Video

Protest van evenementenbranche: 'Volle stadions en Formule 1, dan wij ook'

21 augustus 2021 om 11:12 • Aangepast 23 augustus 2021 om 10:48
nl
De verschillende maten waar op dit moment mee gemeten wordt in Nederland zorgen voor veel irritatie en frustratie in de evenementenbranche. Dat is de reden dat er zaterdagmiddag op meerdere manieren werd geprotesteerd. Niet om alsnog een streep te zetten door evenementen die wel doorgaan, maar om voor alle evenementen het licht weer op groen te zetten.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

"Het is niet meer uit te leggen", zegt Siem Nozza, bekend als nachtburgemeester van Eindhoven en betrokken bij heel veel evenementen. Twee dagen geleden nam hij het besluit om een protestevenement te organiseren, aangesloten bij Unmute Us. Er werden protestmarsen gehouden in Amsterdam, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht én Eindhoven. "We wilden ook iets in het zuiden des lands organiseren."

De demonstratie op het Ketelhuisplein begon om twee uur. Het verhaal erachter is volgens Nozza heel simpel. "Het is duidelijk dat er met verschillende maten wordt gemeten. Het is niet meer uit te leggen. Als ik er vragen over krijg, kan ik het echt niet meer uitleggen. De voetbalstadions zijn gevuld en de Formule 1 was natuurlijk de druppel die de emmer over liet rammen."

Want terwijl die evenementen dus wel doorgaan, moeten de meeste organisaties van festivals voor het tweede jaar op rij verplicht stilzitten en toekijken zonder iets te organiseren. "We zijn er echt klaar mee. De maat is vol. Er moet één lijn worden getrokken. Duidelijkheid is belangrijk. Vanaf 1 september moeten we weer kunnen draaien."

"De Formule 1-camping is ook gewoon een festival en dat is prima, er zitten weinig risico's aan."

"Een evenement is een evenement", gaat Nozza verder in het Omroep Brabant radioprogramma Weekend!. "Die camping bij de Formule 1 heeft straks 25.000 bezoekers per dag. Dat is in principe ook gewoon een festival. En dat is hartstikke ok, er zitten weinig risico's aan. Die lijn moeten we gewoon doortrekken."

In de andere vijf steden organiseerde Unmute Us een protestmars. In Eindhoven was het één vaste plek: het Ketelhuisplein. Volgens de organisatie kwamen e een kleine duizend mensen naar het protest. “We moesten snel schakelen, dit is wat we kunnen organiseren in overleg met politie en gemeente. Er is duidelijk aangegeven waar iedereen kan staan, het is belangrijk dat het overzichtelijk blijft. We hebben twee uur lang sprekers.” Van DJ La Fuente tot een toeleverancier uit de evenementensector. "We proberen de hele breedte van de evenementensector te bereiken en aan het woord te laten. Ook de bezoekers, die mensen die weer bij elkaar willen komen."

Nozza wilde de boodschap overbrengen dat het nu echt klaar is, dat de maat echt vol is. Het principe dat een evenement door mag gaan als je op stoeltjes kunt zitten is volgens hem onzin. “Experts zeggen ook dat alles in volle capaciteit door kan gaan. Het is helemaal geen bedreiging meer voor besmettingen, dat is ook wat er bij fieldlabs duidelijk is geworden. Daar wordt te weinig naar geluisterd, er worden keuzes gemaakt die niet in lijn zijn met de onderzoeken. Evenementen kunnen wel degelijk doorgaan.”

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.