RKC komt slecht begin niet te boven en verliest in Friesland

21 augustus 2021 om 20:36 • Aangepast 23 augustus 2021 om 10:46
RKC staat weer met beide benen op de grond. De Waalwijkers hebben de stunt van vorige week tegen AZ geen passend vervolg gegeven. In Friesland verloren ze zaterdag met 3-2 van SC Heerenveen.
Profielfoto van Yannick Wezenbeek

Nadat er een viking op een hoorn had geblazen en traditiegetrouw het Friese volkslied had geklonken gingen Heerenveen en RKC op jacht naar een voorlopige koppositie. De winnaar zou (voor even) bovenaan de ranglijst staan.

De thuisploeg begon beduidend beter aan de wedstrijd. Gesteund door het publiek zocht ze de aanval en creëerde ze de nodige kansen. Bij de openingstreffer kreeg Heerenveen hulp uit Zeist. Henk Veerman ging één op één naar het doel van RKC. Verdediger Ahmed Touba trok aan de noodrem waardoor de spits uit balans raakte. Na inmenging van de VAR werd een penalty toegekend. Dat buitenkansje mocht de aanvaller zelf benutten.

RKC aanvallend onmachtig
Na de openingstreffer ging de storm van Heerenveen een beetje liggen en kon RKC beter in de wedstrijd komen. Het kreeg de bal en ook de ruimtes om op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Vooral aan de linkerkant lagen er mogelijkheden, maar die werden niet benut.

Saïd Bakari, vorig jaar nog rechtsback, stond net als vorige week linksbuiten. De Comorees kwam zaterdagavond niet lekker uit de verf op zijn nieuwe positie. Veel combinaties met teamgenoten mislukten en ondanks dat er de ruimte was dwongen de Waalwijkers te weinig kansen af.

Heerenveen ging veel efficiënter te werk. Na een goede combinatie tussen Filip Stevanovic en Tibor Halilovic zorgde laatstgenoemde voor een verdubbeling van de voorsprong. Het leek alsof er bij RKC iets knakte want na de 2-0 kwam de uitploeg amper nog over de middenlijn. De Friezen kregen vrij spel en maakten voor rust nog 3-0.

Odgaard geeft RKC vleugels
De meest opvallende man aan Waalwijkse zijde was Jens Odgaard. De Deense invaller kreeg van Joseph Oosting 45 minuten en liet zich direct gelden. Hij zorgde in de tweede helft voor veel dreiging en bracht na 68 minuten voetballen de spanning in de wedstrijd voor een klein beetje terug.

De spits zorgde na goed doorstomen van Touba voor de 3-1. RKC kreeg vleugels, ging geloven in een comeback en wist aanvallend meer af te dwingen. In minuut 89 kwam de spanning helemaal terug in de wedstrijd. Richard van der Venne kopte uit een voorzet de 3-2 binnen.

In een hectische slotfase die volgde, ging RKC op zoek naar de gelijkmaker. Echt dichtbij kwam de uitploeg niet meer en dus stond de Waalwijkse club met na 94 minuten met lege handen.

Een groot contrast tussen de eerste en de tweede helft en dus overheerste de vraag 'wat is er gezegd in de rust?':