Onbetaalde rekeningen en faillissementsfraude: 8 maanden celstraf

18 augustus 2021 om 18:50 • Aangepast 19 augustus 2021 om 18:47
nl
Een 28-jarige man uit Uden is veroordeeld voor onder andere meerdere verduisteringen, oplichting en faillissementsfraude in de agrarische sector. De rechtbank sprak woensdag van een ‘patroon’ en gaf hem acht maanden cel.
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

De man mag bovendien vijf jaar lang geen bestuurder van een bedrijf, vereniging of stichting meer zijn en ook niet werken in de mestsector. Hij moet ruim 18.000 euro betalen aan de benadeelden.

De man werkte in de agrarische sector en had meerdere vennootschappen waaronder een mesthandel en een transportbedrijf. Hij betaalde veelvuldig niet volledig voor gehuurd, geleased of gekocht materieel zoals opleggers, trailers, een vrachtwagen en onderdelen. Ook overtrad hij de wet door zijn failliete mesthandel achter te laten zonder administratie.

Het bedrijf had een totale schuld van ruim 800.000 euro. De man liet daarnaast zijn vrachtwagens op in België gekochte rode diesel rijden. Hiervoor betaalde hij geen accijns.

Bedreiging
Voor enkele gevallen van oplichting en het gebruik maken van vervalste mestbonnen werd de Udenaar vrijgesproken. Ook is hij niet veroordeeld voor de vermeende afpersing en bedreiging van de dochter en vrouw van een van zijn chauffeurs. Hij zou de vrouw gedwongen hebben om bv’s op haar naam te zetten door haar dochter een pistool op het hoofd te zetten. Volgens de rechtbank was hiervoor geen overtuigend bewijs.

De Udenaar kreeg ook acht maanden voorwaardelijk, die hij moet uitzitten als hij binnen twee jaar opnieuw in de fout gaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.