ASML verwacht topjaar: 17,5 miljard aan bestellingen in de boeken

21 juli 2021 om 08:54 • Aangepast 22 juli 2021 om 09:13
nl
Chipmachinefabrikant ASML heeft in het afgelopen kwartaal het aantal orders bijna zien verdubbelen. Door de krapte op de chipmarkt zijn er veel bedrijven met uitbreidings- of vernieuwingsplannen en dat leverde het bedrijf in die periode zo'n 8,3 miljard euro aan opdrachten op. In totaal heeft ASML nu 17,5 miljard euro aan bestellingen in de boeken staan.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

De komende tijd blijft die vraag nog wel hoog, stelt topman Peter Wennink. Niet alle klanten willen de allernieuwste technologie hebben. Ook de vraag naar wat minder geavanceerde machines voor processors en geheugenchips is groot. ASML is daarom bezig de productie met een derde te verhogen vergeleken met vorig jaar.

De omzet kwam het afgelopen kwartaal kwam uit op 4 miljard euro. Dat was iets lager dan in het eerste kwartaal, maar dat had ASML al verwacht. Behalve chipmachines verkocht het bedrijf ook de nodige software-updates aan klanten. Daardoor kunnen ze meer produceren met de machines die ze al hebben.

Van al het geld dat ASML verdiende is meer dan de helft winst, al is dat wel voor belastingen en afschrijvingen. Uiteindelijk bleef er onder de streep een nettowinst van ruim 1 miljard euro over.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.