Video

Groep jongeren wil bevrijders eren: 'Ze waren toen net zo oud als wij nu'

19 september 2021 om 10:00 • Aangepast 20 september 2021 om 10:43
nl
Een groep twintigers uit Roosendaal wil de viering van de bevrijding van Roosendaal nieuw leven inblazen. Op zaterdag 30 oktober willen ze met een stoet legervoertuigen en gekleed in de uniformen van de Britse bevrijders, de route rijden die de geallieerden aflegden om de Duitsers te verjagen. "Ook om aan te geven dat de soldaten van toen dezelfde leeftijd hadden als wij nu zijn", zegt Kim Witteveen van The Dutch Bears.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

De naam van de groep jongeren van 23 jaar verwijst naar de Britse Polar Bear Division die Roosendaal in 1944 na een felle strijd bevrijdde van de Duitsers.

"We vinden het zonde dat het eigenlijk niet meer gevierd wordt."

De jonge twintigers verdiepen zich al jaren in de oorlogsgeschiedenis van de regio en maakten zelfs een film over bevrijdingsroute van de geallieerden. "Wij hebben echt interesse in die oorlog, maar dan vooral de persoonlijke verhalen. Die zijn eigenlijk totaal niet te bevatten voor jongeren uit de 21e eeuw", legt Kim uit.

En juist dragen ze Britse uniformen uit de Tweede Wereldoorlog. Om jongeren te laten beseffen dat de bevrijders van Roosendaal in 1944 ook veelal twintigers waren.

Naarmate de jaren verstrijken, nemen ook de aantallen veteranen en getuigen af. Steeds minder mensen kunnen de gruwelen uit de oorlog uit eigen ervaring navertellen. En daarmee verdwijnt volgens de Dutch Bears ook de viering van de bevrijding naar de achtergrond.

Kim: "We vinden het zonde dat het eigenlijk niet meer gevierd wordt, terwijl de mensen die zo hard voor onze vrijheid hebben gevochten die eer verdienen."

De 77e herdenking van de bevrijding zal in en om Roosendaal niet onopgemerkt voorbij gaan. Naast de stoet met militaire voertuigen, muziek en jongeren in tenue, is het de bedoeling dat er ook een fly-by komt met militaire toestellen van Vliegend Museum Seppe.

De Dutch Bears zoeken nog deelnemers voor de bevrijdingsstoet op zaterdag 30 oktober. Aanmelden kan via de internetsite van de initiatiefnemers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.