Christel start petitie voor digitaal onderwijs: 'Anders wordt het lastig'

26 augustus 2021 om 11:07 • Aangepast 26 augustus 2021 om 12:29
nl
Dat studenten weer fysiek terugkeren in de schoolbanken en van digitaal onderwijs afstappen is voor communicatiestudente Christel Verbogt (24) uit Halsteren een grote schok. "Er is namelijk een grote groep studenten die het nog niet helemaal vertrouwt of een kwetsbare gezondheid heeft zoals ik." Daarom is ze een petitie gestart.
Profielfoto van Niek de Bruijn
Geschreven door
Niek de Bruijn

Ondanks dat Christel al gevaccineerd is, is ze bang om toch corona op te lopen in de collegebanken. "Het zou een hele grote klap in mijn gezondheid betekenen. Ik heb regelmatig infecties. Een corona-infectie kan levensbedreigend zijn. Ik wil er niet eens over nadenken wat het met mij zou doen.”

Ze vervolgt: "Als het echt alleen maar fysiek is, in volle collegezalen, wordt het lastig voor mij. Dan moet ik mijn gezondheid riskeren." Om geen achterstand op te lopen, zou ze dan thuis veel zelfstandig moeten studeren. Ze vreest daarmee in een sociaal isolement te komen. "Dat heb je niet als je digitaal mee kan doen."

"Dat vind ik al een mooie stap."

Met de petitie #VeiligStuderen wil Christel onderwijsinstellingen verplicht stellen om digitaal onderwijs aan te blijven bieden. “Als je de optie hebt om digitaal onderwijs te volgen, kan je zelf de afweging maken of je toch graag naar de collegezaal komt of dat je het thuis volgt. Zo belemmert het je studie niet en kan je verder zonder vertraging op te lopen.”

Haar eigen onderwijsinstelling, Avans Hogeschool in Breda, is momenteel aan het inventariseren wie er fysiek college wil volgen en wie er behoefte heeft aan online onderwijs. "Dat vind ik al een mooie stap."

Ook een aantal docenten heeft op haar petitie gereageerd. “Ze maken zich wel zorgen dat het te veel extra tijd gaat vragen of dat het ingewikkeld wordt tijdens de lessen. Ik ben van mening dat als het juist verplicht wordt, er meer mogelijk is en er een beleid komt. Daardoor wordt het voor docenten ook wat makkelijker om iedereen datzelfde veilige onderwijs te kunnen bieden, op welke manier dat ook is."

"Dan kan ik er ook mee naar de Tweede Kamer."

De 24-jarige studente hoopt dat onderwijsinstellingen door haar petitie meer begrip krijgen voor studenten die behoefte hebben aan digitaal onderwijs. Avans heeft pas kort voor het nieuwe collegejaar, dat aanstaande maandag van start gaat, een inventarisatie gedaan. Ze maakt zich daarom zorgen dat veel andere hogescholen stoppen met het aanbieden van online colleges.

Haar petitie wordt op het moment van schrijven door 580 mensen ondersteund, maar Christel hoopt op 40.000 handtekeningen. “Dan kan ik er ook mee naar de Tweede Kamer. Dan kan er wettelijk iets geregeld worden zodat onderwijsinstellingen ook meer lucht krijgen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.