Boer Kees op zijn tractor naar Zandvoort en niet om Formule 1 te kijken

3 september 2021 om 14:10 • Aangepast 6 september 2021 om 09:31
nl
Rond middernacht vertrok Kees Schoenmakers uit Vessem op zijn tractor naar Zandvoort. Niet omdat de boer racefan is, maar om te protesteren. "De Formule 1 mag wel, maar ondertussen wel klagen over stikstof.”
Profielfoto van Thijs den Ouden
Geschreven door

Na een reis van 3,5 uur op zijn tractor kwam Kees donderdagnacht om drie uur aan in Zandvoort. Tien andere boeren uit het hele land kwamen ook daarheen. “We sliepen eerst nog even in de tractor. Daarna trokken we via het strand naar het circuit.” Voor de eerste zonnestralen stonden de boeren klaar voor hun protest.

Het evenement mag 70.000 mensen per dag ontvangen. Kees snapt niet waarom het door mag gaan, terwijl voor evenementen op dit moment 750 bezoekers de max is. En dan is daar nog het stikstofprobleem. “Het is toch niet te geloven. Maar de formule 1 moet blijkbaar kunnen. Dat kan toch niet.” Om zijn onvrede te uiten organiseerde Kees een protest.

'Kinderachtig'
Dat protest verliep rustig. Het was ook niet de bedoeling om onrust te stoken, vertelt Kees. “We hebben bewust gekozen om het klein te houden. Er zouden al zoveel mensen komen. Als er nog eens honderden boeren bijkomen, dan werd het echt te druk. We wilden ook geen chaos veroorzaken.”

Omstanders reageerden positief, vertelt boer Kees. “Alle voorbijgangers staken hun duim naar ons op. Ik denk dat de tegenstanders ook niets zouden zeggen. We waren namelijk niemand tot last.”

De boeren hadden naast hun tractors nog meer meegenomen. “We hadden een rood lint bij ons. Hiermee wilden we de Formule 1 openen. Eigenlijk wilden we dit doen met de baas van de Jumbo, omdat zij hoofdsponsor zijn van het evenement. Zij verkopen bijna al onze producten, dus dat leek ons een mooi plan.”

De Jumbobaas wilde hier echter niet aan mee doen. Kees daarover: "Kinderachtig."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.