Niet meer roken bij bushaltes, dat zien gemeenten wel zitten

15 september 2021 om 18:52 • Aangepast 15 september 2021 om 21:07
nl
De jongerenafdeling van reizigersorganisatie Rover wil dat het openbaar vervoer gezonder wordt. “Daarbij past geen ongezonde rooklucht als je op je bus wacht”, zegt Marloes Hofstede. Daarom pleiten zij ervoor dat bushaltes én looproutes van de bushalte naar het treinstation rookvrij worden.
Profielfoto van Niek de Bruijn
Geschreven door
Niek de Bruijn

De gemeente Bergen op Zoom is voorstander van rookvrije haltes, maar stelt dat er geen draagvlak is voor rookvrije looproutes. “Dan ligt een rookvrije omgeving meer voor de hand”, zegt woordvoerder Bob van den Berg.

Stickers in bushokje
De perrons van ProRail en NS zijn sinds oktober al rookvrij. Arriva denkt in deze regio ook na om alle bushaltes rookvrij te maken, zoals Rotterdam en Gelderland al hebben. Amsterdam, Utrecht en een aantal Twentse gemeenten hebben er een aantal.

In Amersfoort worden reizigers op stoeptegels opgeroepen om niet te roken als ze op hun bus wachten. In Roosendaal hangen er stickers in een aantal bushokjes, die veel gebruikt worden door jongeren. De gemeente Bergen op Zoom juicht dit toe.

Rookvrije Generatie
Zo mag er in Bergen op Zoom bij het Bravis-ziekenhuis, op de schoolpleinen en bij het stadskantoor al geen sigaret meer opgestoken worden. In opdracht van de gemeente stimuleert de GGD sportverenigingen om bij te dragen aan een Rookvrije Generatie. In 2022 worden de gemeentelijke speelterreinen rookvrij. “Er wordt ingezet op preventie en een gezonde leefstijl”, zegt Van den Berg.

De gemeente Roosendaaal streeft ernaar dat alle organisaties die met jongeren werken in 2025 rookvrij zijn. Gemeentewoordvoerster Nicky Eemsing-Koole: “Ook een rookvrij openbaar vervoer draagt bij aan deze ambitie, aangezien veel jongeren hier gebruik van maken.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.