Steeds meer coronabesmettingen onder Brabanders die terugkomen van vakantie

25 augustus 2021 om 18:04 • Aangepast 26 augustus 2021 om 18:02
nl
Nu veel Brabanders terugkeren van zomervakantie, zien de GGD’s in onze provincie een steeds hoger percentage van coronabesmettingen onder mensen die recent in het buitenland zijn geweest. Ongeveer een kwart van alle nieuwe coronabesmettingen is terug te voeren op een vakantie in het buitenland.
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

De GGD West-Brabant meldt dat ongeveer een kwart (24,8 procent) van de besmette Brabanders voordat ze ziek werden in het buitenland zijn geweest. Ook in het zuidoosten van de provincie is dat het geval: ongeveer 23 procent van de positief gemelde personen in Zuidoost-Brabant is recent teruggekeerd uit het buitenland.

Steeds hoger percentage
Ook de GGD Hart voor Brabant in Noordoost-Brabant herkent dat beeld, al zijn er geen concrete cijfers. "We zien dat er onder de positieve besmettingen een steeds hoger percentage recent in het buitenland is geweest."

Wat volgens die GGD overigens niet wil zeggen dat de coronabesmetting ook per definitie in het buitenland is opgelopen. "Dat kan ook na terugkomst in Nederland zijn gebeurd."

Vakantie in Nederland
Maar het zijn niet alleen buitenlandse vakanties waar de coronabesmettingen worden opgepikt. Ook vakantiegangers in Nederland hebben een groter aandeel in het aantal besmettingen.

Zo zegt de GGD Brabant-Zuidoost: "Op alle grote vakantieparken en campings worden besmettingen geconstateerd, ook bij veel andere vrijetijdsbestedingslocaties is dit het geval. Bij zulke locaties en bij de horeca zien we nu relatief meer mensen van buiten onze regio dus het is aannemelijk dat dit vakantiegangers zijn."

'Geen zorgwekkende clusters'
Ook in het westen van de provincie is dat het geval. “Op campings in onze regio zien we wel wat besmettingen en ook dat die vanuit andere gebieden in Nederland komen en dus te linken zouden kunnen zijn aan binnenlandse vakantievierders, maar we zien in West-Brabant geen grote uitbraken of zorgwekkende clusters wat dit aangaat”, zegt Christ-Jan van Dongen van GGD West-Brabant.

GGD Hart voor Brabant heeft geen gegevens over mensen die recent in Nederland op vakantie zijn geweest.

Testen zonder afspraak
In sommige regio's in Nederland kun je zonder afspraak terecht bij de GGD voor een coronatest. In Brabant is dat over het algemeen niet het geval. Zo kiest de GGD West-Brabant er bewust voor om dat niet te doen. "We zien dat het plannen van een testafspraak gemeengoed is geworden en dat mensen deze weg over het algemeen goed weten te vinden. Het heeft onze voorkeur om het proces zo te houden. Een test met afspraak is namelijk veel minder foutgevoelig omdat de mensen al met de juiste gegevens in het systeem staan."

De GGD's Brabant-Zuidoost en Hart voor Brabant hebben wel een paar locaties ingericht speciaal gericht op studenten, waar zij zonder afspraak getest kunnen worden. Dat kan zonder afspraak op deze plekken:

  • De testlocatie aan de Ringbaan West in Tilburg (tot en met maandag 6 september tussen 10.00 en 15.00 uur).
  • De Brabanthallen in Den Bosch (van vrijdag 27 augustus tot en met zondag 5 september tussen 10.00 en 15.00 uur).
  • De testlocatie aan de Antoon Coolenlaan in Eindhoven (tot en met vrijdag 27 augustus tussen 14.00 en 16.30 uur).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.