Video

Drone nieuwe vijand van inbrekers op industrieterein Moerdijk

9 september 2021 om 19:00 • Aangepast 10 september 2021 om 09:52
nl
Inbrekers die hun slag willen slaan op industrieterrein Moerdijk, lopen voortaan het risico vanuit de lucht betrapt te worden. Naast de vele camera's en toegangspoorten op het immense terrein zet het havenbedrijf drones in om boeven te vangen. Donderdag ging een proef van start, waarbij de vliegende surveillant poolshoogte gaat nemen als er een inbraakalarm afgaat.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

"Wij willen het best beveiligde industrieterrein van Nederland zijn", zegt directeur Ferdinand van den Oever van Havenbedrijf Moerdijk. "De beveiliging was al goed, maar wordt met deze drones nog beter."

"Een drone kan in het geval van een inbraakalarm door middel van videobeelden helpen bij de detectie, opsporing en aanhouding"

En die strenge beveiliging is hard nodig, want de bedrijven op het 2500 hectare grote terrein zijn een gewilde prooi voor criminelen. Zo worden er edelmetalen - zoals goud - herwonnen uit oude elektronica, komen er veel waardevolle spullen aan in containers en is de enige Brabantse zeehaven ook geliefd bij drugssmokkelaars.

De inzet van drones biedt volgens het havenbedrijf verschillende voordelen. "Een drone kan in het geval van een inbraakalarm door middel van videobeelden helpen bij de detectie, opsporing en aanhouding. Ook zullen de kosten voor het onnodig uitrukken van beveiligers omlaag gaan."

Een drone landt na een surveillance en gaat een speciale kist in. (foto: Raoul Cartens)
Een drone landt na een surveillance en gaat een speciale kist in. (foto: Raoul Cartens)

De drones zullen autonoom gaan vliegen langs veilige routes, zodat ze niet terechtkomen in technische installaties van bedrijven. Tot aan het einde van de proef - in maart volgend jaar - is altijd een gecertificeerde piloot aanwezig om de besturing van het vliegend apparaat over te nemen als dit nodig is.

Het is de bedoeling dat de drones daarna volledig zelfstandig gaan vliegen, dus zonder piloot die kan ingrijpen, zo schrijft het havenbedrijf in haar toelichting.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.