Coronanieuws: forse daling van aantal coronagevallen en ziekenhuisopnames - Omroep Brabant
LIVEBLOG

Coronanieuws: forse daling van aantal coronagevallen en ziekenhuisopnames

21 september om 06:33 • Aangepast 29 september om 13:42
Een jongen wordt zonder afspraak gevaccineerd.
Een jongen wordt zonder afspraak gevaccineerd.
In dit liveblog hielden we je dinsdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rondom de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • De afgelopen 24 uur werden er 117 besmettingen in Brabant geconstateerd, minder dan een dag eerder.
  • Het aantal besmettingen is deze week fiks gedaald.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina..

Dit liveblog is gesloten.

Liveblog

17.11

Aantal nieuwe prikken stijgt sinds uitbreiding CoronaCheck

Voor het eerst in weken stijgt het aantal mensen dat zich in een week tijd heeft laten vaccineren tegen het coronavirus. Vorige week kregen bijna 150.000 mensen een prik, tegen bijna 127.000 in de week ervoor. Dat geven de wekelijkse vaccinatiecijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aan.

Het kabinet maakte vorige week bekend dat mensen voortaan een coronatoegangsbewijs nodig hebben om restaurants, cafés, bioscopen en theaters binnen te komen. Via de app CoronaCheck kunnen ze laten zien dat ze volledig gevaccineerd zijn, negatief getest zijn of onlangs hersteld zijn van een coronabesmetting. In de dagen na de aankondiging zagen de GGD'en het aantal prikafspraken al flink toenemen.

16.06

Weer iets meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantal mensen met een coronabesmetting in de Nederlandse ziekenhuizen is de afgelopen 24 uur weer iets toegenomen. Er liggen dinsdag in totaal 578 patiënten in het ziekenhuis met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 13 meer dan maandag, is te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Zondag en maandag was ook al sprake van een lichte stijging.

Zaterdag lagen er nog 551 COVID-patiënten in de ziekenhuizen, het laagste aantal sinds 25 juli. Op de verpleegafdelingen liggen nu 378 coronapatiënten, 11 meer dan maandag. Op de ic's liggen 200 coronapatiënten. Dat zijn er 2 meer dan een dag eerder.

15.33

Forse daling van landelijke aantal coronagevallen en ziekenhuisopnames deze week

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen week flink gedaald, net als het aantal ziekenhuisopnames. Ook het reproductiegetal ging fors omlaag, wat erop wijst dat het virus steeds meer moeite heeft om nieuwe mensen te besmetten. Het aantal gemelde sterfgevallen door corona steeg wel. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen zeven dagen 13.347 meldingen van positieve tests.

Dat is het laagste weekcijfer sinds begin juli, vlak voor de vierde golf. Vergeleken met de voorgaande week is het aantal nieuwe gevallen met 16,5 procent gedaald. Scholen en kinderdagverblijven blijven een belangrijke plek waar mensen het virus oplopen. Jonge kinderen, van 5 tot en met 14, vormen daardoor nog altijd de grootste groep onder de positief getesten. Maar het aantal nieuwe gevallen daalt bij hen, net als onder de andere leeftijdsgroepen.

Kijkend naar alleen de afgelopen 24 uur in Brabant, zijn de besmettingen eveneens genomen, zo blijkt uit de dagelijkse RIVM-cijfers. De afgelopen 24 uur werden er 117 besmettingen geconstateerd ten opzichte van 141 een dag eerder.

Wachten op privacy instellingen...
13.48

'Hoera' mocht weer na Troonrede

Na het uitspreken van de troonrede door de koning mochten de aanwezigen dit jaar weer 'hoera' roepen. De traditionele drie 'hoera's' werden vorig jaar nog als spreekkoor gezien, iets wat vanwege de coronacrisis niet was toegestaan. Na de troonrede roept de voorzitter van de Eerste Kamer altijd 'Leve de Koning', gevolgd door een driewerf hoera. Maar vorig jaar moesten de Kamerleden en andere aanwezigen het houden bij een opgestoken hand, en een applaus.

13.40

Sportkantines zonder toegangsbewijs toegankelijk voor afhalen

Sportkantines zijn vanaf zaterdag zonder coronatoegangsbewijs toegankelijk als bezoekers alleen naar binnen gaan om eten en drinken af te halen aan de bar. Bezoekers die in de kantine willen gaan zitten om hun bestelling te nuttigen, moeten hun CoronaCheck-app wel laten zien. Dat staat in een protocol van sportkoepel NOC*NSF.

Heel wat amateursportverenigingen hebben praktische en principiële bezwaren tegen gebruik van het coronatoegangsbewijs. Zo zeggen ze niet genoeg vrijwilligers te hebben om aan de deur te controleren en niemand te willen uitsluiten. Voor het afhalen van eten en drinken in kantines wordt nu een uitzondering gemaakt, mits de sportverenigingen een deel van hun kantine afbakenen voor bezoekers die willen zitten. Zij moeten dan wél gecontroleerd worden.

13.30

Janssen: tweede prik verhoogt effectiviteit vaccin tot 94 procent

Een tweede prik met het coronavaccin van Janssen verhoogt de mate van bescherming aanzienlijk, zegt de maker van het vaccin. Een enkele prik biedt volgens eerder onderzoek 67 procent bescherming tegen "matige tot ernstige" vormen van COVID-19. Bij proefpersonen die een tweede dosis kregen, steeg die effectiviteit tot 94 procent.

Het in Leiden ontwikkelde vaccin is tot nog toe het enige goedgekeurde coronavaccin waarvan één dosis wordt toegediend. Bij de overige vaccins zijn twee prikken standaard.

12.48

Demonstratie in Den Haag tegen het coronabeleid

Op het Plein in Den Haag wordt op deze Prinsjesdag gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. De demonstranten probeerden rond 12.30 uur het Plein af te gaan, mogelijk richting de Grote Kerk waar koning Willem-Alexander de troonrede uitspreekt, maar ze werden tegengehouden door de politie. Meerdere mensen hebben protestborden bij zich of dragen een T-shirt met een actieleus tegen het coronabeleid van de regering.

11.40

Frauduleus coronabewijs kan niet worden ingetrokken

Coronabewijs kan niet worden ingetrokken, ook niet na fraude . Wie eenmaal een QR-code heeft aangemaakt in de CoronaCheck-app, raakt die niet meer kwijt. Intrekken is technisch niet mogelijk, laat GGD GHOR desgevraagd weten. "Het is een ingewikkeld technisch verhaal", zegt een woordvoerder van de gezondheidsdienst. In het kort komt het erop neer dat de code, die vanaf komend weekend onder meer verplicht is in de horeca, staat opgeslagen op het apparaat waarop hij is aangemaakt. En dus niet in een centraal computersysteem van de overheid.

11.17

Geen coronatoegangsbewijs nodig bij kerkbezoek

Bezoekers van diensten van de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) hoeven geen coronatoegangsbewijs te laten zien, als vanaf zaterdag de nieuwe coronaregels gaan gelden. Volgens de protestanten omdat dit 'niet past bij kerkelijke bijeenkomsten' en volgens de katholieken 'omdat dit niet past bij het karakter van de Kerk', aldus beide kerkgemeenschappen dinsdag in verklaringen.

11.08

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren dinsdagochtend 66 coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er twee minder dan maandag. De afgelopen 24 uur zijn in de Brabantse ziekenhuizen zes nieuwe coronapatiënten opgenomen. Vijf werden er juist uit het ziekenhuis ontslagen. Er werd geen enkele coronapatiënt overgeplaatst. Er is 1 patiënt aan COVID-19 overleden het voorbije etmaal.

10.29

Zwarte schermen rond Grote Kerk

De Grote Kerk in Den Haag, waar de koning later deze dinsdag op Prinsjesdag de troonrede uitspreekt, lijkt een onneembare vesting. Met hekken en zwarte schermen wordt iedereen door beveiligers en politie op grote afstand gehouden. Belangstellenden van buiten Den Haag, zijn er nog altijd nauwelijks.

10.02

Omvang van fraude met vaccinatiebewijzen nog onduidelijk

Over de mogelijke fraude met vaccinatiebewijzen door GGD-medewerkers is nog veel onduidelijk. Zo wil koepelorganisatie GGD GHOR Nederland op dit moment nog niet zeggen tegen hoeveel medewerkers aangifte is gedaan en hoeveel valse vaccinatieregistraties zij zouden hebben aangemaakt. "In het belang van het onderzoek kunnen we nu geen verdere informatie geven", zegt een woordvoerder. Tot nu toe heeft de politie één verdachte aangehouden.

09.53

Prikbus in Steenbergen

De prikbus, waar late beslissers zich kunnen laten vaccineren, rijdt nog altijd rond.

Wachten op privacy instellingen...
09.47

Geen fans, wel politie op straat

Oranjefans zijn nog steeds niet of nauwelijks te zien in de Haagse straten. Wel rijden er door de straten veel onopvallende en gewone politie- en surveillancewagens.

07.45

Nog stil in Den Haag op aangepaste Prinsjesdag

Het is dinsdagochtend vroeg nog leeg in de straten van Den Haag op deze Prinsjesdag. De binnenstad wordt langzaam wakker en het is een stuk rustiger dan anders op deze dag.

Ook dit jaar is de dag aangepast vanwege corona. De gebruikelijke rijtoer van de koning door Den Haag gaat weer niet door. De koning spreekt de troonrede in verband met de beperkende coronamaatregelen voor het tweede achtereenvolgende jaar niet uit in de Ridderzaal op het Binnenhof maar in de Grote Kerk. De gemeente heeft mensen opgeroepen niet naar Den Haag te komen.

06.20

Prinsjesdag opnieuw in aangepaste vorm door corona

Ook dit jaar wordt Prinsjesdag vanwege de coronaregels geen uitbundige dag, zoals eerdere jaren wel het geval was. De gebruikelijke rijtoer van de koning door Den Haag gaat weer niet door en het koninklijk gezelschap gaat met de auto naar de Grote Kerk. Daar zal de koning de troonrede uitspreken. De gemeente heeft mensen opgeroepen niet naar Den Haag te komen.

Ook is dit jaar weer minder militair ceremonieel bij de kerk en gaat de afsluitende balkonscène bij Paleis Noordeinde niet door. De ceremonie is op televisie te volgen.

06.18

RIVM verwacht lagere weekcijfers

Nederland laat na de berg van de vierde golf nu ook de coronahoogvlakte voorlopig achter zich. Ongeveer een maand lang verschoof het aantal positieve tests nauwelijks, maar sinds anderhalve week zijn de cijfers duidelijk aan het dalen, en daardoor komt het weekcijfer van dinsdag ook aanzienlijk lager uit dan een week geleden.

In de zes dagen na de laatste weekcijfers zijn 11.682 besmettingen aan het licht gekomen. Op maandag waren er slechts 1370 nieuwe gevallen, het laagste aantal sinds 4 juli. Het nieuwe weekcijfer kan dinsdag tussen de 13.500 en 14.000 positieve tests uitkomen. Dat zou neerkomen op een daling van zo'n 15 procent. Het zou bovendien het laagste weekcijfer sinds 6 juli zijn.

06.16

Olympisch zwemkampioene met corona in het ziekenhuis

Olympisch zwemkampioene Madison Wilson is met een coronabesmetting opgenomen in een ziekenhuis. De Australische heeft dat zelf laten weten, met de toevoeging dat ze volledig is gevaccineerd. Wilson heeft afgezegd voor een internationale wedstrijd, waaraan ze binnenkort zou deelnemen.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...