Karel en Marja zien hun huis onder lava verdwijnen: 'We hebben niets meer'

21 september 2021 om 18:01 • Aangepast 21 september 2021 om 20:54
nl
Door de uitbarsting van de vulkaan op het Spaanse eiland La Palma zijn Karel en Marja Brummer uit Oosterhout hun huis kwijtgeraakt. Nu logeert hij noodgedwongen samen met zijn vrouw Marja bij vrienden. "Ons hele huis is bedolven onder een vijftien meter dikke laag lava."
Profielfoto van Madhavi Raaijmakers
Geschreven door
Madhavi Raaijmakers

De Cumbre Vieja-vulkaan barstte na een lange periode van onrust op zondagmiddag uit. Karel was op dat moment met zijn vrouw voor een korte trip in Nederland. Ze wonen samen fulltime op het Spaanse eiland en verhuren daar vakantiehuizen en appartementen aan toeristen.

Karel en Marja volgden vol spanning het nieuws over de uitbarsting. "Op het moment van de uitbarsting stroomde de lava zo’n twee kilometer van ons huis. Het leek toen allemaal nog mee te vallen." Maar de lava kwam steeds dichterbij. Maandag stroomde het al op honderd meter van zijn huis en haalde meer dan honderd huizen neer.

De verwoestende lava in La Palma. Het gele huis rechts is van Karel:

De verwoestende lava bij het huis van Karel.
De verwoestende lava bij het huis van Karel.

Karel besloot samen met zijn vrouw terug te vliegen naar het eiland. "Toen we alle ellende zagen, wilden we graag komen. Ik weet het: je kan die lava met je eigen handen niet tegenhouden, maar we wilden wel gewoon hier zijn."

Dinsdagochtend was het echt mis. De lava was zo dichtbij dat het niet lang kon duren voor hun huis er midden in stond. Met de Spaanse politie mochten ze in de buurt een kijkje gaan nemen. "Het was een groot drama. Een gigantisch pak lava bedekt ons huis, het appartementencomplex, het zwembad en een deel van de tuin. Het pak is wel tien of vijftien meter dik. Er is gewoon niks meer van over. Alles wat we hebben is vernield."

"We hielden er gewoon rekening mee dat het mis kon gaan."

Ondanks de verschrikking heeft Karel het slechte nieuws al wat laten landen. "Mijn vrouw en ik waren van te voren ook wel realistisch. We hielden er gewoon rekening mee dat het mis kon gaan."

Nu hun huis en de meeste van hun spullen vernield zijn, blijven Karel en Marja bij vrienden. "We moeten komende dagen even alles op een rijtje gaan zetten en eens bellen met de verzekering. Maar we moeten bijvoorbeeld ook nieuwe kleren kopen. Het is nog een geluk dat we nog wat hebben van onze reis naar Nederland, maar verder hebben we niets meer."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.