Namen en nummers van Philips-gepensioneerden op straat door datalek

11 augustus 2021 om 08:59 • Aangepast 12 augustus 2021 om 08:30
nl
Door een groot datalek bij pensioenuitvoerder Blue Sky Group liggen gegevens van gepensioneerde deelnemers op straat. Dat zijn onder meer oud-medewerkers van Philips, SNS Reaal en KLM. Dat heeft de Blue Sky Group, de pensioenuitvoerder, bekendgemaakt. Ook de NOS bericht hierover.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Volgens de pensioenuitvoerder hebben criminelen vrijwel zeker namen, polisnummers, bankrekeningnummers en pensioenbedragen van enkele tienduizenden deelnemers te pakken gekregen. Bij Philips gaat het om ongeveer vijfhonderd gepensioneerden die in het buitenland wonen.

Met pensioen
Volgens de Blue Sky Group gaat het om gegevens van mensen die al met pensioen zijn. Volgens de pensioenuitvoerder zijn er geen gegevens gelekt van werknemers die nog pensioen aan het opbouwen zijn. Dat wordt overigens nog onderzocht, meldt de pensioenuitvoerder.

Het datalek is waarschijnlijk eind juli ontstaan door een phishingmail aan een medewerker van Blue Sky Group. Die zou op de link hebben geklikt. Daardoor hebben criminelen toegang gekregen tot de mailbox van de pensioenuitvoerder.

Gedicht
Het lek is gedicht, schrijft de pensioenuitvoerder op haar website. Er zijn maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen, zoals als extra checks bij het doen van betalingen. Verder wijst de pensioenuitvoerder deelnemers erop extra alert te zijn en bijvoorbeeld niet in te gaan op verzoeken om inlogcodes te geven.

De Blue Sky Group heeft het datalek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en doet aangifte bij de politie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.