Gebouw-T staat achter Unmute Us: 'Staan niet op de prioriteitenlijst'

26 augustus 2021 om 18:11
nl
Organisatie Unmute Us heeft een brief geschreven naar de regering. De evenementenbranche voelt zich namelijk niet gehoord. Ruim 70.000 mensen demonstreerden afgelopen weekend in zes steden, voor de heropening van evenementen per 1 september. Ondanks dat het de grootste demonstratie in Nederland sinds 2004 was, houdt Den Haag zich nog altijd angstvallig stil.
Profielfoto van Niek de Bruijn
Geschreven door

De organisatie uit in een brief haar gevoelens van onbegrip over het kabinetsbeleid. “Begrijpt u dat u hiermee de geschiedenis in zal gaan als het demissionaire kabinet dat eigenhandig haar vaderlandse cultuursector de nek omdraaide?”

Ze noemen het “willekeurig, onbegrijpelijk en onrechtvaardig” en eisen vóór het weekeinde een reactie. Het Bergse poppodium Gebouw-T, dat de actie van Unmute Us ondersteunt, vindt het onbegrijpelijk dat er nog altijd geen officiële reactie vanuit het kabinet is gekomen.

Warm hart
Marketing- en communicatiecoördinator Joep Gudde noemt het “pijnlijk en veelzeggend dat er formeel geen reactie is gekomen op dit protest. Ruim 70.000 man dragen de sector een warm hart toe. Het lijkt erop dat wij niet bovenaan het prioriteitenlijstje staan.”

Gudde vindt het vooral pijnlijk dat grote geplaceerde evenementen, zoals voetbalwedstrijden en de Formule 1, wel door mogen gaan. “Zij laten zien dat het binnen de kaders best goed gaat. Waarom mogen wij dan niet?”

Buitenevents voor 75.000 man
Volgens hem moet er niet direct een nieuw Lowlands georganiseerd worden, maar hij noemt het schrijnend dat er in België al buitenevents voor 75.000 man plaatsvinden. Festivals die nota bene op basis van de Nederlandse Fieldlab-uitkomsten worden georganiseerd, aldus Unmute Us. Zij vragen zich af hoe het kan dat er “in alle ons omringende landen evenementen plaatsvinden en er geen substantiële stijging is van het aantal besmettingen”. Immers heerst daar ook de deltavariant.

Vanaf 20 september komen er mogelijk versoepelingen en zijn Nederlandse festivals weer toegestaan. Eén week voor het einde van het festivalseizoen. “De festivalzomer kunnen we op ons buik schrijven”, aldus Gudde. “In die sector is daarom meer boosheid. Voor poppodia lijkt de stip op de horizon dichterbij.”

Noodzaak tot grotere protesten
Ondanks de grote steun voor de actie van Unmute Us, is Gudde bang dat er geen reactie op de brief gaat komen. “Misschien tijdens de volgende persconferentie.”

Als Unmute Us nog langer genegeerd wordt, voelt de organisatie zich genoodzaakt om grotere protesten te organiseren. Het Bergse poppodium durft overigens nog niet te zeggen of ze zullen deelnemen aan een volgend protest. “Dat ligt aan het perspectief dat het kabinet geeft.” Unmute Us is wel stellig: "ons geduld is op."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.