'Dementie kan worden afgeremd door te bewegen en je hersenen te prikkelen'

26 juli 2021 om 16:07 • Aangepast 27 juli 2021 om 09:46
nl
In Nederland hebben zo’n 270.000 Nederlanders één van de vijftig vormen van dementie. Het aantal gevallen in Brabant groeit hard vergeleken met de rest van Nederland. Toch is 30 procent hiervan te voorkomen, stellen GGD West-Brabant en Alzheimer Centrum Limburg. Daarom starten zij met ‘We zijn zelf het medicijn’. Afgelopen week is de campagne afgetrapt in Roosendaal.
Profielfoto van Niek de Bruijn
Geschreven door
Niek de Bruijn

“Door gezond te leven, je hersenen te prikkelen en genoeg te bewegen, kun je dementie een beetje voorblijven”, vertelt de Roosendaalse wethouder Klaar Koenraad al fietsend in een campagnevideo. ‘Blijf nieuwsgierig, eet gezond en beweeg regelmatig’ is de onderliggende boodschap.

Preventie van dementie
Onderzoekers uit Maastricht ontdekten namelijk dat we de kans op dementie zélf kunnen verkleinen. Onder andere door onze hersenen actief te blijven trainen door bijvoorbeeld nieuwe dingen te leren. Bibliotheek West-Brabant informeert haar bezoekers daarom met een collectie boeken over het fitte brein. Het geheugenhuis in Steenbergen biedt ook informatie over het preventief gezond houden van de hersenen. De GGD raadt daarnaast een gezond, mediterraan dieet aan.

Ook door nieuwe dingen te ondernemen en veel te bewegen kan dementie worden afgeremd. De gezondheidsdienst organiseert daarom een aantal activiteiten, zoals een creatieve middag met kunstenaars uit de buurt en diverse beweegspelletjes. Zo wordt aandacht gevraagd voor een betere hersengezondheid en preventie van dementie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.