Video

Dennis wilde een wagon voor in zijn tuin, maar het werd een complete trein

19 augustus 2021 om 19:00 • Aangepast 20 augustus 2021 om 11:16
nl
Sommige mensen hebben een privéjet, maar Dennis Münninghof uit Drunen heeft een eigen trein en die heet ‘De Karel’. Hij wilde eigenlijk alleen een oude wagon kopen om zijn tuin op een unieke manier aan te kleden, maar het werd een compleet treinstel. Dennis gebruikt hem nu om geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding.
Profielfoto van Ilse Schoenmakers
Geschreven door

De koop van de wagon voor zijn tuin was eigenlijk al rond, toen bleek dat er asbest in zat en dus ging de koop niet door. Kort daarna kreeg hij de mogelijkheid om een hele trein aan te schaffen. “Ze zeiden, als je deze rijdend kan krijgen, dan mag je hem van ons overnemen.” Een gigantische uitdaging voor Dennis en zijn vrouw Frenki, maar ze kregen het voor elkaar. “Zonder hulp van de juiste mensen was me dit niet gelukt”, zegt Dennis trots.

“We hebben zelf een goed leven, dus dan kies je er voor om dingen voor anderen te doen.”

De trein uit 1970 vervoerde ooit passagiers in de gele NS-kleuren, maar treinstel 466 valt nu vooral op door zijn knalrode met donkerblauwe kleur. Zo’n vijf jaar geleden kocht Dennis het voertuig van de Nederlandse Spoorwegen, die besloten hadden om deze Mat '64 uit de dienstregeling te halen.

Net als een bus kan een bedrijf of particulier de trein nu huren. De opbrengsten daarvan gaan naar het KWF, dat geld inzamelt voor onderzoek naar kanker. “We hebben zelf een goed leven, dus dan kies je er voor om dingen voor anderen te doen”, aldus Dennis.

Er komt nog heel wat bij kijken: “We kunnen bijna overal in Nederland rijden. Niet in het buitenland, want daar staat meer stroom op de bovenleidingen.” Ook moet de route van ‘De Karel’ goed gepland worden, voor een ritje moet toestemming gevraagd worden van spoorbeheerder ProRail. “Zij geven ons dan een dienstregeling waar wij op kunnen rijden”, legt Dennis uit.

“Een fantastische manier om de trein bekendheid te geven."

Donderdagmiddag stond een kort ritje gepland, van station Bilthoven naar het spoorwegmuseum in Utrecht. De eerste bijzondere reizigers had ‘De Karel’ daarmee al te pakken. In de trein zaten onder anderen Wendy van Dijk en Frits Sissing, die woensdag 25 augustus de tv-uitzending ‘Nederland staat op tegen kanker’ presenteren. In de show speelt de trein van Dennis de hoofdrol. Zo zingt ook Douwe Bob een lied in de trein.

“Een fantastische manier om de trein bekendheid te geven en te laten zien waar we het voor doen”, aldus de ondernemer uit Drunen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!