Video

Baanwielrenner Harrie Lavreysen wint goud op de teamsprint

3 augustus 2021 om 10:54 • Aangepast 30 augustus 2021 om 11:48
nl
Harrie Lavreysen heeft samen met zijn teamgenoten goud gewonnen op de Olympische Spelen op de teamsprint. De baanwielrenner uit Luyksgestel maakte samen met ploeggenoten Van den Bergh en Hoogland de favorietenrol waar. Voor Lavreysen, debutant op de Spelen, is de plak een primeur.
Profielfoto van Job Willemse
Geschreven door
Job Willemse

Hoewel Nederland vooraf gezien werd als torenhoge favoriet, was het voor Lavreysen en zijn teamgenoten lastig om de concurrentie in te schatten. Het afgelopen jaar werden er amper wedstrijden verreden.

Zoals altijd moest er rekening worden gehouden met Groot-Brittannië. Al deelde het Nederlands team de grote concurrent al wel een tik uit in de eerste ronde, toen ze een verschil van vier tienden wisten te noteren.

Groot verschil
In de finale tegen de Britten was het Nederlandse team vele malen sterker. Lavreysen en zijn teamgenoten reden ontzettend hard, bleven kort op elkaar. En dat gebeurde juist bij de Britten niet.

Nederland won historisch goud met een gigantisch verschil van ruim 3 seconden met de directe concurrent.

Meerdere (Olympische) records sneuvelden in Tokyo. Dat gebeurde al in de kwalificatie (eerst Nieuw-Zeeland, daarna Nederland) en tijdens de eerste ronde (Groot-Brittannië eerst, daarna verbeterde Nederland dat record weer). En ook in de finale wist Nederland een Olympisch record te noteren: 41.369.

Prima debuut
In de eerste van de drie races was Matthijs Büchli de derde man, om zo Hoogland te sparen voor de belangrijkste ritten, waaronder de strijd om goud. Ook Büchli krijgt daarom een gouden medaille.

Voor Lavreysen kon zijn Olympisch debuut niet beter beginnen. De wereldkampioen op de teamsprint, de sprint en de keirin wil op dezelfde onderdelen ook dolgraag Olympisch goud winnen. De eerste van de drie onderdelen is in ieder geval geslaagd voor de 24-jarige Lavreysen.

Later deze week volgen de sprint en de keirin nog.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.