amerikaanse metropool New York scherpt de coronaregels aan voor medewerkers van openbare ziekenhuizen. Ze moeten zich laten vaccineren of wekelijks een coronatest ondergaan, bericht The New York Times. Het gaat om ruim 42.000 ziekenhuismedewerkers en een deel van het personeel van de afdeling Volksgezondheid van de gemeente.

Burgemeester Bill de Blasio kiest volgens de krant voor die noodgreep omdat de Delta-variant van het coronavirus om zich heen grijpt en twee miljoen volwassenen in de stad nog altijd niet gevaccineerd zijn. De gemeente heeft van alles geprobeerd om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen, waaronder van huis naar huis gaan en vaccins aanbieden op openbare locaties als metrostations en musea.

De acties hebben volgens de krant weinig succes. Er halen dagelijks gemiddeld minder dan 10.000 mensen een eerste prik in de circa acht miljoen inwoners tellende metropool. Het baart de autoriteiten bovendien zorgen dat een deel van het medisch personeel achterblijft. De vaccinatiegraad onder medewerkers van openbare ziekenhuizen ligt onder het gemiddelde in de stad, hoewel zorgverleners als eerste aan de beurt kwamen toen het vaccineren eind vorig jaar van start ging.

19.15

Britten: ruim 6 procent besmette volwassenen kampt met Long Covid

Ruim 6 procent van de volwassenen in Groot-Brittannië kampt met langdurige gevolgen van een coronabesmetting. Het gaat om 3,2 miljoen personen die last hebben van het zogenoemde langdurige Covid, wat van invloed is op welzijn en werk.

Zes op de tien van de ondervraagden die aangaven langdurige Covid te hebben, zeiden dat de ziekte hun algemene welzijn schaadde. De helft stelde dat de aandoening het moeilijk maakt te werken, blijkt uit onderzoek van het Britse bureau voor de statistiek (ONS).

Volgens ONS zijn er steeds meer mensen met langdurige Covid gevonden die negatieve effecten melden. Er zijn meer gegevens nodig om te bepalen in hoeverre leeftijd, geslacht of handicap een rol spelen. Ook is er nog geen algemeen aanvaarde definitie voor langdurige Covid. Eerder deze week begon een studie om nieuwe diagnose- en behandelingsinstrumenten te ontwikkelen.

18.50

Streep door ontslag voor vaccinweigeraar op Curaçao

Voor het eerst heeft een rechter binnen het Nederlandse koninkrijk zich uitgelaten over de vraag of een werkgever een werknemer op staande voet mag ontslaan als die weigert zich in te laten enten met het coronavaccin. Nee, zegt een rechter op Curaçao volgens De Telegraaf.

De zaak draait om een 25-jarige administratief medewerkster van het juridisch adviesbureau Century Trust. Vanwege de kleine werkruimte en de hoge leeftijd van haar collega's wordt de vrouw met klem verzocht zich te laten inenten. De vrouw weigert. Daarop wordt ze begin april ontslagen. Dat ontslag vecht de vrouw aan. Ze benadrukt dat er geen algemene vaccinatieplicht is.

De rechter is het met de argumentatie van de vrouw eens en zet dan ook een streep door het ontslag op staande voet. Maar de verhoudingen zijn wel duurzaam verstoord, constateert de rechter. Uiteindelijk verliest de vrouw wel haar baan. De rechter ontbindt het arbeidscontract per 1 augustus. Haar werkgever moet haar volgens de krant een bedrag van ruim drie maandsalarissen meegeven.

18.15

Tientallen mensen kochten vervalst bewijs van coronaprikken

Op chatdienst Telegram wordt gehandeld in nagemaakte vaccinatiebewijzen. De GGD'en hebben "enkele tientallen aangiftes" gedaan tegen mensen die zo'n bewijs hebben gekocht en daarmee tegen de lamp zijn gelopen. Dat bevestigt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland na een bericht van Shownieuws.

Volgens de GGD hebben de verkopers "daadwerkelijk iets geleverd dat door moest gaan voor een vaccinatiebewijs". Hoe de fraude is ontdekt, wil de GGD niet zeggen. De kopers wilden geregistreerd worden in de vaccinatiesystemen zonder dat ze daadwerkelijk zijn gevaccineerd. De verkopers zelf zijn voor zover bekend nog niet achterhaald.

16.20

Vaccinatiebewijzen en -registraties aangeboden op Telegram

Op de versleutelde berichtendienst Telegram worden via een groot aantal advertenties vaccinatiebewijzen en -registraties aangeboden, zo meldt Shownieuws op basis van eigen onderzoek.

Het gaat om vaccinatiebewijzen om een groen vinkje te krijgen in de CoronaCheck-app en zelfs volledige coronaregistraties. Hierbij zou je zonder een prik toch geregistreerd kunnen worden als volledig gevaccineerd. Ook is het mogelijk om een "geel boekje" aan te schaffen met daarbij een aantekening van de vaccinatie.

De redactie van Shownieuws nam anoniem contact op met een van de adverteerders. Deze beweert voor een prijs van 250 euro een vaccinatieregistratie te kunnen regelen via de systemen van de GGD. Met de registratie zou het vervolgens mogelijk zijn om een vaccinatiebewijs aan te maken in de CoronaCheck-app. Betalen kan via verschillende cryptovaluta's.

16.00

Heel Nederland naar 'zeer ernstig', op Drenthe en Zeeland na

In vrijwel heel Nederland is de corona-uitbraak 'zeer ernstig' geworden. In 23 van de 25 veiligheidsregio's geldt vanaf woensdag dit hoogste risiconiveau. Alleen Drenthe en Zeeland staan een stapje lager, op 'ernstig'.

Nederland telt vier risiconiveaus voor het coronavirus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Het risiconiveau wordt bepaald op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal inwoners.

In elf regio's gold het hoogste risiconiveau al. Dit zijn Amsterdam-Amstelland, Groningen, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Midden- en West-Brabant, Twente, Kennemerland, Zaanstreek-Waterland, Hollands Midden en Gooi en Vechtstreek. Op woensdag zijn daar twaalf regio's bij gekomen. Dit zijn Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Noord-Holland Noord, Zuid-Holland Zuid, Limburg-Noord, Zuid-Limburg, Gelderland-Zuid, Gelderland-Midden, Noord- en Oost-Gelderland, IJsselland, Friesland en Flevoland

Dit betekent dat tien van de twaalf provincies volledig op 'zeer ernstig' staan.

15.50

Ministerie van VWS in beroep tegen vonnis over Wob-verzoeken

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) gaat in beroep tegen een uitspraak van de rechtbank, die het departement vorige maand opdroeg binnen twee maanden aan een aantal zogeheten Wob-verzoeken van verschillende media te voldoen. Dat schrijft demissionair coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. De termijn van twee maanden die de rechtbank Midden-Nederland stelt voor het openbaar maken van de gevraagde informatie is volgens VWS "niet uitvoerbaar".

De rechtbank legde tevens een verhoogde dwangsom van 250 euro per dag op, met een maximum van 37.500 euro. Ook daartegen wordt beroep aangetekend bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De dwangsom gaat voorbij aan de "grote inspanningen" die worden verricht "om de enorme hoeveelheid gevraagde documenten zo snel als mogelijk openbaar te maken", aldus De Jonge.

Na het uitbreken van de coronacrisis bedacht het ministerie van Volksgezondheid een nieuwe manier om met de Wet openbaarheid van bestuur om te gaan. Vanwege de crisis zou er geen tijd zijn om alle Wob-verzoeken individueel te behandelen. In plaats daarvan worden documenten die te maken hebben met corona om de zoveel tijd per rubriek openbaar gemaakt.

"Een traditionele aanpak zou ertoe leiden dat de gevraagde informatie later en gefragmenteerd openbaar zou worden", aldus de Jonge in zijn brief, die zegt begrip te hebben "voor het ongeduld van de indieners van Wob-verzoeken". "De wens tot snelheid deel ik."

15.42

Grote vaccinatielocaties gaan binnenkort weer dicht

Nu steeds meer mensen zijn gevaccineerd en het vaccinatietempo afneemt, gaan enkele grote vaccinatielocaties binnenkort weer dicht. In de Expo in Houten worden op 4 augustus de laatste prikken gezet. Eind augustus sluiten ook de locaties in de Jaarbeurs in Utrecht en de Rijtuigenloods in Amersfoort, meldt de GGD.

In Houten heeft de GGD Utrecht al meer dan 1,1 miljoen prikken gezet. "Bijna iedereen die in aanmerking komt voor vaccinatie is inmiddels geheel of gedeeltelijk gevaccineerd, heeft een afspraak ingepland of heeft een uitnodiging ontvangen. We plannen elke week nog duizenden afspraken in, maar die aantallen lopen al terug", legt de gezondheidsdienst uit.

De grote capaciteit die de GGD'en hebben opgebouwd om zo snel mogelijk grote groepen mensen te vaccineren "is straks niet meer nodig", aldus de GGD. "We verleggen onze focus naar kleinschaliger vaccineren, in alle gemeenten in onze regio en in specifieke wijken waar de vaccinatiegraad nog achterblijft." Dat kan dan met of zonder afspraak. Ook in andere regio's is het al mogelijk om zonder afspraak een coronaprik te halen.

15.40

Vanaf donderdag weer inreisverbod voor Thailand en Rwanda

Voor Thailand en Rwanda komt weer een inreisverbod naar Nederland in verband met de verslechterde coronasituatie. Vanaf donderdag 22 juli mogen mensen die langere tijd in deze twee landen zijn geweest, niet meer naar Nederland reizen. Daarnaast geldt voor terugkerende reizigers uit deze twee landen vanaf 24 juli dat ze zich moeten laten testen, tenzij ze een geldig vaccinatiebewijs hebben, schrijft demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

15.30

961 nieuwe besmettingen

In Brabant zijn sinds dinsdag 961 nieuwe besmettingen geteld. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. In heel Nederland kwam het aantal nieuwe gevallen voor de tweede dag op rij net onder de 7000 uit; 6945. Vorige week woensdag waren er meer dan 10.000 nieuwe gevallen.

Wachten op privacy instellingen...
14.59

Tientallen nieuwe ziekenhuisopnames

Ziekenhuizen hebben in de afgelopen 24 uur 65 nieuwe coronapatiënten opgenomen op verpleegafdelingen. Op de intensive cares kwamen 13 mensen binnen die ernstig ziek zijn geworden nadat ze het virus hadden opgelopen. Omdat ook mensen het ziekenhuis verlaten, steeg de totale bezetting slechts licht.

In totaal liggen nu 428 patiënten in het ziekenhuis met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 13 meer dan dinsdag, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

14.52

Ddos-aanvallen op GGD-websites

Als gevolg van ddos-aanvallen kunnen mensen sinds dinsdag mogelijk niet met hun DigiD-gegevens inloggen op GGD-websites. ?Ook woensdagochtend leidde dit er tijdelijk toe dat verschillende websites onbereikbaar waren, meldt GGD GHOR Nederland.

Hierdoor kunnen mensen mogelijk geen testuitslagen bekijken, afspraken maken voor een coronatest of vaccinatie en eerder gemaakte afspraken inzien.

14.49

Prikbus in Breda

Vanaf morgen staat er drie dagen lang een prikbus van de GGD op het parkeerterrein van winkelcentrum Hoge Vucht in Breda. Daar kunnen mensen zonder afspraak terecht voor een coronavaccinatie. Er wordt geprikt met Janssen of Pfizer, daar kunnen bezoekers zelf tussen kiezen.

14.47

Besmettingen in Tokio

Met de Olympische Spelen in aantocht loopt het aantal coronabesmettingen in Tokio op. In de hoofdstad van Japan werden woensdag 1832 personen positief getest. Vorige week woensdag bleken 1149 inwoners van Tokio besmet met het virus.

De Olympische Spelen worden vrijdag geopend. Specialisten denken dat het aantal positieve test in Tokio volgende week kunnen oplopen tot 2600 per dag. Woensdagochtend waren er 75 deelnemers aan de Spelen positief getest. Onder hen de Nederlandse skateboardster Candy Jacobs, die voor tien dagen in quarantaine is gegaan. Zij kan daarom niet meedoen aan de Spelen.

14.09

Coca-Cola herstelt na coronaversoepelingen

Coca-Cola heeft in het tweede kwartaal geprofiteerd van de versoepelingen in de coronamaatregelen wereldwijd. De omzet van het bekendste frisdrankconcern ter wereld nam met 42 procent toe en komt met 10 miljard dollar ongeveer op hetzelfde niveau uit als in 2019, voor er beperkingen waren vanwege het coronavirus.

De omzet daalde in dezelfde periode vorig jaar nog hard. Dat was te wijten aan een lagere consumptie buitenshuis door horecasluitingen en de annulering van veel evenementen over de hele wereld.

13.41

Hogere winst voor Johnson en Johnson

Johnson & Johnson, een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld, heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een aanzienlijk hogere omzet en winst geboekt. Het Amerikaanse concern is onder meer het moederbedrijf van Janssen in Leiden, dat een vaccin tegen corona ontwikkelde. Maar de bijdrage van dat middel aan de algehele resultaten is erg beperkt.

12.06

Ziekenhuizen vol met kinderen met RS-virus

Nederlandse ziekenhuizen liggen vol met kinderen die het RS-virus hebben opgelopen, zegt Hans van Goudoever, hoofd van het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam.

"We zien al anderhalve week dat ziekenhuizen het hiermee echt knetterdruk hebben. Dat is bijzonder want het is een wintervirus. Wat we nu zien is dat het in de zomer een opleving kent waardoor alle ziekenhuizen in Nederland vol liggen met kinderen", aldus de kinderarts. "Met het loslaten van alle coronamaatregelen verspreiden alle virussen zich nu sneller."

11.15

Nog altijd 45 mensen met corona in Brabantse ziekenhuizen

Er liggen ook vandaag nog 45 mensen met corona in de Brabantse ziekenhuizen, dat zijn er evenveel als een dag eerder. Er zijn vier nieuwe patiënten in de ziekenhuizen opgenomen. Maar ook vier mensen uit het ziekenhuis ontslagen.

Er zijn in het voorbije etmaal geen patiënten overgeplaatst, één persoon is overleden.

07.43

Coronatest.nl weer bereikbaar

De technische storing van de website coronatest.nl is verholpen, meldt GGD GHOR. Door die storing waren er sinds dinsdagavond problemen met het opvragen van een testuitslag.

Die storing is voorbij en mensen kunnen weer inloggen, testuitslagen bekijken, afspraken inplannen voor een test of vaccinatie en ingeplande afspraken bekijken.

07.12

Skateboardster Jacobs test positief op corona bij Spelen in Tokio

De Nederlandse ploeg op de Olympische Spelen in Tokio heeft te maken met het eerste coronageval. Skateboardster Candy Jacobs testte positief op COVID-19 en is voor tien dagen in quarantaine gegaan. Zij kan niet meedoen aan de Spelen. "Ik ben er kapot van", zegt de 31-jarige Jacobs. "We waren klaar voor de Spelen, ik voel me fit en nu houdt het op. Ik heb tijd nodig om dit te verwerken. Ik wens mijn team alle kracht en succes nog in Tokio."

06.40

WHO-directeur op IOC-congres: de wereld faalt

De wereld faalt in de bestrijding van het coronavirus. Dat zei directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in zijn toespraak tijdens het congres van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in Tokio. "Deze pandemie is een test en de wereld faalt voor die test", zei Tedros.

Volgens de WHO-directeur worden de vaccins tegen het coronavirus ongelijk verdeeld over de wereld. "Ze zijn alleen voor de 'lucky few'. We beschermen de mensen met de meeste privileges, maar de kwetsbaren blijven onbeschermd. Hier is sprake van een afschuwelijke onrechtvaardigheid."

04.55

'Artsen zitten met overschot AstraZeneca'

Tienduizenden tot 100.000 AstraZeneca-vaccins dreigen ongebruikt te worden vernietigd. Het gaat om vaccins die na een tegenvallende AstraZeneca-campagne zijn overgebleven bij huisartsen, meldt Trouw. Binnen Nederland is geen bestemming meer voor deze vaccins. Ze naar het buitenland transporteren mag niet, bevestigt een woordvoerder van de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ) aan de krant.

03.30

Meer regio's gaan naar hoogste risiconiveau voor coronavirus

Vrijwel het hele land staat vanaf woensdag op het hoogste risiconiveau voor het coronavirus. In 11 van de 25 regio's is de situatie al 'zeer ernstig', en daar komen waarschijnlijk ongeveer tien regio's bij wanneer de overheid de coronakaart van Nederland opnieuw vaststelt.

Nederland telt vier risiconiveaus voor het coronavirus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Het risiconiveau wordt bepaald op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal inwoners.

03.10

Franse 'coronapas' verplicht vanaf woensdag

Volwassenen die een groot evenement of een culturele instelling in Frankrijk willen bezoeken, moeten vanaf woensdag een gezondheidspas kunnen tonen. De 'pass sanitaire' toont aan dat de bezitter is ingeënt tegen het coronavirus, negatief is getest of recent is hersteld van Covid-19. Vanaf augustus is de pas ook verplicht in cafés, restaurants en sommige winkelcentra.

01.37

'Janssen-vaccin minder effectief tegen Delta-variant'

Het vaccin van Janssen (Johnson & Johnson) is veel minder effectief tegen de Delta-variant dan tegen het oorspronkelijke coronavirus, blijkt uit de voorlopige resultaten van een dinsdag gepubliceerd onderzoek, waarover onder meer The New York Times bericht.

Het Janssen-vaccin, waarvoor slechts één prik wordt gebruikt, produceert volgens de studie, die nog niet gepubliceerd is in een wetenschappelijk tijdschrift, relatief weinig antistoffen tegen de Delta-variant. Onderzoekers van de universiteit van New York concludeerden dat het middel ongeveer vijf keer minder beschermende antistoffen produceert tegen deze mutant dan tegen het niet-gemuteerde longvirus.

01.00

Storing op site coronatest.nl

Door een technische storing hebben mensen dinsdagavond- en nacht problemen met het opvragen van een uitslag van hun coronatest op de internetpagina coronatest.nl. Ook bij het maken van test- en vaccinatieafspraken en het inzien van bestaande afspraken kunnen zich problemen voordoen, meldt een woordvoerster van GGD GHOR Nederland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!