Absurdistische roadmovie over bijna gepensioneerde straattheaterartiesten

5 augustus 2021 om 15:01 • Aangepast 6 augustus 2021 om 08:53
nl
Het is - naar eigen zeggen - het oudste straattheatergezelschap van Nederland: ‘De Stijle, want..’ uit Tilburg. Met absurdistisch straattheater zijn de makers al zo'n 35 jaar actief. In een documentaire die Omroep Brabant uitzendt, staan de drie bijna-pensionado's uit het gezelschap centraal.
Profielfoto van Michiel Bos
Geschreven door

Harrie Verkerk, Rob van Gestel en Adrie Pinxten, de huidige drie hoofdpersonen, bereiken langzaamaan die pensioengerechtigde leeftijd. En hoewel de een er tot z’n dood mee door wil gaan, droomt de ander stiekem van een ‘rustige oude dag’.

Boniseren, stoepeneren, parade maken. Je moet juist niet voordringen bij dit theatergezelschap in de rij, want buiten gebeurt het. “Zo zie je eens hoe het werkt back stage," aldus de heren.

Ze stonden aan de wieg van reizende straattheaterfestivals zoals het vroegere Boulevard of Broken Dreams en het nog steeds rondreizende festival De Parade.

Documentaire 'De Stijle, Want' is gemaakt door Sophie Tooten en wordt op Omroep Brabant uitgezonden op zondag 8 augustus vanaf 12.00 uur. De aflevering wordt daarna elk uur herhaald.

Omroep Brabant is op TV te vinden op Ziggo-kanaal 30 (buiten Brabant op kanaal 712) en KPN-kanaal 507.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.