Gedumpte cavia's zorgen voor drukte bij de opvang: 'Komt door de lockdown' - Omroep Brabant
Video

Gedumpte cavia's zorgen voor drukte bij de opvang: 'Komt door de lockdown'

11 augustus 2021 om 08:58 • Aangepast 12 augustus 2021 om 10:07
nl
Wachten op privacy instellingen...
Het is drukker dan ooit bij caviaopvang Caviaplein in Dongen. Nu de zomer is aangebroken worden hier bijna dagelijks beestjes afgeleverd. Afgelopen maand liefst 72, omdat de baasjes genoeg van de diertjes hebben.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"We hebben er nu in totaal ongeveer honderdvijftig", vertelt medewerkster Anne Raats van het Caviaplein op Radio1. "Een derde is gebracht vanwege tijdgebrek bij de baasjes of omdat ze niet meer geïnteresseerd zijn in de diertjes."

Corona-lockdown
Het lijkt erop dat veel mensen vorig jaar tijdens de corona-lockdown een huisdier aanschaften zonder echt goed na te denken over wat hierbij komt kijken. "Ik denk dat dit wel meegespeeld heeft", vertelt Anne. "Het is heel sneu. Ik merk ook dat onze vrijwilligers er moeite mee hebben dat mensen ze zo gemakkelijk van de hand doen."

De cavia's worden overigens niet voor de deur van de opvang gedumpt. "Nee, mensen komen ze wel altijd keurig brengen. Veelal met het verhaal dat ze de diertjes niet op Marktplaats willen zetten, omdat daar verkeerde mensen op af zouden kunnen komen. Gratis aangeboden cavia's kunnen namelijk eindigen als voedsel voor slangen."

Volgens een van de vrijwilligers van Caviaplein durven mensen niet altijd eerlijk te zeggen waarom ze hun cavia terugbrengen. "Veel mensen zeggen dat ze ineens een allergie voor de diertjes hebben gekregen. Maar er zijn er ook genoeg die toegeven dat ze de cavia minder leuk vinden dan ze dachten. Of omdat de kinderen er niet goed genoeg voor zorgen."

Konijnenopvang
Ook de konijnenopvang Franky in Eindhoven zit vol. Liesbeth vertelt dat sommige dieren daar worden gebracht, maar soms worden ze ook op straat worden gezet of in het bos worden losgelaten. “Mensen hebben er geen idee van dat wilde konijnen iets heel anders zijn dan tamme konijnen.”

Liesbeth heeft nu weer een melding van een loslopend konijn in de Eindhovense wijk Vaartbroek. “Die gaan we weer proberen te vangen, want overleeft het beestje niet.” Voor zo’n noodgeval heeft Liesbeth nog een enkel kooitje vrij. Maar verder zit haar opvang met bijna 50 konijnen helemaal vol.

Over één ding zijn de eigenaren van de konijnen- en de caviaopvang het eens: mensen zouden beter moeten nadenken voor ze aan een huisdier beginnen. Dat geldt voor honden en katten, maar net zo goed voor konijnen en cavia’s.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone