Drie demonstranten opgepakt tijdens bevrijdingsviering Eindhoven - Omroep Brabant

Drie demonstranten opgepakt tijdens bevrijdingsviering Eindhoven

19 september om 10:21 • Aangepast 20 september om 10:34
Foot: Studio040
Foot: Studio040
De politie heeft zaterdagavond drie demonstranten aangehouden tijdens de jaarlijkse viering van de bevrijding van Eindhoven. Zij waren onderdeel van een groep van 'ongeveer twintig mensen die wilde demonstreren tegen het coronabeleid', maar zij werden tegengehouden door de politie.
Profielfoto van Ron VorstermansProfielfoto van Studio040
Geschreven door
Ron Vorstermans & Studio040

Dat meldt de politie aan Omroep Brabant. Het drietal kon zich volgens de woordvoerder niet legitimeren en is aangehouden. Stichting 18 September, dat de dag organiseert, zegt niets te hebben gemerkt van de demonstranten. "Wij vernamen enkel dat er demonstranten waren toen we de berichtgeving lazen", zegt een woordvoerder.

Bevrijdingsviering
Volgens de woordvoerder gebeurde dat tijdens de bevrijdingsfestiviteiten in de stad, die dit jaar vanwege de coronamaatregelen besloten gevierd werden. Zo hield burgemeester John Jorritsma een toespraak op het stadhuisplein.

In zijn traditionele toespraak verwees burgemeester Jorritsma naar de huidige coronacrisis. Daarbij haalde hij ook recente incidenten aan waarbij demonstranten Jodensterren droegen.

"Wat pijn doet zijn de vergelijkingen die gemaakt worden met de Tweede Wereldoorlog. Die doen groot onrecht aan de offers die mensen brachten, het verdriet dat ze tot op de dag van vandaag voelen, het gemis van hun omgebrachte dierbaren en de herinneringen aan de vele afschuwelijke gebeurtenissen."

Coronamaatregelen
Traditiegetrouw rijden er op 18 september veel voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog door de stad. Ook zijn er dan veel oude en jonge veteranen aanwezig. Dat is dit jaar niet het geval. Vorig jaar was er ook een sobere opzet, vanwege alle coronamaatregelen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...