Politie waarschuwt voor fraude met valse sms'jes over gemiste oproepen

30 augustus 2021 om 21:05 • Aangepast 31 augustus 2021 om 20:52
nl
Klik niet zomaar op een sms'je van een onbekend nummer waarin staat dat je een gemiste oproep hebt. Achter de link die erbij staat, zit kwaadaardige software. De politie en Fraudehelpdesk waarschuwen voor deze nieuwe vorm van oplichting.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

De sms'jes gaan rond in verschillende varianten en talen. Er staat meestal in het bericht dat je een gemiste oproep hebt en dat de beller een bericht voor je achterliet. Of er staat dat je een nog niet beluisterd voicemailbericht hebt. Om die te beluisteren, moet je op een link klikken. Maar dat laatste moet je absoluut niet doen.

Gevaarlijke link
"Verwijder het berichtje en klik vooral NIET op de link", schrijft de politie Boxmeer. Volgens de Fraudehelpdesk zit er achter de link kwaadaardige software. Als je erop klikt, kan de oplichter met jouw nummer in grote aantallen valse sms'jes versturen naar willekeurige mensen. In die sms'jes staan weer diezelfde gevaarlijke link.

"Ook kan de app vanuit uw toestel belkosten en andere kosten maken die u terugziet op de telefoonrekening", zo waarschuwt de Fraudehelpdesk. Heb je toch op de link geklikt? Dan kun je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met je provider om verdere schade te voorkomen.

Ben jij ook slachtoffer geworden van sms-fraude? Neem dan contact op met Omroep Brabant. Dat kan via mail, maar je kunt ook bellen met 040-2949494.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!