Liveblog

Coronanieuws: niet meteen boete bij niet controleren coronapas

22 september 2021 om 06:38 • Aangepast 30 september 2021 om 12:17
nl
In dit liveblog hielden we je woensdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rondom de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Woensdagochtend lagen er 54 coronapatiënten opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen.
  • De afgelopen 24 uur werden er 202 besmettingen in Brabant geconstateerd, iets meer dan een dag eerder.
  • Het aantal besmettingen is deze week fiks gedaald.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.

Dit liveblog is gesloten.

Liveblog

20.38

Niet meteen boete bij niet controleren coronapas

Gemeenten zullen vanaf dit weekend niet direct straffen uitdelen als ondernemers of bedrijven niet handhaven op het coronatoegangsbewijs (CTB). Bij herhaaldelijke overtredingen kan de lokale driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) overgaan tot een zogenoemde last onder dwangsom van 2500 euro, die kan oplopen tot 10.000 euro, of zelfs sluiting van een locatie.

Dat is de uitkomst van een overleg woensdag tussen het ministerie van Justitie en Veiligheid en de voorzitters van het Veiligheidsberaad. Vanaf zaterdag is de coronapas verplicht voor toegang tot de horeca, de kunst- en cultuursector en (sport)evenementen. Maar ondernemers of bedrijven die de QR-codes van bezoekers niet controleren, hoeven niet direct voor een sanctie te vrezen.

De driehoek concentreert zich 'op locaties waarvan zij acht dat het risico op besmetting en/of niet naleven het grootst is'.

17.26

Hoeveel procent van jouw gemeente is volledig gevaccineerd?

Op deze kaart vind je per gemeente terug hoeveel procent van de inwoners (volledig) gevaccineerd is met een coronavaccin. De cijfers zijn afgerond op hele percentages. Het gaat in de kaart om het percentage volledig gevaccineerde volwassenen

Wachten op privacy instellingen...
16.38

Festivals over marathons: overheid blijft met twee maten meten

De overheid blijft in het vaststellen van de coronaregels met twee maten meten. Dat stellen diverse festivalorganisatoren in reactie op het nieuws dat het publiek bij marathons in de open lucht zonder vertoon van een QR-code samen mag komen. De komende maand gaan grote marathons in Amsterdam, Eindhoven en Leiden door, vrijwel zonder enige beperking.

"De overheid blijft met twee maten meten", zegt Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg. "Wat wij als festivalbranche niet mochten en mogen, mogen sportevenementen wel. Dit is, net als bij de Formule 1, niet uit te leggen." Hij verwijst naar de rechtszaak die Unmute Us, het samenwerkingsverband van evenementen, heeft aangespannen tegen de overheid en vrijdag dient.

15.26

Aantal positieve coronatesten neemt heel licht toe in Brabant

In Brabant is het aantal besmettingen de afgelopen 24 uur met 202 toegenomen. Dat is iets meer dan er een dag eerder werden gemeld (176 besmettingen). Dat is een toename van 26 besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...

Het RIVM heeft afgelopen etmaal 1935 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er 441 minder dan vorige week woensdag, een daling van bijna 19 procent. Het zevendaags gemiddelde is met het lagere cijfer erbij ook weer verder gedaald, tot 1839 besmettingen per etmaal.

14.31

ANWB schrapt coronabeperkingen voor reisverzekering

Het verzekeringsbedrijf van de ANWB heft alle coronabeperkingen voor zijn reisverzekeringen op. Mensen die afreizen naar gebieden met een oranje of rood reisadvies zijn voortaan ook verzekerd voor onvoorziene kosten als zij tijdens de reis corona krijgen of in quarantaine moeten. Met de versoepeling van de voorwaarden breekt de ANWB naar eigen zeggen met de algemene lijn in reisverzekeringsland.

De aanpassing geldt wel alleen voor de reisverzekering. De beperkingen blijven voorlopig wel van kracht op de annuleringsverzekering. Dat betekent dat een corona-uitbraak op de plaats van bestemming geen geldige annuleringsreden is.

14.27

Laagst aantal coronapatiënten in ziekenhuizen sinds 24 juli

Het aantal mensen met een coronabesmettingen in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal gedaald tot 532. Dat is het laagste aantal sinds 24 juli. Het zijn ook 46 minder patiënten dan dinsdag, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive cares daalde het aantal coronapatiënten met 14, tot 186. Eind juli lagen er voor het laatst zo weinig mensen met corona op de ic's. Op de verpleegafdelingen liggen nu 346 coronapatiënten, 32 minder dan een dag eerder.

12.09

Jorritsma: horeca krijgt weer mogelijkheden

De gemeente Eindhoven laat weten dat vanaf 25 september de landelijke coronarichtlijnen ook voor de Eindhovense horeca ingaan. Zo hoeven mensen geen afstand meer te houden. Wel is in alle horeca binnen een coronatoegangsbewijs verplicht en is er een verplichte sluitingstijd, van middernacht tot zes uur 's ochtends.

Burgemeester Jorritsma: "De maatregelen versoepelen en de horeca krijgt weer meer mogelijkheden. Tegelijkertijd blijft waakzaamheid geboden, om te voorkomen dat de besmettingen weer oplopen en de zorg overbelast raakt. Daar staan we samen voor aan de lat. Wij begrijpen dat het coronatoegangsbewijs een uitdaging vormt voor de horeca. Als gemeente zijn we daarom in goed overleg met vertegenwoordigers van deze branche over de invoering van deze landelijke maatregel. Ik vertrouw er op dat de horeca weer haar bijdrage levert. En ik wil benadrukken dat we bij controle vooral optreden tegen doelbewuste en buitensporige overtredingen."

12.01

Bravis ziekenhuis versoepelt maatregelen

Het Bravis ziekenhuis versoepelt vanaf 25 september een aantal coronamaatregelen, die in lijn zijn met de landelijke maatregelen. Zo is het niet meer verplicht om anderhalve meter afstand te houden en kunnen dus alle zitplaatsen in de wachtruimtes weer worden gebruikt. Ook in de restaurants in het ziekenhuis kunnen alle zitplaatsen weer worden gebruikt. Wel geldt er een dringend advies om elkaar de ruimte te geven. Verder wordt bezoekers bij binnenkomst in het ziekenhuis straks niet meer gevraagd om een mondkapje te dragen.

11.12

Brabantse ziekenhuiscijfers

Woensdagochtend lagen er 54 coronapatiënten opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen. Dat zijn er twaalf minder dan een dag eerder. Afgelopen etmaal is één nieuwe patiënt opgenomen. Negen zijn ontslagen uit het ziekenhuis en één is er overleden. Er werden geen patiënten overgeplaatst.

09.06

Amnesty uit kritiek op verdeling coronavaccins

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International verwijt vaccinatiefabrikanten dat ze een 'ongekende mensenrechtencrisis' verergeren door hun vaccintechnologie niet te willen delen. Daarnaast geven ze geen prioriteit aan het leveren van coronavaccins aan armere landen. Dat meldt de NOS op basis van een rapport over het mensenrechtenbeleid van verschillende bedrijven. Het gaat om de vaccinfabrikanten AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna en Novavax.

Volgens de secretaris-generaal van Amnesty International 'hebben de grote farmaceutische bedrijven opzettelijk kennisoverdracht geblokkeerd'. En doordat de bedrijven vooral aan de rijke landen vaccins leveren 'creëerden ze een voorspelbare schaarste in armere landen'. Volgens de organisatie is van de 5,76 miljard doses die wereldwijd zijn toegediend, er slechts 0,3 procent naar lage-inkomenslanden gegaan. Meer dan 79 procent is naar midden- en hoge-inkomenslanden.

06.45

Consumptie stijgt naar niveau van vóór corona

Nederlandse consumptie is in juli voor het eerst weer boven niveau van voor de coronacrisis uitgekomen. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) gaven consumenten in deze maand 2,1 procent meer uit dan in juli 2019.

Er werd bijvoorbeeld meer gespendeerd aan diensten, zoals telefoon- en internetabonnementen, verzekeringen, een bezoek aan de kapper, een restaurant of een voetbalwedstrijd. Dit hangt onder meer samen met de versoepelingen van de coronaregels.

06.33

Efteling en Beekse Bergen blijven vasthouden aan reserveren voor tijdslot

Verschillende pretparken blijven ook na het versoepelen van de coronamaatregelen vasthouden aan het verplicht reserveren voor een tijdslot. Dat meldt het AD. Een woordvoerder van de Efteling zegt in de krant dat op die manier de doorstroom van bezoekers goed gereguleerd kan worden. En zo kunnen zowel bezoekers als personeel weer wennen aan de drukte.

Bij de Beekse Bergen is er geen maximumaantal bezoekers per tijdslot, maar het park houdt het toch in stand. Op die manier kan het personeel beter worden ingezet op de drukte die wordt verwacht.

06.22

Griepprik op centrale plek in Eindhoven vanwege personeelstekort

Eindhovense huisartsenpraktijken die zijn aangesloten bij SGE organiseren de griepprik dit jaar op een centrale plek. In plaats van hun eigen praktijk of bij mensen thuis, worden de griepprikken gezet in een hal in Woensel. Dat heeft te maken met een personeelstekort door de coronapandemie.

Ouderen en anderen die voor een griepprik in aanmerking komen, moeten zich aanmelden voor een prik en zelf naar de tennishal komen. Alleen voor patiënten die alleen liggend vervoerd kunnen worden, komt de huisarts nog aan huis om de prik te zetten.

06.19

Gezondheidschef van Bolsonaro heeft corona

De Braziliaanse minister van Volksgezondheid Marcelo Queiroga heeft dinsdag positief getest op het coronavirus in New York, waar hij president Jair Bolsonaro vergezelde tijdens de 76e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Queiroga keerde dinsdagavond niet terug naar Brazilië met de delegatie van Bolsonaro, maar bleef in New York om in quarantaine te gaan. De 55-jarige minister is cardioloog en is in maart ingeënt. Hij gaf aan geen symptomen te ervaren en zich goed te voelen.

De minister van Volksgezondheid is het tweede lid van de Braziliaanse delegatie bij de VN die positief heeft getest op het coronavirus. Maandag ging een jonge diplomaat hem voor. Hij werd geïsoleerd en uit de delegatie gezet.

05.59

'Makers van vaccins geven arme landen geen prioriteit'

De fabrikanten van coronavaccins, AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Johnson & Johnson (Janssen), Moderna en Novavax, doen te weinig om een 'mensenrechtencrisis' te voorkomen, schrijft Amnesty International in een woensdag verschenen rapport. Ze geven volgens de onderzoekers geen prioriteit aan de levering van vaccins aan armere landen.

Daarbij weigeren ze afstand te doen van intellectuele eigendomsrechten en het delen van vaccintechnologie. "De grote farmaciebedrijven hebben opzettelijk kennisoverdracht geblokkeerd en door hun leveringen aan vooral de rijke landen een voorspelbare schaarste gecreëerd in armere landen", stelt Amnesty International.

05.58

Noodkreet in Suriname

De Surinaamse minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin heeft een oproep gedaan aan alle zorgmedewerkers in Suriname die nog tijd over hebben om te komen helpen bij de strijd tegen COVID-19. Hij deed dat dinsdagmiddag lokale tijd in een speciaal opgenomen videoboodschap.

"Ik doe een oproep aan alle zorgwerkers in Suriname, van verpleegkundigen, ziekenverzorgers tot artsen", zei Ramadhin. "Als u ingezet wil worden in de strijd tegen COVID-19, neem dan contact op. Huisartsen die nog een beetje tijd over hebben, roep ik op om te superviseren", aldus de minister.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!