Marco Kroon schaamt zich over terugtrekking militairen uit Afghanistan

4 augustus 2021 om 09:24 • Aangepast 4 augustus 2021 om 11:44
nl
Als alles volgens planning verloopt dan zijn op 11 september alle militairen vertrokken uit Afghanistan. En dat knaagt aan Marco Kroon, drager van de Willemsorde en officier bij de Koninklijke Landmacht. Hij kan er niet bij dat Nederland en de andere landen Afghanistan alleen achterlaten. “Voor mijn gevoel heb ik er als militair alles aan gedaan om mensen hun vrijheid terug te geven”, deelt hij op LinkedIn. “Als mens schaam ik me wel een beetje.”
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

“Juist wij als Europeanen zouden moeten weten dat vrede en vrijheid nu eenmaal niet gratis zijn en veel tijd, geld, geduld en ja...helaas... ook offers kosten”, schrijft Kroon op LinkedIn. 25 Nederlandse militairen verloren hun leven in Afghanistan

“Terwijl sommigen hier in Nederland klagen over de inperking van hun vrijheid en vechten om een festivalkaartje, vechten velen in Afghanistan op dit moment weer voor hun leven.” Kroon denkt dat de Taliban in het militaire gat duikt en dat het geweld weer zal oplaaien. “Deze mensen, die ons na vele jaren van bloed, zweet en tranen eindelijk hun vertrouwen hebben geschonken, steken we nu een dolk in de rug.”

Hieronder lees je de hele column van Marco Kroon:
"Terwijl sommigen hier in Nederland klagen over de inperking van hun vrijheid en vechten om een festivalkaartje, vechten velen in Afghanistan op dit moment weer voor hun leven. De internationale gemeenschap trekt militair gezien massaal de handen terug waardoor de Taliban dankbaar gebruik maakt van het vacuüm dat nu ontstaat.

Ondanks dat ik er voor mijn gevoel, als militair, alles aan gedaan heb, schaam ik me als mens toch wel een beetje.

Juist wij als Europeanen zouden moeten weten dat vrede en vrijheid nu eenmaal niet gratis zijn en veel tijd, geld, geduld en ja...helaas ...ook offers kosten.

Waarschijnlijk zijn we vergeten dat honderdduizenden onbekende helden zich jaren geleden, zich met inzet van hun leven, belangeloos hebben ingezet om Europa te bevrijden van een meedogenloos regime.

In die strijd verloren velen helaas het leven en nog meer jongeren hun jeugd en toekomst. Maar gelukkig zijn hun offers niet voor niets geweest, want al decennia lang mogen we met volle teugen genieten van de vrijheid die zij toen hebben betaald met hun offers.

Het doet me daarom enorm veel pijn om te zien dat de offers, die onze Afghanistanveteranen en hun thuisfront brachten, mogelijk voor niets zijn geweest, omdat de internationale gemeenschap, politiek gezien, zich blijkbaar niet meer wil committeren aan de loyaliteit van het gros van de Afghaanse bevolking.

Deze mensen, die ons na vele jaren van bloed, zweet en tranen eindelijk hun vertrouwen hebben geschonken, steken we nu een dolk in de rug.

Op 11 september 2021 zullen volgens planning alle militairen weg zijn uit Afghanistan...., maar zal Afghanistan ooit uit de militair gaan..?

Bij mij in elk geval niet....

...maar schrijven werkt.....

Momenteel dus werk in uitvoering......

....11 september 2021 leest u mij weer. "

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.