Sjoemelende supermarkteigenaren ontduiken voor miljoenen aan belasting

25 augustus 2021 om 16:30 • Aangepast 26 augustus 2021 om 15:55
nl
Negen eigenaren van zes supermarkten zijn opgepakt in verband met fraude met het kassasysteem. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) hield de verdachten de afgelopen twee weken aan in de omgeving van Den Bosch, Den Haag en Rotterdam.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Ze worden verdacht van het gebruiken van afroomsoftware bij de kassa's. Daarmee konden zij sjoemelen met de werkelijke omzetgegevens. De FIOD denkt dat daardoor enkele miljoenen euro's te weinig aan belasting is betaald.

De verdachten werden door de opsporingsdienst van de belasting aangehouden tussen 11 en 25 augustus. Officieel worden ze verdacht van:

  • het verstrekken van valse administratie,
  • onjuiste aangiften inkomstenbelasting,
  • het niet voldoen aan de bewaarplicht.

De verdachten zijn inmiddels verhoord en moeten nog dit jaar voor de politierechter verschijnen.

Onbetrouwbare kassasystemen
Bij de Belastingdienst was informatie binnengekomen over onbetrouwbare kassasystemen met afroomsoftware. Daarmee kan achteraf bonnen van verkochte producten worden gewist.

Daarop zijn tientallen supermarkten door de Belastingdienst onderzocht en de gegevens uit de kassa's gekopieerd. Een groot deel van de kassa's was zo geprogrammeerd dat de originele bonnen niet bewaard bleven. Daardoor viel de omzet een stuk lager uit.

Het onderzoek van de Belastingdienst is nog niet klaar en gaat de komende maanden nog door. Volgens een woordvoerder van de FIOD gaat het om zelfstandige supermarkteigenaren die aangesloten zijn bij een kleinere winkelketen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.