Video

Protestmarsen tegen festivalverbod: 'Straks is het te laat'

2 september 2021 om 17:11 • Aangepast 3 september 2021 om 11:12
nl
De evenementenbranche demonstreert op zaterdag 11 september opnieuw tegen het huidige festivalverbod. Brabant doet net als onlangs ook mee: in Eindhoven en Tilburg wil Unmute Us! een protestmars houden. De plannen blijven overeind, ook na het gesprek dat de landelijke organisatie donderdagavond had met liefst vier ministers.
Profielfoto van Corrado Francke
Geschreven door
Corrado Francke

"Nog steeds wordt met verschillende maten gemeten en ik denk dat er weinig verandering in komt", zei Siem Nozza al vóór het onderhoud. Hij is als nachtburgemeester van Eindhoven betrokken bij veel evenementen. Na het gesprek met de bewindslieden meldde de landelijke organisatie dat er naar haar is geluisterd, maar dat er geen toezegging is gedaan. Er is dus geen reden om de protestmarsen af te blazen, zo liet ze weten.

Bij een eerdere demonstratie bleef het in Eindhoven beperkt tot een drukbezochte manifestatie op het Ketelhuisplein en was er 'protestmuziek' te horen vanuit de Grote Kerk in Breda. Op 11 september wil de evenementensector in onze provincie vanaf 14.00 uur een protestmars laten lopen in Eindhoven en Tilburg. "Twee tot tweeënhalf uur, met muziek en sprekers", licht Nozza toe. Hij is in gesprek met de gemeentes om de demonstraties in goede banen te leiden.

"Iedereen die zich verbonden voelt, loopt mee."

In Eindhoven weet hij al hoe de mars van Unmute Us! er uit gaat zien. "Front of House, het Brabantse festivalcollectief, zorgt ervoor dat er acht wagens meedoen aan de tocht. Iedere wagen vertegenwoordigt een bepaalde groep of genre, zoals dance of rock, die zich nu niet gehoord voelt. Iedereen die zich verbonden voelt, loopt mee achter die wagen."

Het is nog niet duidelijk in welke vorm de protestmars in Tilburg wordt gegoten en welke route er wordt afgelegd. De organisatie wacht nog op groen licht van de gemeente en politie.

"Nu kan de evenementensector nog iets organiseren."

Met de protestacties wil de organisatie bereiken dat evenementen weer op volle toeren kunnen draaien. Nu kunnen die niet doorgaan of zijn ze aan strenge voorwaarden verbonden. "De tijd tikt, want er komt een nazomer aan", benadrukt de Eindhovense nachtburgemeester. "Nu kan de evenementensector nog iets organiseren. Straks is het te laat."

"Het is geweldig", vervolgt Nozza, "dat de Formule 1 kan doorgaan en dat er bijna volle stadions zijn. Maar dat betekent ook dat er met verschillende maten wordt gemeten. De cultuursector en nachtcultuur worden in de kou gezet."

De volgende coronapersconferentie van het demissionair kabinet is op dinsdag 14 september. Unmute Us! hoopt met de protestacties meer ruimte te krijgen om activiteiten te organiseren binnen de evenementenbranche.

Beelden van het vorige protest in Eindhoven:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.