Nieuwe Hollandse Waterlinie op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO - Omroep Brabant

Nieuwe Hollandse Waterlinie op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO

26 juli om 17:07 • Aangepast 27 juli om 16:29
Met de uitbreiding van de Hollandse Waterlinies, heeft Nederland nu 11 plekken op de Werelderfgoedlijst.
Met de uitbreiding van de Hollandse Waterlinies, heeft Nederland nu 11 plekken op de Werelderfgoedlijst.
De Nieuwe Hollandse Waterlinie krijgt een plekje op de werelderfgoedlijst van Unesco. Dat maakte de VN-organisatie maandag bekend. De 85 kilometer lange linie die eindigt in het Brabantse deel van de Biesbosch, stond al langer op de nominatielijst.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door
Sven de Laet

Om precies te zijn wordt de Nieuwe Hollandse Waterlinie bijgeschreven op de erfgoedlijst als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam, die al sinds 1996 die befaamde status heeft. Samen vormen zijn vanaf nu de Hollandse Waterlinies.

De Waterlinies werden in de 19e eeuw aangelegd. Met een combinatie van sluizen, dijken en kanalen moest het Nederland beschermen tegen vijanden. Ook bood het bescherming tegen overstromingen van verschillende rivieren. Zulke waterwerken bestaan op geen andere plekken ter wereld.

Nagelbijten
Het was tot het laatste moment spannend wat het Werelderfgoedcomité zou besluiten. Vorige maand nog adviseerde een adviescommissie van de VN nog om de waterlinie vooralsnog niet in te schrijven. Ze vonden de uitbreiding wel erfgoedwaardig, maar de betrokken provincies mochten meer aandacht besteden aan het beschermen van het gebied. Nu is blijkbaar bewezen dat ook dat deel wel snor zit.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...