Video

Rutte en Kaag ontvangen laatste vlucht Afghanistan op vliegbasis Eindhoven

27 augustus 2021 om 21:02 • Aangepast 6 september 2021 om 13:09
nl
Op vliegbasis Eindhoven is vrijdagavond rond kwart voor negen een vliegtuig geland met aan boord Nederlandse militairen en ambassadepersoneel uit Afghanistan. Ook de Nederlandse ambassadeur in dat land, Caecilia Wijgers, vloog mee terug.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Bij de aankomst waren ook demissionair premier Mark Rutte en ministers Ank Bijleveld (Defensie) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) aanwezig.

Hoeveel passagiers in totaal aan boord waren, kon een defensiewoordvoerder niet zeggen. Nederland heeft nu geen militairen of diplomatieke vertegenwoordiging meer in Kabul. In de regio blijft nog wel een kleine groep militairen met een vliegtuig aanwezig, net zoals een klein ambassadeteam.

Laatste vlucht
Vooralsnog is het de laatste vlucht vanuit Afghanistan naar Nederland. De komende tijd zijn evacuaties praktisch onmogelijk, omdat de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul niet veilig meer is. De komende dagen volgen nog wel verschillende militaire vluchten om het materieel en de laatste militairen terug te brengen, laat Defensie weten.

De Amerikanen, die het nu nog voor het zeggen hebben op het vliegveld, moeten van de Taliban uiterlijk 31 augustus vertrokken zijn. Het is nog niet duidelijk wat daarna mogelijk is.

Het vliegtuig komt aan (foto: ministerie van Defensie).
Het vliegtuig komt aan (foto: ministerie van Defensie).
Het vliegtuig uit Afghanistan landde rond kwart voor negen (foto: ministerie van Defensie).
Het vliegtuig uit Afghanistan landde rond kwart voor negen (foto: ministerie van Defensie).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.