Liveblog

Coronanieuws: 'Testen moet optie blijven voor nachtleven', zegt De Jonge

16 september 2021 om 06:34 • Aangepast 17 september 2021 om 10:21
nl
In dit liveblog houden we je donderdag op de hoogte van het laatste nieuws rondom de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Theo Maassen speelt donderdagavond voor een volle zaal in Haarlem
  • Donderdagochtend lagen er 77 coronapatiënten opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen.
  • 206 nieuwe besmettingen in Brabant.
  • Nederland blijft rood op Europese coronakaart.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.

Liveblog

23.00

Liveblog gesloten

21.30

De Jonge: testen moet optie blijven voor toegang tot nachtleven

Het demissionaire kabinet is er geen voorstander om, zoals in Duitsland, discotheken of clubs open te stellen alleen voor mensen die gevaccineerd zijn of een besmetting hebben doorgemaakt. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge donderdag in de Tweede Kamer. Een negatieve coronatest zou dan geen toegang geven.

D66 opperde deze mogelijkheid, om ondernemers in het nachtleven eerder de mogelijkheid te geven de deuren weer te openen. Maar volgens De Jonge zou er een vorm van drang ontstaan als een negatieve test niet als alternatief kan worden gekozen voor een inenting of een recent doorgemaakte besmetting.

18.55

Rutte vindt door de Kamer gewenste terrasuitzondering onpraktisch

Een uitzondering voor bijvoorbeeld terrassen zou het moeilijker maken om coronatoegangsbewijzen handhaafbaar te maken. Daarom ziet het kabinet weinig in zo'n uitzondering, zei premier Mark Rutte donderdag in debat met de Kamer. Maar een meerderheid van het parlement wil zo'n uitzondering wel.

De brede invoering van coronatoegangsbewijzen in onder meer de horeca is een van de maatregelen die Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdag aankondigden om de samenleving verder open te kunnen stellen. Een meerderheid van PvdA, VVD, D66, CDA en ChristenUnie vindt dat er een uitzondering voor terrassen moet komen, aangezien de kans op verspreiding van het virus in de buitenlucht gering is. Zij hebben al een motie geschreven om dit te regelen.

17.52

Vaccinatielocatie Eindhoven verhuist

De vaccinatielocatie in Eindhoven gaat verhuizen. Vanaf maandag 20 september kunnen inwoners zich in Eindhoven laten vaccineren aan de Antoon Coolenlaan 5, bij de GGD-testlocatie. Deze nieuwe locatie is zeven dagen per week open, ook voor prikken zonder afspraak. Dit weekend is de vaccinatielocatie aan de Theo Koomenlaan beide dagen nog geopend van 9.00 – 16.30 uur, zondagavond sluit deze vaccinatielocatie definitief.

15.40

206 nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn het afgelopen etmaal 206 coronabesmettingen gemeld. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is iets minder dan een dag eerder, toen kwamen er 219 nieuwe coronagevallen bij.

Landelijk heeft het RIVM 2130 meldingen van positieve coronatests gekregen. Dat is minder dan vorige week donderdag, en daardoor daalt het gemiddelde naar het laagste niveau sinds 7 juli. Dat was meer dan zeventig dagen geleden, aan het begin van de vierde golf. In de laatste zeven dagen zijn 15.283 positieve tests geregistreerd bij het RIVM. Dat komt neer op 2183 nieuwe gevallen per dag. Het is de zesde achtereenvolgende dag waarop het gemiddelde daalt.

Wachten op privacy instellingen...
15.18

Gevaccineerde die positief test behoudt coronabewijs nog steeds

Een Nederlands coronabewijs blijft nog altijd geldig als iemand die volledig is gevaccineerd bij de GGD toch positief test op het virus. Anders dan de Belgische overheid, die donderdag aankondigde dat de app voor coronabewijzen wordt aangepast om dit onmogelijk te maken, ziet het ministerie van Volksgezondheid geen mogelijkheden om daar verandering in te brengen. "Het is wat het is", zegt een woordvoerder van het departement.

Eind juli was in Nederland al duidelijk dat een eenmaal gegenereerde QR-code gewoon blijft staan als een gevaccineerde na een gang naar de teststraat besmet blijkt. "We hebben de mogelijkheden bekeken om dat aan te passen, maar dat bleek technisch niet haalbaar", vertelt de woordvoerder desgevraagd.

14.37

Minder dan 600 coronapatiënten in de ziekenhuizen

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 580 coronapatiënten, zo staat in de meeste recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is voor het eerst sinds 26 juli dat er minder dan 600 mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet houden.

Het is deze week de derde dag op rij dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen met tientallen afneemt. Woensdag lagen er nog 600 patiënten op een corona-afdeling, dinsdag waren het er 635.

12.15

Brabantse ziekenhuiscijfers

Donderdagochtend lagen er 77 coronapatiënten opgenomen in Brabantse ziekenhuizen. Dat is er een meer dan een dag eerder. Tussen woensdag- en donderdagochtend zijn tien nieuwe coronapatiënten opgenomen. Zeven patiënten zijn ontslagen uit het ziekenhuis en er werd niemand overgeplaatst. Afgelopen etmaal overleden drie coronapatiënten.

12.00

Delftse onderzoekers: miljoenen medische mondkapjes zorg onveilig

Miljoenen medische mondmaskers die vorig jaar bestemd jaren voor zorgmedewerkers in ziekenhuizen voldoen niet aan de veiligheidseisen, concludeert de TU Delft na onderzoek. Ze beschermen niet of nauwelijks tegen virusdeeltjes en het keurmerk komt vaak niet overeen met de werkelijke kwaliteit.

In de studie werden steekproefsgewijs 140 miljoen mondmaskers bij negentien ziekenhuizen onderzocht. Slechts een derde daarvan blijkt veilig genoeg. De onderzochte mondmaskers zijn geïmporteerd en komen van 471 verschillende leveranciers, voornamelijk uit China.

Ze werden gebruikt tussen grofweg maart en september vorig jaar omdat er een tekort was aan mondkapjes van gerenommeerde leveranciers. Die leveringsproblemen zijn inmiddels opgelost.

10.36

Minderheid Nederlanders voor beperkingen ongevaccineerden

Een minderheid van de Nederlanders wil de bewegingsvrijheid van ongevaccineerde mensen beperken op bijvoorbeeld school, werk of in de horeca.

40 tot 45 procent steunt beperkingen voor ongevaccineerden, zoals het zelf moeten betalen voor toegangstesten, stellen onderzoekers van Populytics. Dat polste in opdracht van het RIVM de steun voor het coronabeleid. Zo'n 25 tot 35 procent van de ondervraagden is tegen een beperking van de bewegingsvrijheid en de rest twijfelt.

6.21

Controle van coronapas kan bedrijven meer dan tienduizend euro kosten

De verplichte controle van de coronabewijzen van onder anderen horecabezoekers en concertgangers brengt voor de bedrijven in die sectoren heel wat extra werk en kosten met zich mee. Volgens schattingen van de brancheverenigingen lopen de extra kosten op tot ruim 10.000 euro als de maatregel blijft gelden tot 1 november, zoals het kabinet gepland heeft. Dat schrijft NU.nl.

Horecabazen en uitbaters van poppodia zijn niet te spreken over het feit dat ze vanaf 25 september de CoronaCheck-app van elke bezoeker moeten scannen.

6.20

Wetenschap verdeeld over 'boostershot'

Wetenschappers in de Verenigde Staten zijn verdeeld over het nut en de noodzaak van een extra coronavaccinatie. De Amerikaanse regering heeft vorige maand aangekondigd vanaf de week van 20 september te beginnen met een 'booster shot', maar toezichthouder FDA stelt woensdag dat het mogelijk "niet nodig" is.

"Sommige studies stellen dat extra bescherming nodig is vanwege de Delta-variant, andere studies laten juist zien dat dit niet noodzakelijk is", aldus de FDA die benadrukt dat "alle goedgekeurde coronavaccins nog steeds voldoende bescherming bieden tegen ernstige ziekte en overlijden" als gevolg van een besmetting.

6.19

Theo Maassen voor een volle zaal

Cabaretier Theo Maassen speelt zijn voorstelling donderdagavond in Haarlem toch voor een volle theaterzaal, ondanks de coronamaatregelen. De gemeente Haarlem liet weten in dat geval "handhavend" te gaan optreden en dreigt met een dwangsom van 2500 euro.

Door de huidige maatregelen mogen theaters maar twee derde van de volledige capaciteit binnenlaten. Het Haarlemse theater De Liefde besloot zich niet aan die maatregel te gaan houden. Het theater communiceerde dat tijdens de voorstellingen van Theo Maassen donderdag en vrijdag alle 120 stoelen per avond bezet zullen zijn. De bezoekers moeten vooraf wel hun CoronaCheck-app laten zien.

6.18

Nederland blijft rood op Europese coronakaart

Het aantal coronagevallen daalt momenteel vrijwel overal in Nederland, maar het is nog niet genoeg voor een andere kleur op de coronakaart van Europa. Het hele land is ook de komende week rood. Dat komt doordat zo'n 5 procent van alle uitgevoerde tests positief is. Als de daling doorzet, zou een verlaging van de waarschuwingskleur binnenkort in beeld kunnen komen.

Het Europese ECDC publiceert de kaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal vastgestelde besmettingen en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.

6.17

Tweede Kamer debatteert over nieuwe coronaregels

De Tweede Kamer debatteert over de nieuwe coronaregels die het kabinet vanaf 25 september wil invoeren. Het parlement buigt zich onder meer over de afschaffing van de anderhalvemeterregel, de bredere inzet van coronatoegangsbewijzen en de versoepelingen voor evenementen.

Verschillende partijen hebben al kritiek geuit en vragen gesteld over de plannen. Zo vraagt de ChristenUnie zich af of het een goed idee is dat mensen binnenkort veel vaker moeten aantonen dat ze genezen zijn van corona of getest of gevaccineerd zijn. D66 heeft juist suggesties gedaan voor een strengere variant van het toegangsbewijs waarmee dan meer sectoren heropend zouden kunnen worden.

6.15

'Coronaschade' aan Nederlandse schatkist relatief klein

De schade aan de Nederlandse schatkist door de coronacrisis is minder groot dan in andere landen van de eurozone. Dat zegt ING in een analyse van overheidsfinanciën. Volgens de bank werd de schade vooral beperkt door de minder sterke economische krimp in Nederland vergeleken met andere landen.

Ook bleef de Nederlandse economie sterker door de minder strikte lockdowns in ons land vergeleken met andere eurolanden, zegt ING. Verder speelt ook mee dat Nederland een kleinere toeristische sector heeft dan andere landen in Europa. Het wegblijven van toeristen zorgde in onder meer Spanje, Italië en Griekenland voor zware klappen voor de economie.

6.13

Minder inhaaloperaties nodig dan voorspeld

Het aantal inhaaloperaties door corona ligt veel lager dan gedacht, zeggen ziekenhuizen en zorgexperts tegen BNR. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voorspelde eerder dat er zeker 170.000 operaties moeten worden ingehaald.

Zwaar overschat, vindt hoogleraar gezondheidszorgeconomie Xander Koolman. "Er is veel zorg niet geleverd, maar je kunt niet verwachten dat al die zorg ook ingehaald moet worden." Volgens Koolman gaat de NZa in haar berekening uit van een grote groep patiënten die zich nog niet heeft gemeld voor zorg. "Maar er zijn helemaal geen signalen dat zij dat ooit gaan doen. Na de eerste coronagolf kwam er ook geen grote inhaalslag. Een deel van die zorg is gewoon niet meer nodig."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!