Vrees voor meer straatintimidatie in Breda: 'Hij greep mij bij mijn billen'

29 juli 2021 om 20:06 • Aangepast 9 april om 17:01
nl
Tussen april en juni hebben 189 mensen een melding gemaakt van straatintimidatie in Breda. Organisatie BO Diversity, dat achter intimideermijniet.nl zit, verwacht dat dit aantal alleen nog maar zal toenemen als de kroegen en clubs 's nachts weer opengaan. Vooral in het centrum komt straatintimidatie vaak voor.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Slachtoffers die in Breda op straat worden geïntimideerd, kunnen dat melden bij intimideermijniet.nl. Ook omstanders kunnen dit melden. In meerdere meldingen wordt gesproken over mannen die nare dingen naar de melders roepen en ze achterna lopen.

Gevolgd door iemand in auto
Zo omschrijft een omstander hoe hij zag dat een meisje werd lastiggevallen door iemand die haar vanuit de auto volgde. "Zij wimpelt hem af, maar het lijkt niet kosher", zo luidt de melding. "Ze komt naar mij toe met de vraag of ze even bij mij mag staan. Ik ben toen met haar meegelopen naar de auto en zij vertelde dat hij al een hele tijd achter haar aanreed en aansprak. Toen kwam hij opeens naast ons rijden met een smoesje dat hij verdwaald was en de weg zocht."

Een ander omschrijft hoe ze 's avonds rond elf uur op het station wordt betast. "Ik stond op het perron stil, om mijn haar terug in een knot te doen. Vervolgens 'botste' er een jongen tegen mij op en greep hij me bij zowel mijn borst als mijn billen. Hij liep erna lachend met een vriend weg."

Intimidatie op klaarlichte dag
Volgens het platform gebeurde tachtig procent van de gemelde intimidaties tussen zes uur 's ochtends en negen uur 's avonds. Dat is vooral te wijten aan de avondklok die tot en met 28 april gold en de beperkte opening van kroegen en clubs, zo redeneert BO Diversity. "We schrikken enorm van het aantal incidenten dat op klaarlichte dag plaatsvindt", aldus de organisatie.

De plek waar de meeste meldingen zijn gedaan van straatintimidatie is het centrum van Breda: 54,6 procent van de meldingen komt daar vandaan. En bij een groot deel van de meeldingen gaat het om meervoudige intimidatie. Het gaat dan vooral om naroepen in combinatie met een andere vorm van intimidatie.

Initimideermijniet.nl houdt in de gaten of het op straat onveiliger wordt en werkt samen met de gemeente Breda en BO Diversity om het probleem aan te pakken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!