Floor koopt haar droomhuis zonder het eerst te zien: 'Het was doodeng'

26 juli 2021 om 15:41 • Aangepast 27 juli 2021 om 12:05
nl
Floor Haring uit Oss heeft haar droomhuis gekocht zonder dat ze het eerst gezien heeft. Uit onderzoek van Dtv Nieuws blijkt dat woningzoekenden steeds vaker dit soort risico’s nemen. Een zorgelijke situatie, zo vindt Vereniging Eigen Huis. “Dat komt deels door de drukte op de woningmarkt”, zo legt ze uit.
Profielfoto van Dtv Nieuws
Geschreven door

"Het was voor ons de manier om ertussen te komen. Dit was voor ons de manier om toch een huis te kunnen kopen", vertelt Floor. "Het was doodeng om te doen. Het was een gok die moesten nemen. We werden namelijk meteen verliefd op de foto's van het huis. En als je verliefd bent doe je gekke dingen."

Daarmee is zij niet de enige. Dtv Nieuws sprak tien makelaars uit de regio Oss die bevestigen dat woningzoekenden steeds gekkere sprongen maken om de aandacht van een verkoper te krijgen. “Kopen zonder te bezichtigen is uitzonderlijk”, zo geeft Joris Welten van Van der Krabben Makelaardij aan. “Maar wij zien inderdaad wel dat mensen steeds meer overbieden en steeds vaker contracten afsluiten zonder ontbindende voorwaarden.”

“We hebben een aantal keer het hoogste bod, maar grepen toch mis."

En dat brengt risico’s met zich mee. Want wat nou als je de financiering niet rond krijgt? Wike Wilbrink van Vereniging Eigen Huis maakt zich zorgen over deze ontwikkeling: “De prijzen zijn enorm gestegen in de afgelopen jaren. Mensen moeten zich enorm stretchen om een woning te kunnen betalen. Dan is het wel heel risicovol als ze daar geen financieringsvoorbehoud bij opnemen.”

Niet alleen degene die het risico neemt zit mogelijk met vervelende gevolgen, ook woningzoekenden die bieden mét financieringsvoorbehoud hebben er last van. Zoals Dolores Steeg uit Oss die met haar vriend al twee jaar lang naar een huis zoekt: “We hebben een aantal keer het hoogste bod gehad, maar dan koos de verkoper alsnog voor een bieder die het bedrag direct kon betalen. Inmiddels word ik er wel een beetje wanhopig van ja.”

“Mensen nemen wel risico’s, maar doen dat goed geïnformeerd.”

Wike Wilbrink van Vereniging Eigen Huis maant tot kalmte en raadt mensen af om zonder financieringsvoorbehoud te bieden. “Zorg dat je al je documenten goed hebt voorbereid, zodat je zo snel mogelijk na het tekenen van een contract een hypotheek kan hebben”, zegt Wilbrink.

Vooralsnog lijken kopers in onze regio zich inderdaad goed te hebben voorbereid. Joris Welten van Van der Krabben Makelaardij geeft aan dat zijn organisatie geen noemenswaardige stijging ziet in het aantal transacties dat na tekening van het contract tóch niet doorgaat. “Mensen nemen wel risico’s, maar doen dat goed geïnformeerd”, aldus Welten.

De onderzoeksredactie van Dtv Nieuws doet onderzoek naar de woningmarkt in onze regio. Heb jij een verhaal dat jij wil delen? Mail naar [email protected].

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!